Politika
Giriş Tarihi : 20-09-2019 01:18

Kılıçdaroğlu'ndan kritik açıklamalar: Akıl, mantık her şey bitmiş vaziyette

İstanbul Maltepe’deki Etkinlik Alanı’nda 13. Geleneksel Kastamonu Tanıtım Günleri 18-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşiyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 13. Geleneksel Kastamonu Tanıtım Günleri'nde halka hitap etti.

Kılıçdaroğlu'ndan kritik açıklamalar: Akıl, mantık her şey bitmiş vaziyette

 

 

Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu ana başlığında Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli'nin 450. Vuslat Yılı ve İstiklal Yolu'nun öneminin vurgulanacağı etkinlikte gıda güvenliği standartlarına da önem verilecek.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Maltepe’deki Etkinlik Alanı’nda 13. Geleneksel Kastamonu Tanıtım Günleri'nde halka hitap etti.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

Buradan Kastamonu'ya büyük bir selam ve alkış gönderelim. Kurtuluş Savaşı'nın başlangınıcını, gelen silahları anlattınız sayın başkan izin verirseniz ben de devamını anlatayım. İlk kurşunun atıldığı İzmir'den düşmanın denize döküldüğü İzmir sürecinden Amasya, Erzurum, Sivas Kongreleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı. Cumhuriyeti kurduk, düşmanı denize döktük, ama bir fabrikamız, bir metrelik demir yolumuz bile yok. Şeker fabrikalarımız, bez fabrikalarımız yok. Ve Gazi şunu söylüyordu; 'savaş meydanlarında kazanılan zaferler, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa, bağımsızlığımızı koruyamayız."

1923'te İzmir İktisat Kongresi toplandı. Arkasından Kırıkkale'de entegre silah fabrikası kuruldu. 1923 yılında Kayseri'de uçak fabrikasının temeli atıldı. 1934'te Kayseri'den kalkan ilk milli uçağımız Ankara'ya indi. 1940'larda Türkiye yurtdışına uçak ihraç eden ülkeydi. Malatya'dan tutun Nazilli'ye kadar her yere fabrikalar kuruldu. O dönemde Anadolu'da fabrika demek biliyor musunuz? İlk kez memeurlar dışında düzenli aylık alan işçiler çıktı. İlk kez bir fabrikanın bahçesinde havuzlar oldu, ilk kez oraya mühendisler geldi, ilk sinema geldi. Ortaya farklı bir atmosfer çıktı. Bunlar Türkiye'nin her yerine yapıldı. Türkiye sanayi ile tanıştı. Çünkü Osmanlı Sanyi Devrimi'ni kaçırmıştı. Bizim Sanayi Devrimi'ni yakalamaya ihtiyacımız vardı. Bütün bunların tamamı kısa süre içinde hayata geçti. Biz hem savaşta hem de ekonomide olağanüstü başarılara imza atan bir toplumuz. Dedelerimiz, atalarımız bunu başardı ama birşey oldu; Marshall Yardımı'nı kabul ettik. Bizim silah fabrikalarımızın büyük bir kısmı, uçak fabrikalarımız kapandı. 1940'larda uçak ihraç eden Türkiye vardı. O uçakların bir örneği Danimarka'da bir müzede sergilenir. Ama Türkiye Cumhuriyeti'nde bizim imal ettiğimiz bir uçak bile yoktur. Sadec Kayseri'de mi değil, Eskişehir'de de bir uçak fabrikamız vardır. 112 savaş uçağı imal edilmiştir. Ve yine o yıllarda Haliç'te denizaltımızı yapıyoruz. Marshall Yardımı ile yeni bir sayfa açılmış, Türkiye sanayi toplumundan koparılmıştır. Kendi tarihimizi iyi bileceğiz, çocuklarımıza da iyi anlatacağız. Çocuklarımıza Mustafa Kemal'i özellikle ekonomide neler yaptı, bununla anlatmamız lazım. Nasıl uçak yaptık? Gemiler yaptık, fabrikalar kurduk. Yabancı sermayeyi millileştirdik, demir yollarını millileştirdik ve Türkiye'yi demir ağlarla ördük. Atalarımızın bize verdiği emanetleri daha ileriye götürmeliyiz.

Kastamonu'nun çağdaşlaşma sürecinde  de öenmli bir yeri vardır. Ben Kastamonu diyince tabiki Şerife Bacıyı hatırlarım, ama Kastamonu bir kara tahta önünde Mustafa Kemal'in yeni alfabeyi yazdığı tabloyu da hiç unutmadım.

Kastamonu'ya gazilik ünvanı vermek bizim için onur ve şeref olur.

Birlikte güçlü oluruz. Üretime kilitlenmiş güçlü bir Türkiye'yi bereaber üretmek zorundayız. Ürettiğimiz zaman dünyanın her yerinde sözümüz dinlenir. Üretmek kadar değerli birşey yoktur. 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu etkinlikten sonra gazetecilerin Sakarya Tank Palet Fabrikası ile ilgili sorusuna şu cevabı verdi:

Fabrika bizim, makinalar, işçiler bizim, çalışan subaylar, orada görevli askerler bizim, bilgi bizim ama orada Katarlılar tank yapacaklar ve bize satacaklar. Neden satıyorlar, niye alıyoruz? Her şey bizim zaten. Hangi gerekçe ile alıyoruz kim yapıyor bunu. Birinci kararnameyi yayınladılar, özelleştirme var burada dedim, kıyameti kopardılar. Resmi Gazete'de gösterdik, özelleştirme karar var. 2. kararnameyi gizlediler. Öbürü de Erdoğa'ın imzası ile çıkıyor bu da Erdoğan'ın imzası ile çıkıyor. Neden, hangi gerekçe ile gizliyorsunuz? Bir ülkenin askeri sırları başka bir ülkeye verilir mi? Akıl, mantık her şey bitmiş vaziyette. Ben bunun üzerinde duruyorum, o kararnamenin de yayınlanmasını istiyorum. Numarasını da verdim; 1105 sayılı karar. Açıklayın kardeşim neden korkuyorsunuz? Eee 'gizli değil' gizli değilse kardeşim açıklayın herkes bilsin. Katarlılar biliyor biz bilmiyouz. Katarlılar biliyor milletvekilleri, Bakanlar dahil bilmiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin silah fabrikalarının yabancı bir orduya peşkeş çekilmesini asla kabul etmiyoruz. 

ADALET BAKANLIĞI'NIN FETTAH TAMİNCE İTİRAZI

Adalet Bakanlığı, FETÖ'ye yardım iddiasıyla daha önce yargılanan Fettah Tamince hakkında yeniden soruşturma açılmasına karar vermesi hakkında Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Vicdanım da buna el vermiyordu ben bunu defalarca dile getirdim. Avukatlarla Fettah Tamince arasındaki parasal ilişkinin çok iyi bir şekilde irdelenmesi lazım. Acaba paranın gücüyle mi oluyor bu? Yoksa başka güçler mi var? Adalet Bakanlığı'nın itiraz etmesi sadece adaletin gerçekleşmesi adına önemli bir aşama."

KILIÇDAROĞLU CUMHURBAŞKANI ADAYI OLACAK MI?

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin "Muharrem İnce 'Cumhurbaşkanlığı'na aday olabilirim' dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin aday olma gibi bir fikriniz var mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"İlk iki soru şu anda gündemimizde olan bir soru değil. Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğu zaman bakarız."

AdminAdmin