Gündem
Giriş Tarihi : 21-08-2019 00:58

İzmir'deki orman yangınları hakkında vahim iddia... Neden THK uçakları kullanılmıyor?

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerinde 3 gündür süren orman yangınıyla binlerce ağacın kül oldu, doğal yaşam felce uğradı. İzmir'deki orman yangını ile ilgili çok vahim bir iddia geldi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin THK uçaklarının yangına müdahale etmemesiyle ilgili söylediklerinin doğruları yansıtmadığı söyledi. Geçen hafta İtalya ve Yunanistan'daki benzeri bir yangına uçakla müdahale edilmiş yangınlar kısa sürede söndürülmüştü

İzmir'deki orman yangınları hakkında vahim iddia... Neden THK uçakları kullanılmıyor?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin THK uçaklarının yangına müdahale etmemesiyle ilgili “THK uçakları arızalı” şeklinde yaptığı açıklamayı eleştiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Gazeteci titizliği ile araştırdım. Tarım ve Orman Bakanı ‘Uçaklar arızalı’ dedi. Sayın Bakan ne yazık ki gerçekleri söylemiyor. THK’nın altı uçağından beşi Ankara’da. Uçakların biri de şu anda İzmir’in Menderes ilçesinde. THK yetkilileri uçaklarda arıza olmadığını söylüyorlar” dedi.

THK uçaklarının neden kullanılmadığına ilişkin soru önergesi de verdiğini belirten Sertel, THK yetkililerinden resmi bir açıklama beklendiğini söyledi.

İSTİFA ÇAĞRISI

Bakanlığın saatlik ücreti 100 bin lirayı bulan uçakları yüksek maliyetlerden dolayı kiralamadığına ilişkin iddialar olduğunu hatırlatan Sertel, şöyle dedi:

“Yaptığım araştırma sonucuna göre; yangın uçağının bir saatlik kira bedeli 100 bin TL civarında. Ancak uçaklar yangın söndürmede helikoptere göre çok ve köpük sistemini kullanıyor. Uçakların maliyeti yüksek diye kiralamaktan kaçınan zihniyet ormanların göz göre göre yanışını seyrediyor. Geçmişte Yunanistan’da ki yangına ‘Uçaklarımızla yardım edelim’ diyenler İzmir’in ormanlarının yanışında yeterli duyarlılığı göstermediler. THK yetkilileri çıksınlar ve açıklama yapsınlar. Uçaklarında arıza olmadığını açıklasınlar. Ve ‘Yangın söndürme uçakları arızalı’ diyen bakan gereğini yapsın istifa etsin.”

AdminAdmin