İstanbul
Giriş Tarihi : 28-09-2019 16:52

İmamoğlu: İstanbul’un çocuklarını eşitleme sözümüzü tutuyoruz

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim vaatleri arasında bulunan “150 kreş” sözünü hayata geçirmek için ilk adımı attı. “Yuvam İstanbul” projesi kapsamında Pendik, Kartal, Sultanbeyli, Sancaktepe, Sultangazi, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Arnavutköy, Silivri ve Beylikdüzü’nde 11 kreşin temelini attı. İmamoğlu, “Bugün İBB çatısındaki 100’lerce kreşin doğum günü diyebiliriz. İstanbul Yuvamız projesi İstanbul’daki çocukların eşitlenmesi projesidir. Biz yoksulluğu, ailelerin çocuklarının eğitimindeki eşitsizliği kaldırmak zorunda olduğumuzun farkındayız” dedi.

İmamoğlu: İstanbul’un çocuklarını eşitleme sözümüzü tutuyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “150 mahalleye 150 Kreş” sloganıyla başlatılan “Yuvamız İstanbul” projesini Ataşehir'deki Sheraton Otel'de tanıttı. İmamoğlu, toplantıda, bazı kurumların temsilcileri, vakıf-dernek yöneticileri ve iş insanlarıyla bir araya geldi. İmamoğlu'na toplantıda eşi Dilek İmamoğlu da eşlik etti. Toplantı öncesinde katılımcılara, inşa edilecek kreşlerle ilgili tanıtım filmi izletildi. Filmin ardından İmamoğlu, slaytlar eşliğinde tanıtım konuşmasını yaptı. İmamoğlu daha sonra Pendik'te “Yuvam İstanbul” projesinin ilk etabında yapılacak 11 kreşin temel atma törenine katıldı. İmamoğlu burada yaptığı konuşmada “Bana seçimde soruyorlardı ‘en önemli gördüğünüz projeniz vaadiniz nedir' diye. Tüm içtenliğimle söylüyorum bu şehrin çocuklarının geleceği için hep birlikte başarmak arzusunda olduğum şu kreş meselesi bu şehrin ve bu ülkenin çocuklarının hayatını değiştirecek. Bu yatırımla beraber ümit ediyorum ki İstanbul'a ve ülkemize belki de en büyük katkıyı sunacak. Onun için tüm samimiyetimle ifade ediyorum ki benim adıma seçim döneminde vaat edip bugün de başarılması için can attığım ve hep birlikte başaracağımıza inandığımız kreş projesidir” dedi. İmamoğlu “Bugün kreşlerin aslında doğum günü diyebiliriz. İBB çatısındaki 100'lerce kreşin doğum günü diyebiliriz. Ben kreşlerin doğum gününe hoş geldiniz diyorum hepinize” diye konuştu.

ÇOCUKLARIN EŞİTLENMESİ PROJESİ

İmamoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Çocuk asla beklemez. Doğduğu andan itibaren çocuk her gün hayatına bir şey katar hayatı ile ilgili. Erken çocuk eğitimi çok önemli ve çok değerlidir. Ama çocuğun en hızlı geliştiği dönemde İstanbul'da ne yazık ki sorgulamamız gereken fırsat eşitliğidir. İstanbul Yuvamız projesi İstanbul'daki çocukların eşitlenmesi projesidir. Biz yoksulluğun ailelerin çocuklarının eğitimindeki eşitsizliği kaldırmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Müdahale ettiğimiz taktirde bunu başarabiliriz. Onun için çocuklarımızı 0-6 yaş grubundaki eğitimle ilgili eksikliğini gidereceğimiz bu projede şunu belirtmek istiyorum. Dünyada en fazla çocuğu yapılan yatırımla geri dönüşü en fazla karşılığını alacağınız şey işte o küçücük yaşta çocuğa verdiğiniz eğitimdir. Dünyada çok önemli ve değerli bir ekonomist vardır. Nobel ödüllü Dr. James Heckman'ın bir tarifi var erken yaşta eğitiminde her çocuğa yapılan 1 dolarlık yatırım aslında gelecekte o ülke adına 7-10 dolar olarak geriye dönüşü mümkündür. O bakımdan çocuklara yapacağımız her yatırımın aslında ülkemizin geleceğinde hem bu anlamda hem çocukların üretkenliği anlamında geri döneceğinin farkındayız.”

KADIN İSTİHDAMI

İmamoğlu, kreş ve gündüz bakım evlerinin açılmasının çocukların eğitimi kadar özellikle şehir hayatının zorlaştığı bu dönemde kadınların da istihdam hayatına katılımına katkı sunacağını da vurguladı. İmamoğlu, “Bugün, 11 noktada süreci başlatmış durumdayız ama ilk aşamada 150 kreşi İstanbulluların hizmetine sunacağız. 15 bin çocuk hedefliyoruz. Bu, 15 bin annenin de istihdama katılması anlamına geliyor. Şu anda Pendik'teyiz ama aynı anda Kartal, Sultanbeyli, Sancaktepe, Sultangazi, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Arnavutköy, Silivri ve Beylikdüzü'nde de kreş yapımına start verdik. Bu ilçelerde de hızlıca kreşlerin açılışını hep birlikte sağlayacağız. Burada durmayacağız, çocuk sayısı yüksek olan mahallelerden başlanarak hızlı bir şekilde kreş sayımızı 150'ye tamamlayacağız. Kreş hizmeti verilmeyen ilçeleri önceleyeceğimizi Pendik'ten, Dolayoba'dan duyurmak istiyorum” diye konuştu.

HER MAHALLEYE KREŞ

Türkiye nüfusunun yüzde 10'unu 4 yaş altı çocukların oluşturduğunu ifade eden İmamoğlu “Bugün hemen hemen aldığım istatistiğe göre her gün 630 civarında çocuğumuz doğuyor. O bakımdan bu yatırımın sadece bugüne değil, yarına dönük de bir yatırım. Bu seferberlikte ilk aşamada 150 kreşi hedef olarak koyuyoruz. Ama temennimiz İstanbul'un her mahallesinde kreşimiz olsun” dedi.

İmamoğlu. 0-3 yaş çocuklara ve ailelerine ev ziyaretleri düzenleneceğini, düzenli, tüm gün bakım, eğitim sağlanacağını anlattı. Projeye destek olan

Boğaziçi Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü, Psikoloji Bölümü Anne Çocuk Eğitim Vakfı'na teşekkür etti. İmamoğlu, Dolayoba Spor'un eskiyen idari binasını yıkıp, yenisini yaptırma sözü de verdi. İmamoğlu konuşmasının ardından eşi Dilek İmamoğlu, İBB genel sekreteri ve yardımcıları, belediye başkanları ve meclis üyeleri ile birlikte butona basarak kreş inşaatlarının temelini attı.

150 KREŞTE 15 BİN ÇOCUK EĞİTİM GÖRECEK

“Yuvamız İstanbul” projesi kapsamında ilk olarak Pendik, Kartal, Sultanbeyli, Sancaktepe, Sultangazi, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Arnavutköy, Silivri ve Beylikdüzü'nde toplam 11 kreş inşa edilecek. Kreşler, yapımları bittikten sonra 1000 çocuğa nitelikli, kaliteli “erken dönem çocukluk eğitimi” verecek. 150 kreşin faaliyete geçmesiyle, İBB kreşlerinden yararlanan çocuk sayısı 15 bine çıkacak. Farklı tiplerde inşa edilecek kreşlerin inşaat ve yapım maliyetleri, 2 milyon 500 bin TL ile 4 milyon TL arasında değişecek. Kaliteli prefabrik yapılar olarak tasarlanan kreşler, yapısal çelik elemanlarla modüler sistemle planlandı.

3 TİP KREŞ İNŞA EDİLECEK

TİP 1 Kreşler: 1070 metrekare alana, tek kat yapı olarak projelendirildi. 160 çocuk kapasiteli kreşlerde atölyeler, etkinlik avluları ve oyun bahçeleri bulunacak. Günübirlik program ve özel etkinliklerle, aylık 1000 çocukla etkileşim planlanıyor. Çocuk başına 7 metrekare kapalı, 10 metrekare de açık alan olacak. Yapı maliyeti: 4 milyon TL.

TİP 2 Kreşler: 750 metrekare alana, tek kat yapı olarak projelendirildi. 80 çocuk kapasiteli kreşlerde atölyeler, etkinlik avluları ve oyun bahçeleri bulunacak. Günübirlik program ve özel etkinliklerle, aylık 800 çocukla etkileşim planlanıyor. Çocuk başına 9 metrekare kapalı, 8 metrekare de açık alan olacak. Yapı maliyeti: 3 milyon TL.

TİP 3 Kreşler: 640 metrekare alana, 2 kat yapı olarak projelendirildi. 80 çocuk kapasiteli kreşlerde atölyeler, etkinlik avluları ve oyun bahçeleri bulunacak. Günübirlik program ve özel etkinliklerle, aylık 800 çocukla etkileşim planlanıyor. Çocuk başına 8 metrekare kapalı, 5 metrekare de açık alan olacak. Yapı maliyeti: 2 milyon 500 bin TL.

AdminAdmin