Sivas
Giriş Tarihi : 13-11-2019 00:53

Sivas Numune Hastanesi artık kendi elektriğini kendi üretiyor

Sivas Numune Hastanesinin kendi elektriğini kendinin üretmesi için gerekli alt yapı çalışmaların tamamlanması ve tesisin geçici kabulünün yapılmasının ardından trijenerasyon sistemi devreye sokuldu.

Sivas Numune Hastanesi artık kendi elektriğini kendi üretiyor

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ve ÇEDAŞ’a yapılan başvurular uzunda sürse sonunda onay geldi ve hastane kendi elektiriğini kendi üretmeye başladı. Sistem yaklaşık 20 gündür aktif ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Elektrik üretim sisteminin devreye girmesiyle birlikte Numune Hastanesinin yaklaşık aylık 200 bin TL kar elde etmesi planlanıyor. Doğalgaz kullanılarak elektrik enerjisi üretilen sistem sayesinde şebeke elektriği kesilse bile hastane kendi elektriğini kendi üretebilecek. Bu sistem sayesinde muhtemelen Türkiye’deki hastaneler içerisinde Numune hastanesi örnek olacak. Sivas’a yeni yapılacak Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’nin de bu konuda planlama yapması bekleniyor. Yine yeri belirlenen ve somut adımların atılması beklenen Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin de aynı sekilde kendi elektiriğini kendi üretmesi için şimdiden gerekli planlamaları yapması bekleniyor.

“Beklenen onay 22 eylül 2019’ da gelmişti”

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından projesi 29.01.2019 tarih. 19.LUY.KOJEN.58.0001 sayı ile onaylanan Sivas İli, Merkez İlçesi. Yeşilyurt mahallesinde tesis edilen Sivas il Sağlık Müdürlüğü’ne ait olan 1962 kwe gücündeki “Sivas Numune hastanesi Trijenerasyon” adlı tesisi işinin Geçici Kabul işlemlerini yapmak üzere 07.05.1995 tarih ve 22280 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış Elektrik Tesisleri Kabul Yönetmeliğine uyarak TEDAŞ Genel Müdürlüğü. Yatırımlar İzleme Daire Başkanlığı, Proje ve Kabul Müdürlüğü’nün 21.06.2019 tarih ve E.52832 sayılı emirleri gereğince teşekkül eden heyetimiz, yapmış olduğu inceleme sonunda bu tesisin işletmeye açılmasında teknik bir sakınca bulunmadığı kanaatine varmıştır. Yukarıda belirtilen onaylanan Sivas İli. Merkez İlçesi. Yeşilyurt Mahallesinde tesis edilen Sivas İl Sağlık Müdürlüğüne ait olan ve geçici kabulü yapılan 1962 kWe gücündeki Sivas Numune Hastanesi Tirijenerasyon sistemine gerilim uygulanacağı ve tesislere dokunmanın tehlikeli olacağı duyurulur. Can ve mal güvenliği bakımından gerekli önlemler alınmalıdır.

“Trijenerasyon nedir?”

Trijenerasyon kojenerasyon sisteminin genişletilmiş biçimidir. Var olan sisteme eklenen soğutma sistemleriyle üretim; “Elektrik + Isıtma + Soğutma” haline gelir. Bu sistemde de, kojenerasyon sistemlerinde olduğu gibi, tamamen aynı miktarda yakıt kullanılır. Soğutma, ortaya çıkan ısı enerjisinin bir bölümünün bu işe yönlendirilmesiyle elde edilir. Böylelikle, sistemin kullanılabileceği alan ve sektör sayısı artmaktadır.

AdminAdmin