Gündem
Giriş Tarihi : 09-08-2020 20:56

Erdoğan'dan koronavirüs aşısı açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs aşısının geldiği son durum hakkında “2 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamladı. Aşının yanında ilaç geliştirme faaliyetlerimiz de tüm hızıyla devam ediyor. Hatta bunlardan birisi etik kurulu onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi" açıklamasını yaptı.

Erdoğan'dan koronavirüs aşısı açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze'de TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezleri Açılış Töreni’ne katılarak, yeni geliştirilen yerli ve milli ilk elektrikli ekskavatörün sürüşünü gerçekleştirdi. Erdoğan burada yaptığı konuşmada koronavirüs aşısı hakkında bilgi vererek, “2 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamladı. Aşının yanında ilaç geliştirme faaliyetlerimiz de tüm hızıyla devam ediyor. Hatta bunlardan birisi etik kurulu onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi" dedi.

Erdoğan, 2021-2022 eğitim-öğretim yılına TÜBİTAK fen lisesinin öğrenci almaya başlayacağını duyurarak, “Takip eden ülke konumundan üreten ve ürettiğini ihraç eden ülke konumuna geldik” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasında satır başları şöyle:

Türkiye olarak bir taraftan koronavirüs salgını, terör örgütleriyle mücadelemizi sürdürürken diğer taraftan da ülkemizi kalkındırmaya, büyütmeye devam ediyoruz. 18 Temmuz’da 60 yıllık hayalimiz olan Türkiye’nin otomobilini gerçekleştirme yolunda tarihi adım  attık. Sağlıkta ve sağlık turizminde ülkemizi öne taşıyacak 2 acil durum hastanemiz ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanemizi devreye aldık. Enerjide, tarımda sulama tesislerimizi hizmetinize sunduk. Ekonomik paketleriyle herkesimden insanımızın yanında olduğumuzu gösterdik. Salgın zamanında birçok ülkede üretim durmuşken arz konusunda sıkıntı yaşamadık.”

“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesiyle durmadan zorluklar karşısında pes etmeden insanımıza hizmet etmeye devam ediyoruz. Bu süreçte yenilikçi projelere imza atan özel sektörümüz, TÜBİTAK gibi kuruluşlarımız bu süreçte önemli görevler üstleniyor.”

“Bugün yapacağımız açılışlarla buna yenilerini eklemek suretiyle Gebze ve Ankara’da 7 farklı yapıyı teknoloji ekosistemine kavuşturacağız. Yurt dışından temin edilen malzemelerin ülkemizde üretilmesine katkı yapacak.”

"TÜBİTAK FEN LİSESİ AÇIKLACAK"

“TÜBİTAK SAGE bünyesinde kurduğumuz yeni araştırma geliştirme binasıyla milli mühimmatları simülasyonu alanında stratejik çalışmalar yürütülecek. Ülkemizin 57 yılık çınarı olan TÜBİTAK’ı daha iyi fonksiyona kavuşturuyoruz. Türkiye’nin adını bilim olimpiyatlarında daha ileriye taşıyacak TÜBİTAK fen lisemiz inşallah 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak.”

“Sanayide dışa bağımlılık milli güvenlik açısından siyasi bağımlılık kadar vahim durumdur. Türkiye uzun yıllar bunun acısını yaşadı. Türkiye tehditlere, baskılara, gizli açık yaptırımlara maruz kaldı. Yeterince inisiyatif alamadık. Üretim ve ihracatta güçsüzlüğün bedelini diplomasi, savunmada ödedik.”

“Sadece yollar, köprüler, viyadükler, tüneller, havalimanları, sağlık kuruluşları inşa etmedik. Ülkemiz gelişen teknolojilerin pazarları olsun istedik… Büyük ve güçlü Türkiye yolunda sıfırdan AR-GE gelişimi ekosistemi inşa ettik. Ülkemizin yarınlarına yön verecek bilişim vadisini işte buraya Gebze’ye kurduk. Türkiye’nin otomobilini yine buradan dünyaya tanıttık. Bilişim vadimize özellikle otomotiv rektöründen ilgi artıyor. Organize sanayi bölgesi sayımızı 93’ten 121’e çıkardık…”

KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI

“Ekonomimiz güçlendikçe, üretim kapasitemiz arttıkça sözümüzün de itibarı arttı. Takip eden ülke konumundan üreten ve ürettiğini ihraç eden ülke konumuna geldik. Bunları 18 yılda gerçekleştirdik. Herkesin ufku denizi kadardır derler. Biz kısa vadeli başarıların değil asırlık hedeflerin peşinde koşuyoruz. Kat ettiğimiz aşamalar elbette önemlidir. Yaptıklarımız hayallerimizin küçük bir kısmıdır. Kanal İstanbul gibi daha gerçeği dönüştürecek muhteşem projelerimiz var. 2023, 2053, 2071 gibi çağı aşan vizyonlarımız var. Bunları da birlikte gerçeğe dönüştüreceğiz. Başarı hikayelerimizi ülkemizin sıkıntıya girmesini bekleyen muhterislerle değil sizlerle yazacağız.”

“Dünyanın ilk elektrikli ve sıfır eksenli 7 tonluk şehir ekskavatörü üretilmiş oldu.”

KORONAVİRÜS AŞI ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

“Dünya Sağlık Örgütü listesinde yerli aşı geliştiren ülkeler arsında ABD ve Çin’in ardından üçüncü sırada yer alıyoruz. 2 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamladı. Aşının yanında ilaç geliştirme faaliyetlerimiz de tüm hızıyla devam ediyor. Hatta bunlardan birisi etik kurulu onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi.Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz kurumumuzun onayının ardından inşallah bu çalışmaları süratle başlatacağız.Hekimlerimiz tarafından yoğun şekilde kullanılan favipiravir etkin maddesini baştan sona 8 basamağı içerek şekilde sentezledik, ruhsatlı ve ticari bir ürüne dönüştürdük. Kovid-19 Platformuyla başlayan birlikte çalışma ve üretme kültürünü bundan sonraki projelerle de sürdüreceğiz.”  

AdminAdmin