İstanbul
Giriş Tarihi : 15-09-2019 02:53

Kaftancıoğlu’na verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Kaftancıoğlu’na 5 ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının gerekçeli kararında nedenler ayrıntıları ile anlatıldı.

Kaftancıoğlu’na verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı

Sabah Gazetesi’nden Nazif Kahraman’ın haberine göre; Kaftancıoğlu’na ‘PKK terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan verilen cezanın PKK’lı Sakine Cansız ile ilgili attığı, ” ‘İnsanlık tarihi kadın ile başlar. İnsanlık kadına yapılanlarla kaybeder’ demiş Sakine Cansız. Ve insanlık yine kaybetti” şeklindeki tweetten kaynaklandığı kaydedilen gerekçeli kararda, Sakine Cansız’ın PKK’nın üst düzey sorumluları arasında yer alıp kırmızı bültenle arandığı ve örgütün kurucularından birisi olduğu belirtildi. Canan Kaftancıoğlu’nun söz konusu tweeti ile örgüt yöneticisi ve kurucusu kişi lehine hareket ettiği, terör örgütünü meşru gösterdiği belirtildi.

“ESKİ PAYLAŞIMINI TEKRAR ETTİ, ZAMANAŞIMI YOK”

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yazılan 68 sayfalık gerekçeli kararda, Canan Kaftancıoğlu’nun ‘ceza almasına neden olan sosyal medya paylaşımlarının eskilere dayandığı, bu sebeple zaman aşımına girdiği’ eleştirilerine de cevap verildi. Mahkeme, suça konu paylaşımlar ile ilgili ceza dava zamanaşımı sürelerinin zincirleme suçlarda son paylaşımdan itibaren 8 yıl olduğunu, bu nedenle sürenin dolmadığını belirtti. Gerekçede, Canan Kaftancıoğlu’nun 24 Nisan 2019 tarihli bir TV programında PKK’lı Sakine Cansız hakkındaki eski paylaşımını tekrar ettiğine yer verildi.

“ERDOĞAN’IN ONUR, ŞEREF VE SAYGINLIĞINA SALDIRDI”

Kararda, sanığın suçlara konu sosyal medya paylaşımlarda kullanmış olduğu sözlerin ifade özgürlüğü ve eleştiri hakkı sınırlarını aştığı ve incitici, onur, şeref ve saygınlığı zedeleyici; kin, nefret, ayrımcılık, düşmanlık ve şiddet yaratmaya yönelik olduğu vicdani kanaatine varıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, sanığın ‘Kamu görevlisine alenen hakaret etme’ suçundan aldığı ceza ile ilgili ise, Kaftancıoğlu’nun sosyal medya paylaşımlarında toplum nazarında kamu görevlileri ile ilgili kişinin onur, şeref ve saygınlığını zedeleyici isnatlar içeren paylaşımlar yaptığı kaydedildi. Bu paylaşımların ifade özgürlüğü ve siyasi eleştiri kapsamında kalamayacağı belirtildi.Kaftancıoğlu’na ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçu kapsamında verilen cezanın gerekçesi ile ilgili ise şöyle denildi; “Sanık Cumhurbaşkanı’na çok ağır hakaretlerde bulundu, Erdoğan’ın onur, şeref ve saygınlığına saldırdı”

“DEVLETİ CİNAYETLER İŞLEMEKLE İTHAM ETTİ”

Sanığın, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak’ suçundan aldığı ceza ile ilgili olarak ise şöyle denildi:

“Kendi sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımlarında Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Hükumetine yönelik olarak ‘soykırım’, ‘katil’, ‘seri katil’ ve ‘hırsız’ şeklinde devletin saygınlığını rencide edici, aşağılayıcı ve küçültücü ifadeler kullandığı, devleti cinayetler işlemekle itham ettiği, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Türk Milletini soykırım yapmak ile ilişkilendirdiği ve bir kısım bakanlar hakkında hırsız sıfatını kullandığı görülmüştür.” Bu ifadelerin ağır eleştiri sınırlarını da aştığı, küçültücü ve aşağılayıcı ifadeler olduğu belirtilen gerekçeli kararda, Kaftancıoğlu’nun kastının bulunduğu, bu sebeple cezanın yasal alt sınırından ayrılmak suretiyle eylemin birden fazla kez gerçekleştirildiği de göz önüne alınarak artırım yapıldığı anlatıldı.

“HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK ETTİ”

CHP İstanbul İl Başkanı’na ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ suçundan verilen cezanın gerekçesinde ise, Kaftancıoğlu’nun bu suç kapsamındaki 9 ayrı sosyal medya paylaşımlarına yer verildi. Kaftancıoğlu’nun bu paylaşımları kendisinin yaptığını kabul ettiğine dikkat çekilen gerekçeli kararda, 2 Haziran 2013 tarihli “Recep tazyik yüzünden küçük çapulcu da gazı tattı. Ben bir tane kindar çocuk yetiştiriyorum. Haberin olsun Tayyip” şeklindeki paylaşımı ile toplumun dindar kesimine karşı diğer kesimlerini kin beslemeye tahrik ettiği, bunu da kindar yani kin taşıyan bir çocuk yetiştirdiğini belirterek somutlaştırdığı belirtildi. Sanığın diğer sosyal medya mesajlarında da ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçunu işlediğinin anlaşıldığı, özellikle bir kısım paylaşımların 15 Temmuz hain darbe girişiminin yaşadığı zaman diliminin hemen akabinde olması sebebiyle toplumda ağır tehlike meydana getirdiği ifade edildi.

“TOPLUMUN KÜRT KÖKENLİ KESİMİNİ DİĞER KESİME KİN BESLEMEYE TAHRİK ETTİ”

Ayrıca Kaftancıoğlu’nun 2015 yılı içerisinde yaşanan onca terör olayından sonra sanık tarafından bu saldırılar bir tarafa itilerek, 28 Kasım 2015 tarihli “%49 hadi alın size bir hafta sonu sevinci daha. 1 Kürt öldürüldü. İnandığınız Allah topunuzun belasını versin!” şeklindeki paylaşımı ile hayatını kaybeden bir vatandaşın etnik kimliğine vurgu yaparak bu ölümden de toplumun diğer kesimini sorumlu tutup toplumun Kürt kökenli kesimini diğer kesimlerine kin ve düşmanlık beslemeye tahrik ettiği belirtildi. Gerekçede, aynı saldırının bir terör saldırısı olduğu ve aynı saldırı da iki polisin de şehit edildiği gerçeğini göz ardı ettiği kaydedildi.

“MAHKEME HEYETİNE KARŞI DAVRANIŞLARI NEDENİYLE İNDİRİM YOK”

Gerekçeli kararda, Canan Kaftancıoğlu’nun 18 Temmuz 2019 tarihli duruşmadan sonra duruşma salonu dışında okuduğu ve kendisine ait Twitter hesabından paylaştığı şiir ile de yargılama yapan mahkeme heyetini kendince birilerinin uşağı olmakla, emir eri olmakla ve bağımsız olmamakla itham ettiği kaydedildi. Sanığın, mahkeme heyetine yönelik olumsuz tutum ve davranışları dikkate alınarak her 5 cezada da takdiri indirim uygulanmadığı belirtildi.

AdminAdmin