Gündem
Giriş Tarihi : 12-12-2019 01:18

ABD Senatosu'nda Türkiye'ye yaptırım öngören tasarı kabul edildi

ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu’nda Türkiye’ye yaptırım öngören tasarı oylandı. Oylamada 18 evet, 4 hayır oyu çıktı.

ABD Senatosu'nda Türkiye'ye yaptırım öngören tasarı kabul edildi

ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'ye Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerce hazırlanan yaptırım tasarısını görüştü. Yapılan oylamada, Türkiye'ye yönelik yaptırım öngören tasarı, 18 evet, 4 hayır oyuyla kabul edildi.

“ABD’nin ulusal güvenliğini teşvik ve IŞİD’in canlanmasının önlenmesi” ismini taşıyan yaptırım tasarısına 4 senatör hayır oyu verdi. Bu isimler Rand Paul, Ron Johnson, Ted Cruz ve Tom Udall oldu.

Komisyonda kabul edilen tasarının Cumhuriyetçilerin çoğunluğundaki Senato’da oylamaya sunulup sunulmayacağı merak konusu.

Tasarıya evet oyu veren Senatör Bon Menendez, “Türkiye’nin son bir yıl içindeki adımları sınırı aştı. Tasarı Türkiye’nin Suriye’ye ilişkin davranışının kabul edilemez, S-400 alımının da savunulamaz olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor” değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN YAPTIRIM LİSTESİNDE

“ABD'nin ulusal güvenliğini teşvik ve IŞİD'in canlanmasının önlenmesi” adını taşıyan yaptırım tasarısı Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı ağırlıklı. Milli Savunma Bakanı dahil olmak üzere üst düzey Türk yetkililerin yaptırım listesine alınması, Suriye'de Türkiye'nin kullanması muhtemel silah sevkiyatının yasaklanması öngörülüyor. Türkiye'ye S-400 sebebiyle CAATSA yaptırımlarının uygulanması da tasarının diğer bölümünü oluşturuyor.

Hazırlanan yasa tasarısına göre şu isimler yaptırım listesinde:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komiteleri de dün 2020 yılı bütçesinde anlaşmış ve Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini satın aldığı için Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istemişti.

Ordu işlemlerine uygulanması planlanan yaptırımlar şöyle:

Yaptırımlar Türk ordusuyla bilinçli olarak işlem yapan, satış yapan veya finansal destek sağlayan, teknolojik destek veren yabancı kişilere yaptırım uygulanacaktır. Bunlara şunlar da dahildir:

Türk ordusu tarafından kullanılmış uçak veya uçak parçaları, makine aksamı
Otomotiv ekipmanları ve Türkiye kara ve deniz güçleri tarafından değerlendirilmiş servisler
Türk ordusu tarafından kullanılmış silahlar veya savunma teçhizatları

Türkiye enerji sektörüne uygulanması planlanan yaptırımlar şöyle:

Türkiye'nin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılması için yerel petrol üretimine ve doğal gaz üretimine madde, servis, teknoloji, bilgi veya başka türlü destek sağlayan yabancı kişi veya gruplara yaptırım uygulanacaktır."

Yaptırımların dördüncü maddesine göre tasarı yürürlüğe girerse ABD ordusunun TSK'ya mermi satması veya paylaşması da engellenecek. ABD ordusu ayrıca Türkiye'ye savunma teçhizatları, hizmetleri ve materyalleri satamayacak.

Yasa tasarısında bir kez daha Türkiye'ye Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerin alımı sebebiyle CAATSA yaptırımları uygulanması gerektiği savunuldu.

6. maddeye göre insani yardım, sağlık yardımı, demokrasi teşviki ve seçim desteği, istihbarat desteği yaptırım dışı tutulacak.

Yasa tasarı Türk liderlere ABD vizesi ambargosu uygulanmasını talep ederken, Erdoğan'ın mal varlığı hakkında da bir rapor istendi.

AdminAdmin