Sivas
Giriş Tarihi : 20-06-2019 23:11

SİVAS İŞGEM AVM’DEN YAPRAK DÖKÜMÜ BAŞLADI…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği ortak finansmanıyla inşa edilen Sivas İş Geliştirme Merkezinin (İŞGEM) yaklaşık bir buçuk yıl önce açıldı.

SİVAS İŞGEM AVM’DEN YAPRAK DÖKÜMÜ BAŞLADI…

Sivas Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Anadolu ekonomisinin temelini oluşturan KOBİ'lere, maddi ve mesleki destek arayan girişimcilere ve yeni kurulan işletmelere kucak açan İŞGEM, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) liderliğinde ve Sivas Valiliğinin ortaklığında 1 milyon 150 bin avrosu ulusal olmak üzere toplam 7 milyon 191 bin avro fonla inşa edildi.

İŞGEM; yeni girişimcilerin iş kurmalarını destekleyen, kolaylaştıran, işletmelerin başlangıç aşamalarında karşılaşacakları riskleri en aza indiren bir iş kurma modelidir.

İŞGEM’in amacı; yeni girişimcileri, en zayıf durumda oldukları iş kurma aşamasında destekleyerek, bu zor aşamayı sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve ayakta kalmalarını sağlamaktadır. Yeni işletmelerin kuruluş yıllarındaki başarısızlık oranları %60 ile %80 arasındadır.  İŞGEM ortamında ise bu oran %10’a düşmektedir. Bu da İŞGEM modelinin yeni işletmelere getirdiği avantajların önemini göstermektedir.Sivas İŞGEM olarak resmi internet sayfasında aşağıdaki ibareler yer almaktadır.

Sivas İŞGEM İşletmelere ve Girişimcilere aşağıda yazılı olan konularda hizmet vermek üzere kurulmuştur.

İşletmelerin başarılı olmasını sağlamak,Yeni istihdam ortamını yaratmayı desteklemek, İşletmeciliğe özendirerek girişimciliği kalkındırmak, Ekonomiyi canlandırmak, Bölgesel ve yerel işletmeciliği geliştirmek, Güvenli iş ortamı sağlamak kuruluş nedenleri arasındadır, Uluslararası kalite standartlarında üretim yapmak, İşsizliği azaltmak, İş kurmak isteyenlere girişimci finansmanı sağlamak, İş sektörleri ile yurt içi yurt dışı ihalelerde işletmeyi bilgilendirmek,Girişimcilere eğitim vermek, Yeni işletmeleri kuruluş dönemindeki risklerden korumak,Rekabet ortamını iyileştirmek kuruluş nedenleri arasındadır, Ayrıca Kobilere finansman kaynağı ya da erişim kolaylığı sağlama, ofis hizmetleri, mekansal sorunları çözme gibi birçok faydası vardır.

Fiziksel Altyapı ve Ofis Destek Hizmetleri

Ofis ve Üretim Alanı, Bilgisayar ve İnternet Ağı, Güvenlik, Eğitim, Görüşme, Toplantı ve Konferans Salonları Gibi Temel Fiziksel Altyapı Hizmetleri,Faks, Fotokopi, Sekreterlik ve Posta Gibi Temel Ofis Destek Hizmetleri,

 

Danışmanlık Hizmetleri

İş Planı Hazırlama, Finansal Yönetim, İleri Düzeyde CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi), Teknik Danışmanlık,Patent Hizmetlerine Erişim, Yasal ve Bürokratik Konularda Danışmanlık, Muhasebe, Vergi, İstihdam, Planlama, Yönetim, Pazarlama vb., Konularda İşletmelerin İhtiyacına Özel Danışmanlık Hizmetleri, Kaynaklara Erişim, Kamu Destek Hizmetlerine Erişim, Eşleştirme ve Fuar Danışmanlığı sağlamaktır.

Fakat gelinen noktada, işgem içeriisnde bulunan firmaların bu hizmetlerin hiçbirinden faydalanmadığı ve sadece bir kiracı olarak durdukları görülmektedir. Özellikle Sivas İŞGEM müdürü Nilgün YAKUT’un haftanın 3 günü Sivas’ta olması ve diğer günlerde İstanbul’da geçirdiği görülmektedir.

Kobi danışmanın ise kobi danışmanlığından bir haber ve firmaların hiçbirine bu konuda yardımcı olmadığı firmalar tarafından belirtilmektedir.

Avrupa birliği projesi kapsamında kurulan ve Sivas’ta girişimlerin önünü açmak ve işlerini gelirştimelerine yardımcı olması beklenirken bunların hiçbirisini yapılmadığı ve sadece işlik kiraya vermek ve takip etmekten öteye gidilmediği görülmektedir.

Ülkemizde ekonominin iyi olmadığı ve firmaların çok zor bir dönemden geçtiği bu süreçte hiçbir konuda yardımcı olmadıkları gibi üstelik birde kiraların artırıldığı görülmektedir. Kirlarının ödemeyen bir çok firma olduğu ve Haziran ayı içerisinde kiralarını ödemedikleri zaman çıkarılacakları Avukat kanalıyla bildirilmiştir.

İşsizliğin hat safhada olduğu ilimizde istihdan yaratmaya ve işlerini geliştirmeye çalışan firmaların bu şekilde zorlanması ne derece doğrudur. Bu durum üzerine birçok firmanın işlikleri boşaltmaya başladığı görülmektedir.

SİVAS İŞGEM müdürü ve personelllerinin en güzel himzet verdiği konuların başında dört beş defa düzenlenen tanışma toplantılarının ve fatura teslim etme etkinliklerinin olduğu firmalar tarafından ifade edilmektedir.

SİVAS ili bir kez daha hem ticaret odası,  hem belediye hem de valilik tarafından yalnız bırakıldığı ve sahip çıkılmadığı görülmektedir.

SİVAS NEDEN GÖÇ EDİYOR… CEVABI BURADA ANLAŞILAN! ….

AdminAdmin