Dünya
Giriş Tarihi : 08-07-2019 00:32

Yunanistan'da seçimler | Sandık çıkış anketlerine göre seçimi Miçotakis kazandı

Bugünki seçimde oy kullanan seçmenlerin yüzde 23'ü 71 yaş ve üzeri

Yunanistan'da seçimler | Sandık çıkış anketlerine göre seçimi Miçotakis kazandı

Yunanistan'da bugün gerçekleşen seçimleri sandık çıkış anketlerine göre başında İdari Reform Bakanlığı görevinde bulunan 51 yaşındaki Kiriakos Miçotakis'in bulunduğu Yeni Demokrasi (ND) kazandı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın başında bulunduğu SYRIZA ikinci parti olarak ana muhalefet oldu.

Yunanistan Başbakanı Çipras'ın erken seçim kararıyla normal tarihinden yaklaşık 4 ay öne çekilen seçime 20 siyasi parti katıldı. Yüzde 3 seçim barajının uygulandığı seçimde, partiler meclisteki 300 sandalye için yarıştı.

Toplam 59 seçim bölgesinde kurulan 21 bin 478 sandıkta oy kullanma işleminin ardından  oy sayımlarına başlandı.

Yeni hükümet ve milletvekillerinin belirleneceği seçimlerin kesin olmayan sonuçlara göre oyoranının 38 ila 42 arasında olması beklenen Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi (ND), seçimi iktidardaki rakibi Aleksis Çipras liderliğindeki SYRIZA'nın 11,5 puan önünde tamamlayarak tek başına hükümet kurma yetkisi adı.

Seçim sistemine göre, hükümet kurmayı kolaylaştırmak amacıyla seçimde birinci çıkan parti, fazladan 50 milletvekili hakkı kazanıyor.

Yeni Demokrasi tek başına iktidar oldu

2015’te ekonomik krizin, milyarlarca Euro'luk borcun ve tasarruf yükünün yarattığı boğucu ortamda iktidara gelen solcu Aleksis Çipras ve partisi SYRIZA’nın, yine ekonomi politikaları yüzünden seçimleri kaybetmesi bekleniyordu. Krizin sorumlusu gösterilen ama Kiriakos Miçotakis liderliğinde küllerinden doğan Yeni Demokrasi ise seçimlerin favorisiydi.

Bu sonuçlara göre, Miçotakis'in Yeni Demokrasi partisi 300 sandalyeli mecliste 155 ila 167 arasında milletvekili çıkararak salt çoğunluğu elde etmesi bekleniyor. Bu durumda Miçotakis tek başına hükümet kurabiliyor. SYRIZA'nın milletvekili sayısı ise 77 - 88 arasında kalıyor.
 
Yunanistan'da yapılan erken genel seçimde sandık çıkışı anket sonuçlarına göre, ana muhalefetteki muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) partisi lideri Kiryakos Miçotakis'in yüzde 38 - 42 aralığında oy alması bekleniyor.

Yunanistan Başbakanı ve Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras yüzde 26.5 - 30.5 oy aralığında ikinci sırada yer alıyor.

 PASOK'un devamı olan, sosyal demokrat Değişim Hareketi (KINAL), yüzde 6 - 8; Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 5 - 7 ve eski Ekonomi Bakanı Yannis Varoufakis'in kurduğu Avrupa'da Demokrasi Hareketi (DİEM25) yüzde 3 - 5 aralığında bulunuyor.

Aşırı sağcı Altın Şafak partisinin yüzde 3 barajına takılarak meclise giremeyeği tahmin ediliyor.

Bu sonuçlara göre, Miçotakis'in Yeni Demokrasi partisi 300 sandalyeli mecliste 155 ila 167 arasında milletvekili çıkararak salt çoğunluğu elde etmesi bekleniyor. Bu durumda Miçotakis tek başına hükümet kurabiliyor. SYRIZA'nın milletvekili sayısı ise 77 - 88 arasında kalıyor.

Kyriakos Mitçotakis kimdir?

2016’dan bu yana Yeni Demokrasi’nin lideri olan 51 yaşındaki Kiriakos Miçotakis,  1990 -1993 yılları arasında başbakanlık yapan Konstantinos Miçotakis'in oğlu. Baba Miçotakis, görev yaptığı dönemde yakınlarını kayırma suçlamalarıyla istifa etmek zorunda kalmıştı.

Oy veren seçmenlerin yüzde 23'ü 71 yaş üzeri

Bugün düzenlenen seçimlerde 9 milyon 903 bin seçmenin oy kullandığı bildirilirken, 577 bin genç ilk defa sandık başına gitti. Oy kullanan seçmenlerin 2 milyon 300 bininin ise 71 yaşının üstünde olduğu bildirildi.

Çipras'tan açıklama: Halkın iradesini saygı göstereceğiz

Yunanistan’da erken genel seçimde iktidarı kaybeden SYRIZA lideri Aleksis Çipras, “Halkın iradesini saygı göstereceğiz.” dedi. 

İktidar koltuğunu kaybeden Çipras, gazeteciler için kurulan seçim merkezinde basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Çipras, demokrasilerde değişimin doğal ve demokrasinin özü olduğunu ifade ederek, “Miçotakis’i arayarak kendisini zaferinden dolayı tebrik ettim. Halkın iradesini saygı göstereceğiz.” diye konuştu.

Yarın başbakanlık koltuğunu rakibine teslim edeceğini belirten Çipras, “Yarın devir teslim töreninde demokrasilerde olması gerektiği gibi Miçotakis’i karşılayacağım.” ifadesini kullandı. 

Çipras, yeni gelecek hükümete uyarıda bulunarak, “Umarım Yeni Demokrasi (ND) geri dönüşünü intikam için bir fırsata çevirmez. SYRIZA ana muhalefet olarak bunu durdurmak için her zaman hazır bulunacak.” değerlendirmesinde bulundu. 

Ülkenin 4,5 yıl önce teslim aldığına kıyasla çok daha iyi bir durumda olduğunu belirten Çipras, “Ülke o zaman çok zor bir durumdaydı. İflasın eşiğine gelmiş, kasası boşalmış, halkın çoğunluğu fakirlikle boğuşuyordu. Şimdi hazinede 37 milyar avroyla, tarihin en düşük faiz oranlarıyla, uluslararası alanda saygın bir ülke teslim ediyoruz.” dedi. 

Çipras, siyasi arenada muhalefet olarak mücadeleyi sürdüreceğine işaret ederek, “Ana muhalefet olarak, çalışanların haklarını ve çıkarlarını korumak için burada olacağımızdan Yunan halkı emin olsun istiyorum. Sorumlu ve aktif bir muhalefet yapacağız. Daha tecrübeli olarak geri dönmek için kendimizi hazırlayacağız.” sözlerine yer verdi. 

Erdoğan'dan tebrik telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın yeni Başbakanı seçilen Kiriakos Miçotakis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Kiriakos Miçotakis'i tebrik ederek, sonuçların Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve bölge için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Çavuşoğlu da kutladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'da sandık çıkış anketlerine göre, erken genel seçimin galibi merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) partisi lideri Kiriakos Miçotakis'i kutladı.

Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Yeni Demokrasi lideri Kriakos Mitsotakis'i seçimlerdeki başarısından dolayı içtenlikle kutluyorum. Onun liderliğinde Türk-Yunan halkları arasındaki dostluğun ve ikili ilişkilerimizin daha da güçleneceğine inanıyorum." ifadesini kullandı. 

AdminAdmin