Ekonomi
Giriş Tarihi : 20-01-2020 17:13

Türkiye’nin akaryakıt devi iflas etti

İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi, Türkiye’de yaklaşık 320 istasyonu bulunan Starpet Garzan Akaryakıt Dağıtım Paz. A.Ş. (Starpet) adına görülen iflas erteleme davasında olumsuz gelen bilirkişi raporları sonrası şirketin iflasına karar verdi.

Türkiye’nin akaryakıt devi iflas etti

Akaryakıt dağıtım sektörünün önde gelen firmalarından Starpet, yaşadığı mali sıkıntıyı aşamayınca Şubat 2016’da iflas erteleme için mahkemeye başvurmuştu. Şirket hakkında tedbir kararı verilirken, yönetimine kayyum atanmıştı.

Starpet, Fortune Türkiye ve Capital Dergisi’nin her yıl açıkladığı araştırma listelerinde ön sıralarda yer alıyordu. Akaryakıt dağıtım sektöründe en büyük ilk 10 firma arasında yer alan Starpet, ‘Fortune 500 Türkiye 2015 Araştırması’na 136’ncı sıradan, ‘Capital 500 Büyük Şirket’ sıralamasınaysa 279’uncu sıradan girmişti.

GRUBUN 2016 CİROSU 1.3 MİLYAR

Akaryakıt dağıtımının yanı sıra, madeni yağ ve lojistik alanında da faaliyet gösteren Starpet’in cirosu 2016’da 1.3 milyar lira olarak açıklanmıştı. Akaryakıt dağıtımında elde edilen ciro ise 900 milyon lira seviyesinde. Ceyhan’a 120 milyon dolarlık yatırımla rafineri kurma planı da olan Starpet EPDK’dan aldığı dağıtım lisansı sonrası 2005’de faaliyet göstermeye başladı.

NUSAYBİN’DEN TÜRKİYE’YE

Mardin’in Nusaybin ilçesinde tek bir istasyon ile faaliyete başlayan Starpet, zaman içinde önemli bir büyüme kaydederek, sektörün devleri arasına girmişti. Starpet’in kurucusu Mahfuz Okalin ise, yıllarca, Türkiye, Suriye-Irak arasında gıda ticaret yaptıktan sonra istasyonculuk yapmıştı.

AdminAdmin