Ekonomi
Giriş Tarihi : 10-06-2020 23:11

FED piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı... İşte piyasaya etkileri

ABD Merkez Bankası FED, faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakma kararı aldı. Dolar kuru Fed'in faiz kararı sonrasında 6.78 bandında seyrediyor.

FED piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı... İşte piyasaya etkileri

ABD Merkez Bankası FED faiz kararını açıkladı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakıldı. Karar oybirliğiyle alındı.

FED'in karar metninde koronavirüs salgınının büyüme, enflasyon ve istihdam üzerinde kısa vadede ağır şekilde baskı yaratmaya devam edeceği yinelendi.

Piyasalarda özellikle traderlar tarafından izlenen noktasal grafikte 10 üyeden 8 tanesi sıfır faiz politikasının 2022 yılına dek devamını öngörürken sadece 2 üye bu tarihlerde faizin 0.50 ve 1.25 dolayına çıkabileceğine yönelik eğilim gösterdi. 2022 sonuna kadar yıl sonu FED fon faizi beklentisi yüzde 0.10'da kaldı. Uzun dönemde ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2.5 olarak şekillendi.

FED, kredi akışını desteklemek için varlık alımına devam edeceğini belirtirken hazine tahvilleri, konut ve ticari mortgage destekli menkul kıymet alımlarını artırmayı cari hızla sürdüreceğini duyurdu. Gecelik repo da devam edecek.

Beklentiler tarafında 2020 yılı için yüzde 6.5 küçülmeyi işaret edilirken 2021 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 5 olarak açıklandı. FED yıl sonu işsizlik beklentisini yüzde 3.5'tan yüzde 9.3'e çekti. 2021 ve 2022 yılı için sırasıyla yüzde 6.5 ve 5.5 seviyesinde.

PİYASALARDA SON DURUM

ABD hisse senetleri, FEDd'in kriz seviyesi politikalarını devam ettirmeye yönelik taahhüdünü işaret etmesi ile birlikte kayıplarını geri aldı.

Dolar düşerken, ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

Gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, ABD merkez bankası gösterge faizi değiştirmeyerek sıfır seviyesi yakınında tutarken ve mevcut tahvil alım hızını en azından devam ettireceğini kaydederken, pandeminin ekonomi için halen kaydadeğer bir risk olarak kaldığı uyarısında bulunmasının ardından yönünü yukarı çevirdi ve Nasdaq 100 Endeksi yüzde 1'den fazla yükseldi.

Dolar haftaortasının ilk işlem saatlerinde 6.78 TL bandından giriş yapmıştı. günün ilk işlem saatlerinde yukarı yönlü hareketlenme gerçekleştiren dolar kuru 6.79 TL seviyesine yükseldi.

Günü sabit bantta 6.80 TL bandının hemen altında tamamlayan dolar FED faiz kararları öncesinde de bu eğilimini sürdü. Akşam saatlerinde açıklanan FED faiz kararlarının ardından sonra ise dolar kuru yatay seyrini devam ettirdi.

AdminAdmin