Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 04-02-2020 02:31

DEMİRKAYA, ESED DESTEKÇİSİ İRAN'IN ÜNİVERSİTELERİ İLE SCÜ’NİN YAPTIĞI PROTOKOLÜ SORDU…

Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Uzm. Oğuz Demirkaya bir köşe yazısı kaleme alarak, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) ile "ESED destekçisi İran‘ın" üniversiteleri ile yaptığı protokol ne anlama geldiğini ve bunun kamuoyu tarafından merak edildiğini yazdı.

DEMİRKAYA, ESED DESTEKÇİSİ İRAN'IN ÜNİVERSİTELERİ İLE SCÜ’NİN YAPTIĞI PROTOKOLÜ SORDU…

Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Uzm. Oğuz Demirkaya bir köşe yazısı kaleme alarak, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) ile "ESED destekçisi İran‘ın" üniversiteleri ile yaptığı protokol ne anlama geldiğini ve bunun kamuoyu tarafından merak edildiğini yazdı.

İŞTE O KÖŞE YAZISI: 

 

ESED DESTEKÇİSİ İRAN‘IN ÜNİVERSİTELERİ İLE YAPILAN PROTOKOL NE ANLAMA GELİYOR?

İran İslam Cumhuriyeti Teokratik bir Cumhuriyettir. Ülke nüfusu 80 Milyon civarında ve bu ülkenin Dini Lideri 1985 den buyana Ayetullah Ali Hamaney’dir. Cumhurbaşkanı ise Hasan Ruhani’dir.

Sosyal, Siyasi, Kültürel, ekonomik değişikliklerle sonuçlanan İslam devrimi eğitim sistemi bakımından da kapsamlı bir değişime sebep vermiştir. 

Dine ve Cinsiyete dayalı öğrenci ayrımının yapıldığı İran’da azınlık dinlere ve Bahai inancına sahip öğrencilerin Yükseköğrenime girmesi yasaklanmıştır, 36 üniversitede ise 2012-2013 Akademik yılında 77 Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri lisans derslerinde erkeklere ayrıcalıklı olunacağı, kadın üniversite öğrencilerinin seçeneklerinin kısıtlanacağı açıklanmıştır.

1 Nisan 1979 tarihinde kurulan İran İslam Cumhuriyeti kendine özgü bir yönetim biçimine sahiptir.

Bu bilgilerden sonra gelelim asıl konuya;

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İran Üniversiteleri ile 25-26 Ocak tarihinde işbirliği protokolleri imzaladığını resmi Web sitesinden duyurmuştur.

http://www.cumhuriyet.edu.tr/haber/8634-universitemiz-yurt-disi-universiteleriyle-isbirligi-protokolleri-imzaladi

Mevlana programı kapsamında yapıldığı düşünülen protokollerinin Üniversite sitesinde “Erasmus ve çeşitli konularda protokoller imzalandı“ diye belirtilmiştir.

Erasmus programlarında AB ülkeleri, AB dışı ülkeler ve Partner ülkeler içinde İran bulunmamaktadır.

Üniversitenin Web sitesinde söz konusu edilen Erasmus kelimesi İran, AB dışı ülkeler ve partner ülkeler kapsamına alınmadı  ise yanlıştır.

Şimdi  kamuoyunun merak ettiği sorulara bir göz atalım;

a.) Yukarıda özetlenen Esed destekçisi Teokratik bir ülkenin Üniversiteleri ile yapılan Protokollerin amacı nedir?

b.) Sivas Cumhuriyet Üniversitesi bu protokollerle Akademik Personel ve öğrenciler açısından hanesine hangi artıları yazdırabilecektir?

c.) Öğlen aralarında birbirlerine Farsça şiirler okuyan birtakım kişilerin varolduğu dilden dile dolaşırken bu protokollerin imzalamasında  bu kişilerin bir katkısı varmıdır?

d.) Birilerine, bir yerlere mesaj verme amacı güdülmüşmüdür? Güdülmüş ise mesaj nedir ve kimleredir?

AdminAdmin