Gündem
Giriş Tarihi : 19-04-2019 17:28

İBB'de Sıcak Gelişme! Kayıtların Kopyalanması İşlemi Durduruldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ndeki veri kopyalama işlemine yürütmeyi durdurma kararı çıktı. İşte detaylar.

İBB'de Sıcak Gelişme! Kayıtların Kopyalanması İşlemi Durduruldu

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İBB veri tabanı kayıtlarının elektronik olarak kopyalanmasına yönelik talebine, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

İmamoğlu, İBB'deki belediye iştiraklerinin rutin görevlerini sürdürmesini isterken, ikinci bir emre kadar bu kapsamın dışında kalan; “ödeme, harcama, ihale, doğrudan temin, mal ve hizmet alımı, personel alımı, araç kiralama, alım satım, gayrımenkul kiralama, alış ve satış” benzeri tüm işler ve işlemleri durdurdu.

Öte yandan İmamoğlu, İBB'nin tüm kayıtlarını incelemek üzere, Emine Sema Ballı ve Kaya Albayrak ile üç uzmanı görevlendirdi.

Bu görevlendirme kapsamında belediyenin elektronik veri tabanı ve altyapılarında her türlü inceleme ve araştırma yapılacak.

"Basına Sızıyor Görüyorum, Şeffaflık Ana Prensip"

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Bilgi istemek, büyükşehirin kurumlarından, birimlerinden bazı konuları teminat almak ve tedbir almak bizim vazifemiz.

 

Daha birçok tedbirimiz olacak. Bunlar mali düzeyde olabilir. İnsan kaynakları tespiti düzeyinde olabilir. İştirakler düzeyinde olabilir. Şu an tek tek bunları sıralamaya vakit yetmez.

Zira uzman ekiplerimiz çalışıyor. Basına sızıyor, görüyorum. Çok da önemli değil. Belki sızması gerekir ama bizim için şeffaflık ana prensip olduğu için orada bir şey yok.

Sadece İstanbul’un hafızasını kamu içerisinde hukuka uygun bir şekilde muhafaza etme talimatıdır” dedi.

'Kurum Dışına Bilgi Çıkarılması Mümkün Değil'

İBB tarafından Teftiş Kurulu Başkanlığı'na yazılan yazı ile ilgili açıklama da yapıldı. Açıklamada “İlgi yazıyla amaçlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve alt yapılarının yedeklerinin ve log kayıtlarının, bilgi güvenliği standartlarına uygun olara, 31.12.2018, 31.03.2019 ve 18.04.2019 tarihli olmak üzere, Büyükşehir Belediyesinin dijital arşivinde tutanak ile kayıt altına alınması ve İBB veri merkezinde muhafaza edilmesi olup kurum dışına herhangi bir bilginin çıkarılması söz konusu değildir.

Bütün iş ve işlemler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde; ilgi yazı ile görevlendirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Müfettişlerinin başkanlığında yapılacak olup İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığında mevcut yetkilendirilmiş bulunan kişilerin nezaretinde gerçekleştirilecektir” denildi.

AdminAdmin