Gündem
Giriş Tarihi : 11-08-2020 16:23

Putin: Koronavirüs aşısını tescilledik

Rusya Devlet Başkanı Putin Rusya'nın koronavirüs aşısının tescillendiğini açıkladı. Putin koronavirüs aşısının kızına da yapıldığını söyledi.

Putin: Koronavirüs aşısını tescilledik

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir açıklama yaptı.

Putin bugün yaptığı açıklamada Rusya Sağlık Bakanlığı'nın dünyanın ilk Covid-19 aşısına onay verdiğini duyurdu.

Moskova'daki Gamaleya Institute tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını kızının da denediğini söyleyen Putin seri üretime yakın zamanda başlanacağını aktardı. 

YENİ AÇIKLAMA

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dimitriev, dünya üzerinde tescillenen ilk Covid-19 aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya, yeni geliştirdikleri koronavirüs aşısı için 20 ülkeden 1 milyar doz sipariş aldıklarını açıkladı, üretime Eylül ayında başlanacağı ifade edildi.

Dmitriev, uluslararası pazarda “Sputnik V” adı verilecek aşının klinik testlerinin yakın bir zaman içerisinde Birleşik Arap Emirlikleri ve Filipinler’de başlayacağını söyledi. Dmitriev, “Aşının formülü ile ilgili bir siber saldırı olmadı. Bilgilerimizi paylaşmaya açığız. Aşının 3’üncü fazı çarşamba günü (yarın) başlayacak. Aşının Brezilya’da üretilmesini bekliyoruz. Latin Amerika’da aşının üretimi onayın alınmasıyla birlikte Kasım ayında başlayacak” dedi.

Rus yetkili, dünyanın farklı bölgelerinden 1 milyar dozluk aşı talebi geldiğini söylerken, “Üretimi artırarak yıllık 500 milyon dozluk üretim için uluslararası anlaşmalar yaptık. Bu aşının çok güvenli olduğunu düşünüyorum. Ben kendim de denedim ve herhangi bir yan etkisi olmadı” ifadesini kullandı.

"İLK ÖNCE SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE ÖĞRETMENLER AŞILANMALI"

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, aşılamanın ilk olarak sağlık çalışanları ve öğretmenlere yapılmasını teklif etti.

Muraşko, “Aşının sivil anlamda uygulanmasına aşamalı olarak başlanacak. Öncelikle işleri enfekte kişilerle bağlantılı olanlara aşı yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bunlar sağlık çalışanları ve çocukların sağlığının bağlı olduğu öğretmenlerimiz” dedi.

Muraşko, aşının Gamaley Enstitüsü ve Binnopharm şirketinde üretimine başlanacağını belirterek, çok sayıda ülkenin aşıyla ilgilendiğini, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun (RDIF) aşının yurt dışında üretim ve tanıtımı için yatırım yaptığını ifade etti.

DSÖ’DEN “YAKIN TEMAS” AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, Rus yetkililerin açıklamaları ile ilgili açıklama yaptı. DSÖ Sözcüsü, “Rus sağlık yetkilileriyle Covid-19 aşısının tescil alma süreciyle ilgili yakın temastayız” açıklamasını yaptı.

Cenevre’de açıklamalarda bulunan Jasareviç, “Rus sağlık yetkilileriyle yakın temastayız ve DSÖ’nün aşının değerlendirilmesiyle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Tekrar söylemek gerekir ki aşının bir dizi incelemeden ve testten geçerek güvenliğinin kanıtlanması ve etkisinin ortaya konması gerekir” dedi.

AdminAdmin