İstanbul
Giriş Tarihi : 15-09-2019 02:59

İmamoğlu müjdeyi verdi... 18 ayda tamamlanacak!

Ekrem İmamoğlu, 4 ilçedeki 11 farklı noktada sel riski taşıyan bölgeleri su baskınlarından kurtaracak Ayvalıdere Yağmur Suyu Tüneli TBM (Tünel Açma Makinesi) İndirme Töreni’ne katıldı. İmamoğlu projenin 18 ayda tamamlanacağının müjdeledi.

İmamoğlu müjdeyi verdi... 18 ayda tamamlanacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ayvalıdere Yağmur Suyu Tüneli TBM (Tünel Açma Makinesi) İndirme Töreni'ne katıldı. İmamoğlu'na İBB Genel Sekreter Yardımcıları Şengül Altan Arslan, Murat Yazıcı ve Murat Kalkanlı ile İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu eşlik etti. Törende ilk konuşmayı yapan Ermutlu, Almanya'da 1 yıl sürede projeye özel şekilde üretilen makine ilgili teknik bilgiler verdi. Makinenin 4 metre çapında, 7,5 metre uzunluğunda, silindir biçiminde olduğu bilgisini veren Mermutlu, “190 ton ağırlığındaki makinenin delici bölümlerinde, 25 adet kesici elmas uç bulunmakta. İçerisinde bulunan lazerli ölçüm sistemi ile güzergahını bulacak. 500 KW'lık elektrikli motor gücüyle yol alacak ve ayda 300 metre ilerleyecek. Bu ilerleyiş, zeminin sertlik durumuna göre, artacak ya da eksilecek. Makine, yerin 50-60 metre altından, ikametlere zarar vermemesi açısından, genel olarak yol güzergahları takip edilerek ilerleyecek” dedi.

i-1-001.jpg

“PROJE 18 AYDA TAMAMLANACAK”

Tünelin 18 ayda tamamlanmasını ön gördüklerini kaydeden Mermutlu, proje maliyetinin 80 milyon TL olduğunu belirtti. Mermetlu, Eyüpsultan ve Esenler ilçeleri arasında inşa edilecek olan tünelin, 4 bin 674 metre uzunluğunda, 4 metre çapında olacağı bilgisini paylaştı. Mermutlu, tünelin İstanbul'a getireceği yararları da şöyle sıraladı: “Ayvalıdere ile Haliç arasında bağlantı tüneli olarak inşa edilecek proje tamamlandıktan sonra, aşırı yağış dönemlerinde zaman zaman yaşanan taşkınlarla su altında kalan Fatih İlçesi'ndeki Vatan Caddesi, Aksaray Alt Geçidi, Tramvay Alt Geçidi, Aksaray Metro İstasyonu, Yenikapı Metro İstasyonu, Namık Kemal Caddesi ve TCDD Alt Geçidi; Bayrampaşa İlçesi'ndeki Otogar-Hal Bağlantı Yolu, Terazidere Mero Durağı; Esenler İlçesi'ndeki Merter E-5 Metro Durağı ve çevresi ile Zeytinburnu İlçesi'ndeki Zeytinburnu Tramvay Durağı ve çevresinde sel baskınları yaşanmayacak.”

AdminAdmin