Gündem
Giriş Tarihi : 15-10-2019 11:20

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'yi tehdit etti

ABD Savunma Bakanı Esper, "Türkiye'ye karşı önlem almaları için diğer NATO müttefiklerine baskı uygulayacağım. Operasyonun sonuçlarının sorumluluğu tamamen Erdoğan'a aittir" dedi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'yi tehdit etti

T24'te yer alan habere göre; ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD ve uluslarası kamuoyunun operasyona karşı çıkmasına rağmen Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmasına tepki gösterirken, "Türkiye'ye karşı önlem almaları için diğer NATO müttefiklerine baskı uygulayacağım" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle uygulanacak yaptırımları duyurmasının ardından açıklamalarda bulunan Esper, "Bu kabul edilemez istila, çok sayıda tehlikeli IŞİD'li esirin serbest kalmasıyla sonuçlandı. Türkiye'nin tek taraflı hamlesi gereksiz ve düşüncesizceydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunların sonuçlarından tamamıyla sorumludur. NATO müttefiklerine Türkiye'nin korkunç hamlelerine cevap olarak kolektif ve bireysel diplomatik/ekonomik önlemler almaları için baskı yapmayı planlıyorum" ifadelerini kullandı.

Esper, şu açıklamalarda bulundu:

"ABD ve uluslararası kamuoyunun muhalefet etmesine ve defalarca uyarmasına rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'nin kuzeyinin tek taraflı olarak işgal edilmesinin emrini verdi. Bu büyük can kaybı, sığınmacı, yıkım, güvensizlik ve ABD askeri güçlerine büyüyen bir tehdit ile sonuçlandı.

"İSTİLA, IŞİD'Lİ ESİRİN SERBEST KALMASIYLA SONUÇLANDI"

"Bu kabul edilemez istila, aynı zamanda Suriye'de başarıyla yürütülen çok uluslu 'IŞİD'i yenme' görevine de zarar veriyor ve çok sayıda tehlikeli IŞİD'li esirin serbest kalmasıyla sonuçlandı.

"Türkiye'nin sorumsuz hamleleri sebebiyle, kuzeydoğu Suriye'deki ABD güçlerine yönelik riskler kabul edilemez bir seviyeye ulaştı. Aynı zamanda daha kapsamlı bir çatışmanın içine çekilme riskiyle de karşı karşıyayız. Bu sebebten, Başkan'ın talimatıyla Savunma Bakanlığı kuzeydoğu Suriye'deki ABD askeri personelinin kasıtlı geri çekilişini başlatıyor.

"ERDOĞAN BUNLARIN SONUÇLARINDAN TAMAMIYLA SORUMLUDUR"

"Türkiye'nin tek taraflı hamlesi gereksiz ve düşüncesizceydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunların sonuçlarından tamamıyla sorumludur. Bunlara potansiyel olarak IŞİD'in tekrar ortaya çıkması, olası savaş suçları ve büyüyen insani kriz de dahildir. Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkiler de zedenlenmiştir.

"Gelecek hafta Brüksel'de NATO'yu ziyaret edeceğim ve orada diğer NATO müttefiklerine Türkiye'nin korkunç hamlelerine cevap olarak kolektif ve bireysel diplomatik/ekonomik önlemler almaları için baskı yapmayı planlıyorum."

AdminAdmin