İstanbul
Giriş Tarihi : 18-06-2020 00:32

İstanbul, Ankara ve Bursa için son dakika kararı: Artık zorunlu...

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Maske takma zorunluluğu getirildi" dedi. Ankara ve Bursa'da da maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı

İstanbul, Ankara ve Bursa için son dakika kararı: Artık zorunlu...

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Twitter hesabından İstanbul'da açık alanlarda maske şartı getirildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun önerileri sonrası İstanbul’un ardından Ankara ve Bursa'da da açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

Valilikten yapılan açıklama şöyle:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi (salgın) ilan edilen ve ülkemizde salgın riski olan Koronavirüs (COVID-19) hastalığının en temel özelliğinin; fiziksel temas, hava yolu vb. yollarla çok hızlı bulaşması ve enfekte insan sayısının çok hızlı artması olduğu, salgının yayılmasını engellemenin en etkili yolunun sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlaması olduğu, aksi hallerde virüsün yayılımı hızlanarak vaka sayısı ve tedavi gereksiniminin artması sonucu vatandaşların hayatlarını kaybetme riski ile toplum sağlığı ve kamu düzeninin bozulmasına sebep olacağı gerekçesi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda;

1. Kamu kurumları ve özel sektör iş yerlerinin kapalı alanları ile toplu ulaşım araçlarında maske takılması zorunluluğu kararlarımıza ilaveten, ilimizde sokağa çıkan her vatandaşın açık alanlarda da ağız ve burunu kapatacak şekilde, usulüne uygun maske takmasının zorunlu olması,

2. Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın yukarıda belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanması, tedbirlere uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’inci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması,

Kararları alınmıştır.

Vali Yerlikaya Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:

"İSTANBULLULARIN DİKKATİNE!!!"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Twitter hesabından bir açıklama yaptı. İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:

İstanbulluların dikkatine!!!

İl Hıfzıssıhha Meclisince İstanbul’da bütün açık alanlarda ağız ve burnu kapatacak şekilde maske takılmasının zorunlu hale getirilmesi ve aykırı durumlarda cezai işlem uygulanması kararı alınmıştır.

İşte o paylaşım:

 

ANKARA VE BURSA'DA DA MASKE KULLANIMI ZORUNLU OLDU

İstanbul'un ardından Ankara ve Bursa'da da açık alanlarda maske takmak zorun hale geldi. Ankara ve Bursa valiliklerinden yapılan açıklamada, Bilim Kurulu'nun önerisiyle açık alanlar ve toplu bulunulan kapalı mekanlarda maske takmanın zorunlu kılındığı ifade edildi.

MASKESİZ DIŞARI ÇIKILAMAYAN İL SAYISI 48'E YÜKSELDİ

Koronavirüs tedbirleri kapsamında maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu il sayısı 48'e yükseldi. Maske kullanımının zorun olduğu iller şu şekilde:İstanbul, Ankara, Bursa, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bolu, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak.

MASKESİZ DIŞARI ÇIKMANIN CEZASI KAÇ PARA?

1.593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. ve 5.326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddeleri gereğince idari para cezası uygulanacak.

Hıfzıssıhha Kanunu; 250 liradan 1.000 liraya kadar idari para cezasını, Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi de genel sağlığın korunmasına yönelik verilen emre aykırı hareket eden kişiye 100 lira idarî para cezasını kapsıyor.

Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi, cezaya emri veren makam tarafından karar verileceğini de ifade ediyor.

Buna göre, maskesiz sokağa çıkanlar ve belirtilen tedbirleri ihlal edenler hakkında her ile göre Valilik İl Hıfsızzıhha Kurulları emre itaatsizliğin durumuna göre idari para cezasını alt limit 250 liradan üst limit yaklaşık 3.191 liraya kadar uygulayabiliyor.

AdminAdmin