Ekonomi
Giriş Tarihi : 02-12-2019 16:29

CHP Sözcüsü Öztrak: Ekonomik krizden milletimiz inim inim inliyor!

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ekonomi gündemini değerlendirdi, Öztrak işsizliğe, ekonomik krize dikkat çekti, bunlardan Sarayın haberi olmadığını söyledi.

CHP Sözcüsü Öztrak: Ekonomik krizden milletimiz inim inim inliyor!

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ekonomi gündemini değerlendirdi.

Öztrak, "Asgari ücrette gelecek senenin büyüme oranından hesaplamak lazım. TÜRK -İŞ bir bekar işçinin aylık masrafının 2.578 lira olarak açıkladı ve bunun altındaki rakamları kabul etmeyeceğini açıkladı. İşsiz kalan 100 kişiden 75'i en aza maaş alan kesime ait." dedi.

Öztrak, "Bir tarafta devlet eliyle zengin edilenler, ultra lüks mevlidler, el kadar bebelere takılan tek taşlar... Diğer tarafta da borçlarını ödeyemediği için tüm ailesi ile, evlatları ile canına kıyan insanlar. Meclisin kapısında kendini yakan, çatısına çıkan, tuvaletinde canına kıymaya kalkan işsizler. Ayın sonunu getirmek için tek kuruşun hesabını yapan vatandaşlarımız. Milletimizi inim inim inliyor ama maalesef Saray onların sesini duymuyor." ifadelerini kullandı.

Öztrak'ın açıklamalarından satır başları:

Devlet kendi aldığı vergilere yüzde 22,58 oranında zam yaptı. Niçin? Geçtiğimiz yıl uğradığı enflasyon kaybını telafi etmek için yaptı.

Ekonomik krizin son bir yılda 789 bin yurttaşımızı işinden ettiğini biliyoruz. İşsiz kalan her 100 kişiden 78'i en düşük maaş alan kesme mensup. Diğer taraftan bakınca bütçe açıklarının geldiği yer itibariyle bütçyi desteklemek amacıyla harcanan kaynakların da sınırlandığını görüyoruz. 

Krediye krediyle takla attırarak geldiğimiz noktada büyüme falan ortada yok. Bütün dünyanın kabul ettiği bir şey var. En kırılgan kesimlerin gelirlerini artırmanız lazım ki ekonomi canlansın."

Önce yüzde 22,5'lik kısmını koyacak onun üstüne de talebi artırmak için yüzde 5 kadar da ilave yapmalısınız. Bu da 2 bin 578'in biraz üstü oluyor. 

3 çeyrektir süren küçülmenin ardından gelen bu binde 9'lu artışın ne kadar sürdürelebilir olduğuna bakmak lazım. Bütçe açığı çok hızlı büyüyor, bu açıdan büyüme tartışmalı.

Üçüncü çeyrekte yüzde 2 olan artışın üçüncü çeyrekte binde 4'e düştüğünü görüyoruz. Bu büyüme konusunda soru işaretlerine neden oluyor.

Büyümenin hem kalitesi hem de sürdürülebilirliği açısından önemli olan bir diğer husus, yatırımlar. Yatırım yapacaksınız ki iş imkanı verebilesiniz, ki milletin tenceresi dolsun. Bu yatırımda son beş çeyrektir daralıyor.

Rakamlar, büyümenin istihdam yaratmadığını ortaya koyuyor. Bu büyüme işsizlere yaramıyor. Bu sadece İstanbul'ada parasını borsaya yatıran bir avuç yandaşa ve Londra'daki bir avuç insana yarıyor.

ALBAYRAK ARKADAŞINA TALİMAT VERDİ

Albayrak, arkadaşına talimat verdi şunu 5'e çıkar diye.

İş gücü ödemelerinin milli gelir içindeki payı yeni açıklanan rakamlara göre de düşmeye devam ediyor. Yani her yıl yaratılan pastadan çalışanlara daha az ödüyoruz."

Bir yıllık GSYH 734 milyar dolar olmuş. Bu rakam 2008 yılındaki GSYH'nın bile altında. Az gitmişiz uz gitmişiz Ak Parti döneminde 11 yıl geriye gitmişiz.Uyarıyoruz, artık aspirin tedavisinden vazgeçin. milletin derdine derman olacak tedbirleri alın. 

2020 bütçesinin görüşmeleri sona erdi. Şimdi artık genel Kurul'da tartışılacak. Ama çok ilginç bazı bakanlar için bu komisyon adeta günah çıkarma odasına dönüştürdü. Önce ağlık Bakanı çıktı kamu hastanelerinin bütçe kaynaklarıyla yapılacağını söyledi. Bir de şehir hastanelerinin büyüklüğünden dolayı yönetim sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi. Sonra Ulaştırma bakanı çıktı. Osmangazi Köprüsü'nde çok yüksek garanti parası verdik, kimse bunu ödeyemez, o yüzden bu parayı düştük diyor.

Derhal bu köprünün ismini değiştirin, buna deli dumrul köprüsü deyin. Geçenden 30, geçmeyenden döve döve 40 akçe. 

Bir tarafta el kadar bebeğe tek taş yüzük takanlar, diğer tarafta ailesiyle birlikte canına kıyan vatandaşlar var. Milletimizi inim inim inliyor ama saray duymuyor.

AdminAdmin