Gündem
Giriş Tarihi : 12-12-2019 14:32

Erdoğan: Kanal İstanbul'un siyasi bir boyutu olacak, vakti gelince kullanırız, sükse yapacak

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında 'çılgın proje' olarak duyurduğu Kanal İstanbul projesinin çevre anlamıyla bir kurtuluş olacağını söyledi. "Bunun yanında siyasi bir boyuta da sahip" diyen Cumhurbaşkanı, "Şimdi kullanmıyorum vakti gelince kullanırız. Bu siyasi boyutuyla Kanal İstanbul dünyada çok ciddi bir sükse yapacak" dedi.

Erdoğan: Kanal İstanbul'un siyasi bir boyutu olacak, vakti gelince kullanırız, sükse yapacak

Sözlerinin devamında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul projesine karşı eleştirilerine de isim vermeden tepki gösteren Erdoğan, "Biz burada kimlere mesaj verilmek istendiğini biliyoruz. Birileri başlarını okşayan efendilerine diyet borcu ödeyecek diye Türkiyeyi büyütecek stratejik bakımdan elini güçlendirecek bu projeyi biz kaldırmayız, CHP'nin takoz siyasetine boyun eğmeyiz. CHP'nin kendi çapsızlığının bedelini milletimizin ve ülkemizin ödemesine kesinlikle rıza göstermeyiz" ifadeleri kullandı. 

Öte yandan Erdoğan, CHP'nin gündeme getirdiği ve parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sık sık tartışmaya açtığı, 25 yıllığına Katarlı BMC şirketine 'kiralanan' tank palet fabrikasıyla ilgili de konuştu. Kılıçdaroğlu'nun 'Türkiye'nin silah fabrikası Katar ordusuna peşkeş çekildiği' yönündeki açıklamalarına, "Yatıyor kalkıyor bu fabrikayı yabancılara sattılar diyor. Burada satış diye bir şey yok" diye yanıt veren Erdoğan, fabrikanın zararda olduğunu ve ileri teknolojiye sahip olmadığını belirterek, "BMC buraya da 50 milyon dolarlık bir yatırım yapma şartıyla alıyor, 25 yıllığına. Bunların işletme kabiliyeti yok" sözlerini kaydetti.

TOKİ 100 Bin Sosyal Konut Kampanyası tanıtım töreninde konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"TOKİ tarafından hayata geçirilecek projenin tanıtımı için sizlerle beraberiz. Sizleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlamaktan onur duyuyorum. Çevre ve şehircilik Bakanlığımız ile ekonomik destek verecek Hazine ve Maliye Bakanlığımıza teşekkürlerimi sunuyorum."

"Yüzde 10 peşinat, aylık 894 liradan başlayan taksitler, 240 aya varan vade"

"Bugünkü tanıtım töreniyle 2020 programımız kapsamında 81 vilayette 100 bin sosyal konutun inşa sürecini başlatıyoruz. İnşallah yılbaşı itibariyle azami 1 ila 1,5 yıl içinde konutları bitirip sahiplerine teslim edeceğiz. Hedefimiz bundan sapma olmaması ve vatandaşlarımızın zemin+2, zemin+3 bilemediniz zemin+4 olarak bu binalara yerleştirilmesi. Depreme dayanıklı ve görünümü itibariyle mahalle kültürümüzü yeniden hâkim kılmanın adımlarını atmış olacağız. Vatandaşlarımıza yüzde 10 peşinatın ardından aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle fırsat sunacağız."

"100 bin konutluk bu projenin toplam yatırım bedeli 17 milyar 300 milyon lirayı buluyor. Kültürel bakımdan da bu kampanya çok önemli .Meydanı, camisi, okulu, parkı, bina cepheleri ve diğer tüm özellikelriyle geleneksel mahalle kültürümüzü yaşatacak şekilde tasarlanacaktır. Karadeniz örneğin, geleneksel yığma taş yapılarını andıracak şekilde cephede yöresel kaplama üst katlarda ahşap hisse verecek kaplamalarla, çatıda eli böğründeler yapmak suretiyle Karadeniz'e özgü bir biçimde malzemeler kullanılacaktır. Marmara'da ise Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olması nedeniyle bu gölgede hem modern hem de kültürel yapılar yapıyoruz. Kalabalık nüfusun rahatça nefes alabileceği alanlar inşa ediyoruz. Ege'de iklim koşullarına uygun açık renk, ahşap görünümlü kat silmeleriyle diklemeler ve kiremit çatılarıyla Ege'nin geleneksel yapısına uygun bir şekilde çözülmeleri orada yapacağız. Akdeniz'de güneş ışınlarını yansıtacak renkleriyle sade ve yalın cephe çizgileri, yer yer terasla, geleneksel kemerli pencerelerde Akdeniz mimari kültürü burada da yaşatılmaktadır. Doğu Anadolu'da karasal iklimin şartlarına ve arazinin zor şartlarına cevap verecek şekilde bölgeye uygun malzemeler seçilecek. Geniş saçaklarıyla, kat silmeleriyle bölgenin mimari diline uygun tasarımlar yapılmaktadır. Güneydoğu Anadolu bölgesi, motif işlemeleri esas unsur olmakla birlikte yer yer kullanıma uygun düz damların, geniş saçakların yanı sıra mahremiyet unsurlarının ön planda tutulduğu yerleşim planları kararları alınmaktadır. Hayırlı olsun."

"Ülkemizin yakın tarihte yaşamış olduğu ekonomik ve sosyal krizlerin diğer alanlarla beraber şehirlerimiz üzerinde de olumsuz etkileri olmuştur."

AdminAdmin