Politika
Giriş Tarihi : 10-12-2019 13:47

Davutoğlu'nun partisinin kurulacağı tarih belli oldu

Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulacak yeni siyasi parti için Cuma günü İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapılacak. Partinin adının “Bir Parti” ya da “Bizim parti” olması üzerinde duruldu. Ancak yeni öneriler de geldi. Perşembe günü kesin karar verilecek.

Davutoğlu'nun partisinin kurulacağı tarih belli oldu

AKP'nin eski genel başkanı ve eski başbakan Ahmet Davutoğlu kurmayı kararlaştırdığı yeni parti için sona gelindi. Cuma günü İçişleri Bakanlığı'na kuruluş belgeleri teslim edilecek ve aynı gün Davutoğlu niçin ayrı bir siyasi parti kurduklarını, partinin diğer siyasi partilerden farkını anlatacak.

81 il'den 130 kurucunun yer aldığı yeni partinin isminin “Bizim Parti”, “Bir Parti” olması üzerinde duruldu. Daha çok “Bizim parti” ismi öne çıktı. Ancak yeni gelen bazı öneriler üzerine partinin ismi en geç Perşembe günü netleşecek.

“BEDEL ÖDEDİ”

AKP'nin eski Genel Başkan Yardımcılığı, eski Manisa Milletvekilliği, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkan Yardımcılığını da yapmış olan Doç. Dr. Selçuk Özdağ da, yeni partinin kuruluşunda öne çıkan isimlerin başında geliyor.

Davutoğlu'nun, AKP Genel Başkanlığı ve başbakanlık yaptığı dönemde yolsuzluk ve hırsızlıkların önlenmesi için “Şeffaflık Yasası”, “Siyasi Etik Yasası”, imar rantlarının kişilere değil., hazineye aktarılması amacıyla “İmar Yasası” çıkartmak istediğini hatırlattı. Özdağ, şunları söyledi:

“Bu yasal düzenlemeler üzerine Cumhurbaşkanıyla aralarında ciddi anlaşmazlıklar oluştu. Bazı yasa tasarılarının getirilmemesi için her şey yapıldı. Bazıları genel kurula getirilmeden önce , MYK ile bazı yetkilerinin elinden alınmasıyla, ‘Burada genel başkanlık yapamayacağını' anladı ve görevi bıraktı.”

GÜRSEL TEKİN'E YAKIŞMADI

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in, “Koltuk gidince Davutoğlu, Siyasi Etik Yasa Teklifini imzalamamıştı” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten Özdağ, şunları söyledi:

“Gürsel Tekin, tecrübeli bir milletvekili. Ancak bu açıklamasını şık bulmadığım gibi teamüllere de uymuyor. Çünkü, Kanunların nasıl yapıldığını bilir. Bir siyasi parti kanun teklifi hazırlar. Diğeri Başka bir siyasi parti de benzer bir teklif hazırlarsa bunlar komisyonda birleştirilir. Teklifler genel kurulda görüşülmek üzere sıraya girer. Görüşülür ya da reddedilir. Gürsel Beye sormak gerekiyor: CHP ne zamandan beri hazırladığı kanun tekliflerini iktidar partisinin imzasına açıyormuş? Bu sözleri Tekin'e yakıştıramadım.

SİYASET SERTLEŞİYOR

Partinin kuruluş çalışmalarının Cuma günü tamamlamış olacağını, genel başkan Ahmet Davutoğlu'nun öğleden sonra kapsamlı açıklamalarda bulunacağını belirten Özdağ, “Günde 20 saat çalışıp partimizin bir an önce kuruluşunu tamamlamak istiyoruz. Ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Çünkü siyaset giderek sertleşiyor. Çarşamba günü İçişleri Bakanlığı'ndan randevu isteyeceğiz” dedi.

SELVİ DE YAZDI

Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde Abdullah Gül'ün desteklediği Ali Babacan ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı yeni partinin merakla beklenen bazı bilgilere ulaştığını söyledi. 

Selvi, yeni partinin isminin, ambleminin ve kuruluş tarihinin belirlendiğini belirtti. 

Parti  için, 'Bizim Parti' ve 'Bir Parti' isimlerinin tercih edildiğini söyleyen Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

Şehir Üniversitesi üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef aldığı Abdullah Gül, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu cephesinde hafta sonu başka bir gelişme daha yaşandı. Davutoğlu’nun partisinin ismi ve amblemi belirlendi, kuruluş tarihi tespit edildi.

‘Bizim Parti’ ve ‘Bir Parti’ isimleri tercih edilmemiş. Bir isim üzerinde karar kılınmış ama dün itibarıyla o ismin tesciliyle ilgili yasal prosedür sonuçlanmadığı için açıklamadılar. Daha önce belirlenen çınar yaprağı yerine, yeni parti ismi ve yeni logo tercih edilmiş. Partinin kuruluş tarihi de belirlenmiş. 13 Aralık Cuma günü kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na vermeyi planlıyorlar. Yetişmezse, 16 Aralık Pazartesi günü partilerini kuracaklar. Partinin kuruluş dilekçesini vermek üzere Davutoğlu’nun İçişleri Bakanlığı’na gitmesi düşünülmüyor. 130 kişiden oluşacak kurucular kurulunda 25 genç, 25 kadının yer alması kararlaştırılmış.

Partinin tüzük ve programı ise hazır: Seçim barajının kaldırılmasını, dar bölge ya da daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesini, tercihli sistemi savunuyorlar. Başkanlık sistemine karşı çıkıyorlar, “pür parlamenter sistemi” öneriyorlar.

Ali Babacan cephesinde ise 300 kişiden oluşan 24 ayrı çalışma grubu kurulmuştu. Hafta sonu itibarıyla çalışmalarını tamamladılar. Yetişebilirse ay sonuna kadar partiyi kurmaya çalışıyorlar. Babacan’ın partisinde bir de “üst kurul” var. Hafta sonu İstanbul’da üst kurul toplantısı vardı. İlk kez parti ismi ve logo orada tartışmaya açıldı. Bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasında patlak veren “Şehir Üniversitesi” konusunu ele aldılar. Bu kavgaya girmeme ve konuşmama kararı almışlar.

AdminAdmin