Sivas
Giriş Tarihi : 15-04-2020 02:13

Vali Ayhan: Sivas’ta 996 hükümlü Ceza evlerinden tahliye edilecek

Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas’ta Koronavirüs (Covid 19) vakaları ve alınan önlemler hakkında basın toplantısı düzenledi.

Vali Ayhan: Sivas’ta 996 hükümlü Ceza evlerinden tahliye edilecek

Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas’ta  Koronavirüs (Covid 19) vakaları ve alınan önlemler hakkında basın toplantısı düzenledi. Videokonferans Sistemi (VKS) ile gerçekleşen toplantı da Vali Ayhan, Sivas’ta sektörlere yönelik devam eden ve planlanan yatırımlar ile ilgili de bilgi verdi.

Koronavirüs vakaları açısından ilimizin, ülkemiz gibi iyi bir sınav verdiğini ifade eden Vali Salih Ayhan, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak nitelendirilen ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covit-19 salgını ile ülke olarak top yekûn bir mücadele veriyoruz. Biliyoruz ki bu mücadeleden devletimizin kararlı adımları ve milletimizin sağduyusu ile zaferle çıkacağız. Bundan hiçbir şüphemiz yok” dedi.

Ülke olarak salgın ile mücadelede en başından beri şeffaf ve kararlı bir mücadele yürütüldüğünü ifade eden Vali Ayhan, “Burada yürütülen mücadele elbette başta sağlık olmak üzere birçok farklı boyutu da kapsıyor. Çok yönlü, bütünsel bir mücadele yürütüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve İçişleri Bakanımızın da devamlı üzerinde durduğu 4 temel husus var. Kamu düzeninin devam ettirilmesi, sağlık sisteminin güçlü tutulması, sosyal izolasyon-sosyal mesafe, üretim ve tedarik zinciri. Bizler de ilimizde bu noktalara dikkat ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sivas'ta yapılan çalışmaları da anlatan Vali Ayhan şunları kaydetti;

“Gerek Bakanlıklarımızın genelge ve talimatları doğrultusunda gerekse İl Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurullarımızın aldığı kararlar doğrultusunda, şehrimizde yürüttüğümüz çalışmaları başlıklar halinde sizlerle paylaşmak isterim.

-Sosyal İzolasyonda Pür Dikkat Bir Yol İzliyoruz

Sosyal izolasyon anlamında alınan kararlarda devletimizin her zaman vatandaşının yanında olduğunu göstermek amacıyla Vefa Sosyal Destek Merkezleri kurduk. Merkez ve 16 İlçemizde kurulan bu merkezler 112 ACİL üzerinden alınan talepleri 22 Mart tarihinden itibaren yerine getirmekte. Bu süreçte Vefa İletişim Merkezimize aktarılan 37.661 talebin tümünü yerine getirdiğimizi ifade etmek isterim. Bununla birlikte ihtiyacı olan vatandaşlarımıza yönelik hijyen ve gıda paketlerimizin dağıtımı tüm hızıyla devam etmekte. Şuana kadar 11.909 yardım paketini ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırmış bulunuyoruz. Vefa Sosyal Destek Gruplarımızın yanı sıra özellikle 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve devletin yanlarında olduğunu hissettirmek adına tüm din görevlilerimiz hanelere ziyarette bulunuyorlar. Bu kapsamda; şu ana kadar 7.205 hane ziyaret edildi. Sosyal İzolasyonun etkin sağlanması amacıyla yardım ve maaşların evde ödenmesi ile ilgili ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Bugüne kadar 17.344 ödemenin 13.448’ini evde ödemiş bulunuyoruz. Geriye kalan 3.896 maaş ve yardımın ödemesine ise devam ediyoruz. Genelgeler ve İl Hıfzıssıhha kararlarında belirtilen istisnalar doğrultusunda, kısıtlama kapsamındaki vatandaşlarımızın şehir içi ulaşımlarına yönelik 4415, sokağa çıkmaya yönelik 1181 belge Valiliğimiz Açık Kapı birimi tarafından düzenlenmiştir. Ayrıca Seyahat İzin Kurullarımız tarafından 28 Mart tarihinden itibaren istisna kapsamındaki 1815 vatandaşımıza Şehirlerarası Seyahat İzin Belgesi düzenlenmiştir. Bu kapsamda ihlalde bulunan 71 Vatandaşımıza UHSK, 339 vatandaşımıza KABK uyarınca toplam 356.538 TL idari para cezası uygulandığını belirtmek isterim. Vatandaşlarımızın sağlığı, güveni ve ekonomisi için piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Pazar yerleri, marketler ve toplu taşıma araçları gibi halkımızın toplu olarak bulunduğu mekânlarda maske takılmasının zorunlu hâle gelmesiyle bu yöndeki denetim ve izlemelerimizi belediyemiz ile koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Özellikle pazar yerlerinde tahtalar arasındaki ayrılıklar, giriş-çıkışlar, maske ve eldiven kullanımı ve pazarda kalış süresi gibi hususları hassasiyetle ele alıyoruz. Aldığımız tedbirler ve vatandaşlarımızın duyarlılığı sayesinde toplu taşımada geçen ay 94.000 düzeylerinde olan hafta içi günlük taşıma sayımızı şuan hafta içi 8 binler, Hafta sonu 3-4 binler düzeyine çekmiş bulunuyoruz. Ayrıca günlük 2 defa dronelerle şehir içinde izleme yaparak yoğunluğu olan alanlara anında müdahale ediyoruz.

Yapılan Piyasa Gözetim ve Deneyim Faaliyetleri Kapsamında şu ana kadar;

Ticaret İl Müdürlüğümüz tarafından özellikle eczane, medikal ve marketler başta olmak üzere 189 denetim gerçekleştirildi. Fahiş fiyat uygulamaları tespit edilen 4 işletmeye 41.900 TL cezai işlem uygulandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından Gıda Satış ve Üretim Yerlerine yönelik 961 denetim gerçekleştirilmiş olup kural ihlali yapan işletmelere 136.566 TL para cezası uygulanmıştır. Belediyemiz tarafından 1585 işyeri denetlenerek gerekli uyarı ve işlemler yapılmıştır. Bu süreçte şehir giriş ve çıkışlarında çok sıkı tedbirleri hayata geçirdik. Emniyet ve Jandarma güçlerimiz tarafından şu ana kadar şehir giriş kontrol noktalarında 36.901 araç kontrol edilmiş olup 77.291 vatandaşımız bilgilendirilmiştir.

-Sosyal Mesafe Bilincini Yerleştirdik

Sosyal İzolasyon kadar sosyal mesafenin korunması da bizim için çok önemli. Evlerinden dışarıya çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımızın üç adım veya iki metreden daha yakın mesafede bulunmamalarını istiyoruz. Bu yönde İl Pandemi ve Hıfzıssıhha Kurullarımızda gerekli tedbirleri aldığımızın ve almaya devam edeceğimizin bilinmesini isterim. Hareketliliğin azaltılması ve gereksiz yere sokağa çıkılmasının önüne geçmek adına bazı cadde ve sokaklarda kapatma kararları alıyoruz. Bu kararları gerekirse genişletebileceğimizi de özellikle vurgulamak istiyorum. Hastalığın yayılma riskini yüksek gördüğümüz yerlerde karantina tedbiri uyguluyoruz. Bu yönde şu ana kadar 21 yerleşim yerinde karantina tedbiri aldık. Bunlardan 8 yerleşim yerinin (Koyulhisar Dilekli, Kurşunlu ve Yağcılar Köyleri,  Suşehri Boyalıca ve Gökçekaş Köyleri, Zara Tuzlagözü Köyü, Yıldızeli Üyük Köyü, Doğanşar Darıkol Köyü) karantina süresi cumartesi günü itibariyle tamamlandı. 13 yerde ise karantina tedbirimiz devam etmekte. KYK Yurtlarımızda misafir ettiğimiz yurtdışından gelen öğrencilerimizi de geçen hafta itibariyle memleketlerine göndermiş bulunuyoruz.

-Sağlık Alanında Eksiğimiz Yok

Hastanemizde de teşhis ve tedavi konusunda herhangi bir sıkıntımız yoktur. Şu ana kadar hem sağlık hizmetleri hem gıda ve temizlik malzemeleri tedariki hem de kamu güvenliği bakımından hamdolsun kayda değer bir meseleyle karşılaşmadık. Yeni yaptırmış olduğumuz 96 yatak kapasiteli ÇAGEM Merkezi, Numune Hastanesinde 1 Blok, Cumhuriyet Üniversite Hastanesi, Medicana Hastanesi bu sürece hizmet vermek için hazır durumdadır. Aldığımız ve alacağımız önlemler sayesinde şu anda sağlık sistemimizi sıkıntıya düşürecek herhangi bir olumsuzluğun olmadığını belirtmek isterim. Özellikle taburcu ettiğimiz 66 vatandaşımızı sürecin başarı ile yürütüldüğünün önemli bir göstergesi olarak görüyorum ve bu anlamda sağlık çalışanlarımızı ayrıca kutluyorum.

-Ekonomik İstikrarımız Devam Etmektedir

Bu salgının üstesinden gelecek sadece imkâna değil, aynı zamanda morale ve kararlılığa da sahibiz. Vatandaşlarımızın her birinin temel ihtiyaç malzemelerine ulaşma konusunda sıkıntıya düşmemesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Programı’ ile salgın süresince çalışanlarımızın süreçten en az şekilde etkilenmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu kapsamda İŞKUR İl Müdürlüğümüze şu ana kadar ‘Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanmak isteyen işyerlerinin başvuruları tamamlanarak ‘İş Teftiş Kurulu’na gönderilmiştir. Ödeme işlemleri de gerçekleşmeye başlamıştır. Ayrıca ‘İşsizlik Ödeneği’ için şartları tutan 257 vatandaşımızın işlemleri tamamlanmış, 495 vatandaşımızın işlemleri de devam etmektedir. Ekonomik İstikrar Kalkanı Programı FAZ 1 kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından belirlenen kıstaslar doğrultusunda 13.352 haneye 1.000’er TL ödeme gerçekleştirilmiştir. Ekonomik İstikrar Kalkanı FAZ 2 kapsamında da daha önce yardım yapılmayan 13.145 haneye ödemelerde son aşamaya gelinmiştir. Bundan sonraki süreçte de devletimiz yapacağı sosyal yardımlarla vatandaşlarımızın yanında olacaktır. Valiliğimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız üzerinden ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yönelik yardımlarımıza devam ediyoruz.

-Tarımsal Üretimde Aksama Olmayacak

Ülke olarak bizi bu süreçte güçlü kılan en önemli unsurların başında tarımsal üretimimiz geliyor. Şu anda kritik öneme sahip tarımsal sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Bununla ilgili mevsimlik tarım işçileri ile ilgili alınan tedbirlerin yanı sıra İl Özel İdaremiz ve DAP aracılığı ile tarımsal üretimin desteklenmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması kapsamında 2.7 Milyon TL bütçe ile 50 ton yonca, 100 ton korunga, 3000 paket silajlık mısırın dağıtımlarını gerçekleştirdik.  Bu yönde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bağ Bak Üzüm Olsun Yemeye Yüzüm Olsun Projesi, Çilek Tadında Yetiştiriciliği Projesi, Bademin Çiçekleri Bahçenin Gelinliği Projesi, Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi, Lavanta Üretiminin Artırılması Projesi, Ceviz, Elma, Erik Bahçeleri Projeleri, Örtü Altı Yetiştiriciliği Projesi, Sütüm Tankta Kafam Rahatta Projesi, Hayvan İçme Suyu Tesisi Projesi, Sivas Bal Arısı ve Arı Ürünleri Üretim İstasyonu Projelerine devam ediyoruz. Ayrıca SİVTAŞ bünyesinde temelini attığımız Süt İşleme ve Yem fabrikası İnşaat çalışmalarımız devam ediyor.

-Uzaktan Eğitim de İl Olarak Başarılıyız

Okullarımızın kapanması ile Milli Eğitim Bakanlığımızın devreye soktuğu uzaktan eğitim çalışmalarının yanı sıra öğrencilerimizin evde kaldıkları zamanı verimli kullanmalarına yönelik birçok çalışma yürütüyoruz. Öğretmenlerimiz sınavlara hazırlık noktasında KÖPRÜ Sistemimizi uzaktan deneme sınavı yapar bir hale getirdik. Bunun yanında Uzaktan Rehberlik Sistemimizi oldukça etkin kullanıyoruz. Evde Kitapla Kal Çalışmamız ile Vefa Destek Ekibimizde görev alan öğretmenlerimizle öğrencilerimizin evlerine kitapları ulaştırmaya başladık. Şuana kadar bununla ilgili 30 bin başvuru aldık. Özellikle Meslek Liselerimiz ve BİLSEM, bu süreçte çok önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Şuana kadar 15 bin siperlik üretildi. Bu hafta itibariyle günlük 60 bin cerrahi maske üretimine başlıyoruz. Maske anlamında bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadığımızın bilinmesini istiyorum. Şuana kadar toplam 1 Milyon 433 bin maske temin etmiş ve kullanmış durumdayız. Bunlardan 958 bin maskeyi sağlık çalışanlarımızın kullanımına sunduk. Geri kalan 475 bin maske Belediyemiz, Kurumlarımız ve PTT ile vatandaşlarımızın ve çalışanlarımızın kullanımına sunuldu. Ayrıca 10’un üzerinde çalışanı olan işyerlerinin maske temini ile ilgili çalışmayı da tamamladık.

-Online Toplantılar İle Devletimizin İş ve İşleyişlerini Sürdürüyoruz

Kamu düzeninin devam ettirilmesi kurumlarımızın vatandaşlarımıza hizmetleri noktasında sıkıntı yaşamaması için tüm kamu kurumlarımıza online toplantılar yaparak, kamu kurumlarının çalışmalarını takip ediyoruz. Bu zorlu süreçte başta kadirşinas Sivas halkı olmak üzere, sağlık çalışanlarımıza, emniyet ve jandarma personellerimize, SYDV çalışanlarımıza, 112 AÇM çalışanlarımıza, Valiliğimiz Açık Kapı ve Basın Bürosuna, sahada mesai mefhumu gözetmeden çalışan Vefa Sosyal Destek çalışanlarımıza, imamlarımıza, eğitim camiamızın tüm yönetici ve öğretmenlerimize, AFAD çalışanlarımıza, PTT çalışanlarımıza ve diğer kamu görevlilerimize, Belediyelerimize ve ilçe Kaymakamlarımıza devletine olan güveniyle sergilediği birlik, beraberlik, dayanışma için teşekkür ediyorum. Ayrıca bu zorlu süreçte kamuoyunu her zaman doğru kaynaktan, doğru bilgiyle besleyen siz basın çalışanlarımıza yapıcı davranışlarınızdan ve bizimle sağladığınız kurumsal işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum.”

Video konferans ile yapılan toplantı da ayrıca Vali Salih Ayhan, basın mensuplarının pandemi süreci başta olmak üzere ilimizde planlanan, devam eden ve biten yatırımlar hakkında da basın mensuplarına bilgi verdi.

 

 

-Sivas’ta 996 Tutuklu Ceza evlerinden tahliye edilecek

Sivas Valisi Salih Ayhan, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Uzm. Oğuz Demirkaya’nın sorularına cevap verirken, Sivas’ta  Ceza evlerinde Koronavirüs (Covid 19) vakasının bulunmadığını bu anlamda üst düzey önlemler alındığını dile getirdi.

Vali Ayhan yasalaşan yeni infaz düzenlenmesi kapsamında Sivas’ta 996 hükümlünün tahliye edileceğini bu hükümlülerin adreslerine sevki için 37 otobüsün hazır hale getirildiğini açıkladı.

Demirkaya’nın soruları üzerine, Vali Ayhan Sosyal Yardımlaşmaya kayıtlı kişiler dışında Ramazan öncesi ihtiyaç sahiblerine dağıtılmak üzere 2500 yardım kolisinin hazır hale getirildiğini ve bu anlamda çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü ifade etti.

AdminAdmin