Politika
Giriş Tarihi : 19-08-2019 12:07

CHP'li Özgür Özel: AKP iktidarı yine faşizmi seçti

HDP'li belediye başkanlarının görevden alınmasına tepkiler büyüyor

CHP'li Özgür Özel: AKP iktidarı yine faşizmi seçti

İçişleri Bakanlığı kararıyla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alındı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özelgörevden almalara, "Son yol ayrımındaki AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti" diye tepki gösterdi.

"Büyük çoğunlukla halkın tercih ettiği belediye başkanlarını görevden almak iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmasıdır" diyen Özel, "Seçimle gelen artık seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir faşisttir!" ifadelerini kaydetti.

Yerel seçimin üzerinden henüz 4,5 ay geçmişken üç büyükşehir belediyesine ikinci kez kayyım atandı. Atamalara pek çok siyasiden tepki geldi. 

CHP'li Bekaroğlu: Yazık, yazıklar olsun

Görevden almalara CHP’den ilk tepki İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’ndan geldi. Bekaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Diyarbakır, Van ve Mardin’de 4,5 ay önce seçilen belediye başkanları görevden alınarak, yerlerine valiler atandı. Gerekçe terör örgütlerine destek vermek. Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal eğilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir” dedi. Osman Öcalan tartışmasını hatırlatan Bekaroğlu, "İBB seçimlerini kazanmak için terör gerekçesi ile kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan’ı TRT’ye çıkaran AKP iktidarının, belediye başkanlarının 4,5 ayda terör suçlarını tespit edip görevden alması inandırıcı değildir" ifadesini kullandı.

Bekaroğlu, "Bu durumun ülke bütünlüğüne herhangi bir katkısı olmayacaktır. Yazık, yazıklar olsun, bu kadar bedelden sonra gelinecek yer burası mı olacaktı? Ahmet Türk’ün belediye başkanı seçilmesini içine sindiremeyen bir zihniyetin Türkiye’nin Kürt sorununu çözmek diye bir niyeti olamaz. Bu kafa Kürt ve terör sorununu çözmez, sadece kullanır" diye konuştu.

CHP'li Tanrıkulu: Halkın anayasal tercihlerine yapılmış bir darbedir

"Darbe sadece tankla, tüfekle yapılmaz" diyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, "Halkın anayasal tercihlerine yapılmış bir darbedir" değerlendirmesinde bulundu.

"Hiçbir biçimde yasal olması hukuki olduğu anlamını taşımaz" diyen Tanrıkulu, sözlerine şöyle devam etti:

"Tamamen hukuka ve Anayasa’ya aykırıdır. Türkiye’deki bütün teamüller de Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından yerle bir edilmiştir. Henüz daha seçilmişlerin dördüncü ayında haklarında 3-4 sayfa basın açıklamasıyla görevden uzaklaştırılmaları, kayyum atamaları demokrasi ile Türkiye’yi idare etmeyeceklerini de çok açık bir biçimde deklare etmişlerdi

HDP'li Paylan: Sustukça sıra Ankara’ya da, İstanbul’a da gelir

HDP Milletvekili Garo Paylan da halkın iradesine darbe yapıldığını belirterek, tüm toplumu tepki vermeye çağırdı. Paylan, “Dört ay önce halkın ezici çoğunluğuyla geri aldığımız Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine yine kayyım atadılar. Halkın iradesine yapılan bu alçakça darbeye karşı bütün siyasi partiler ve toplum tepki vermelidir. Sustukça sıra Ankara’ya da, İstanbul’a da gelir…” uyarısında bulundu.

CHP'li Tanal: Çare demokrasi içinde sorunları çözmek...

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Belediye Başkanları seçim ile gelir, seçim ile gider. Seçilmiş Belediye Başkanların; milletin iradesine rağmen görevden alınması milli iradeyi hiçe saymaktır, demokrasiyi zayıflatmaktır. Otoriter rejimi güçlendiren girişimlerdir. Çare demokrasi içinde sorunları çözmek...

HDP'li Kerestecioğlu: Seçimle gelmeyen yönetemez!

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da görevden almalara tepki gösteren isimlerden biri oldu. "Seçimle gelmeyen yönetemez!" diyen Kerestecioğlu şu ifadeleri kaydetti:

"Seçimle gelmeyen yönetemez! Arkadaşlarımız çalmadılar, çalanı çırpanı açık ettiler; Mardin, Van, Diyarbakır Belediyeleri tüm bir ülke demek bunu unutmayalım. Bu ülkeye, insanlarına, geleceğine çok yazık. Zorbalığa karşı birlik olmaktan vazgeçmemeliyiz..."

CHP'li Kaftancıoğlu: Halkın siyasal tercihlerine darbe

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu"Birileri ileri demokrasi demişti değil mi? Halk iradesine bir darbe daha: #Diyarbakır#Mardin ve #Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş başkanlarının görevden alınarak yerlerine #kayyum atanması hukuka aykırı, halkın seçimle siyasal tercihlerine darbedir" dedi.

DİSK: Demokrasiye ağır bir darbe

Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine daha önce de atanan kayyımları hatırlatarak İçişleri Bakanlığı kararına tepki gösteren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) resmi sosyal medya hesabından şu açıklamayı paylaştı:

"Dört ay önce yapılan seçimde halkın iradesinin tecelli ettiği Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine yine kayyım atandı. Halkın iradesini yok sayan, seçilmiş yerel yöneticileri ve kurulları işlevsiz kılan bu hukuksuzluk demokrasiye ağır bir darbedir."

CHP'li Tunç Soyer: Uyanık ve dayanışma içinde olmak zorundayız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınmasına tepki gösterdi. "Bu memlekette bu kadar keyfi bir uygulamayı hiçbirimizin hak etmediğini düşünüyorum" diyen Soyer, "Bu her gün demokrasiden uzaklaşmamızın göstergesi. Diliyorum ki devamı gelmez, diliyorum ki en kısa sürede şeffaf bir şekilde gerekçeler ortaya konur" dedi.

"Büyükşehir belediye başkanları olarak bir dayanışma içerisinde olma gereğini hissediyor musunuz?” sorusuna yanıt veren Soyer, "Her koyun kendi bacağından asılmıyor bu memlekette. Birimizin başına gelen ondan sonra hepimizin başına geliyor. Onun için uyanık ve dayanışma içinde olmak zorundayız. Bunun da gereğini yapacağız" sözlerini kaydetti.

AdminAdmin