Gündem
Giriş Tarihi : 04-11-2019 04:58

Ortaylı: “Her yere üniversite açılmaz, görgüsüzlüğün lüzumu yok”

Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Çocukların sağlıklı bir ortam bulacakları, insanlarla çok sıcak ilişkilere girebilecekleri, tiyatrosu, sineması olan yerlere üniversite açılmalı. 18 yaşında insan gönderiyorsun. Öyle her yere üniversite açılmaz" dedi.

Ortaylı: “Her yere üniversite açılmaz, görgüsüzlüğün lüzumu yok”

Tarihçi akademisyen Prof. Dr İlber Ortaylı, AKP iktidarı ile birlikte açılan üniversite sayısındaki ciddi artışa tepki gösterdi. Eğitim konusunda Türkiye’nin geleceğinin oldukça karanlık olduğunun altını çizen Ortaylı, “Çocukların sağlıklı bir ortam bulacakları, insanlarla çok sıcak ilişkilere girebilecekleri, tiyatrosu, sineması olan yerlere üniversite açılmalı. 18 yaşında insan gönderiyorsun. Öyle her yere üniversite açılmaz. Görgüsüzlüğün lüzumu yok” şeklinde konuştu.

Sözcü gazetesinden Sultan Uçar’ın haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen ‘Eğitimde Gelecek Konferansı’nda yaptığı konuşmanın satır başları şöyle:

“Türkiye gibi ülkelerin eğitim mantığında ‘idealist öğretmen’ yapısı var. Onlar da taşradaki en ücra yerlere, ‘Öldürülecek olsam da, gidip Türkçe öğreteceğim' diye bakıyorlar. Sistemde Türkçe öğretme eğiliminin ön planında Türk çocuklarının olması kabul edilemedi. Milliyetçilik yapmıyorum. Cehaletin karşısındayım. Türkiye Cumhuriyeti'nin öğretmenleri Doğu'daki çocuklara Türkçe öğretmeyi bir insanlık vazifesi olarak düşündüler. Türkçe öğrenir, okur-yazar büyük adam olur, köyünde bile hiç Türkçe hiç konuşamayan çobanlar, köylü kadınlar olmaktan kurtulurlar gibi bir eğilimin yani bir vatandaşlık eğiliminin sonucudur.”

"MAARİF İSTİKBALİMİZ ÇOK KARANLIK"

 

“Geçmişteki özel okulların arkasında fedakarlık ve idealizm yatıyordu. Maalesef, bugünkü özel okullar için aynı şeyi söyleyemem. Bu sisteme ciddi suretle el atılmazsa, maarif istikbalimiz çok karanlık. Çocuğunun, eğitimine çok önem veren ve bir sınıf yaratması mümkün olan bir zümre heba edilmiş olacak.

Günümüz Türkiye'sinde başarı çizgisinden söz edemeyiz. Eğitimin, anane olduğu ve ancak ananeye bağlı bir eğitim sisteminin ayakta durabileceği unutuldu. Sistem, kendi eğitmenini dahi yetiştiremiyor. Türkiye'nin, şu anda başarması mümkün görünmüyor.”

"BAZI ÖZEL OKULLAR PARALARI ALIP KAÇIYOR"

“Bugünkü özel okul sistemini kabul etmemiz mümkün değil. Çok bariz hatalar yapılıyor. Birçok okul, çok uyduruk metotlarla velinin karşısına çıkıyor. Hiçbir şekilde bunu tatbik edecek halleri de yok. Bazıları paraları da alıp kaçıyor. Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı), bunları takip de ettirmiyor. Çok önemli bunların üzerinde durmamız gerekiyor.”

"ÖZEL OKULLAR VELİLERİN AT KOŞTURACAĞI BİR YER DEĞİL"

“Özel okullarda insiyatifin tamamen öğretmende olması gerekir. Özel okullar, velilerin at koşturacakları bir yer değil. Çünkü onlar eğitimden anlamazlar. Bu kadar açıkken, öğretmenin hatta okulun, düzenine karışabilecekleri böyle bir eğitim sistemi dünyada yok. Bu okulların peynirci-sandöviç dükkanı gibi 15-20 şubeyle hayatlarına devam etmeleri mümkün değil. Franchising diye bir isim koymuşlar. Bunlar yanlış şeyler. İşletmeci mantığı, eğitimi kavramaz.”

 

Kaynak Yeniçağ: İlber Ortaylı: “Her yere üniversite açılmaz, görgüsüzlüğün lüzumu yok”

AdminAdmin