Gündem
Giriş Tarihi : 17-04-2019 13:39

ODTÜ ayağa kalktı: "Devrimsiz şenlik olmaz"

ODTÜ Rektörlüğü’nün, Devrim Stadyumu’ndaki bahar şenliğini engelleme girişimine öğrencilerden tepki. Rektörlük önünde bir araya gelen yüzlerce öğrenci, “Devrim’siz şenlik olmaz” dedi

ODTÜ ayağa kalktı:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü ‘maddi gerekçelerle’ 33’üncü Bahar Şenliği’nin yapılamayacağını duyurdu. Sanatçıların sosyal medya üzerinden desteğini açıklamasının ardından Haluk Levent ile görüşen yönetim yeni bir mesaj yayımlayarak şenliğin sanatçıların desteğiyle yapılacağını açıkladı.

Ancak yönetimin ilan ettiği son programda Devrim Stadı yer almadı. Bunun üzerine yüzlerce öğrenci, Rektörlük önünde buluşarak, “Devrim’siz şenlik olmaz” dedi.

“Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” sloganları atan öğrenciler üzerinde LGBTİ+ bayrağı olan maketten yapılmış bir traktörü rektörlük binasının önüne bıraktı.

Basın açıklaması gerçekleştiren ODTÜ Öğrencileri, “Baskılarınızın, engellemelerinizin, iptallerinizin, yalanlarınızın, hedef göstermelerinizin ve bizi marjinalleştirme çabanızın karşısında onlarca topluluk olarak dimdik ayaktayız. Bizler yaratmaya çalıştığınız karanlığın karşısındayız, bizler rengarengiz.” ifadelerini kullandı.

Öğrenciler, “Bizler şenliğimiz için, kapatılan medya topluluğu için, evrim konferansımız için, mezuniyet yürüyüşündeki pankart sansürleri için, sebepsiz yere tutuklanan arkadaşlarımız için, toplulukların saymakla bitmeyecek sorunları için, ihmalleriniz yüzünden kaybettiğimiz arkadaşlarımız için buradayız” diyerek yaşadıkları diğer sorunlara da dikkat çekti.

Geçen günlerde ODTÜ Rektörü Verşan Kök tarafından kullanılan “LGBT, Marksist, aşırı sol ve HDP gruplar” ifadeleri de öğrenciler tarafından protesto edildi.

ODTÜ LGBTİ Dayanışması üyesi Melike ve Özgür, hedef gösterildiklerini ifade ederek, “İlk kez değil, geçen yıl Onur Haftası zamanında da bir grup öğrenci olarak hedef gösterildik” dedi.

Bir diğer öğrenci ise, şunları kaydetti: “Biz zaten Devrim’de yaparız şenliğimizi. Karşılaştığımız ilk engel değil bu. Burada asıl önemli olan ‘gençlik apolitikleşiyor’ söylemlerine karşı hâlâ ODTÜ’de böyle büyük ve farklılıkları olan bir kitlenin tek bir ağızdan taleplerini dile getirebiliyor olması."

ÖZGÜR BİR ORTAM VAR

Rektörlük önünde protestolara katılan değişim öğrencilerinden Kyle, “Ben Amerikan’ım. Şenlikler sadece müzikal etkinlik değil, kültürel… Rektör sadece müzik olsaydı bunu iptal etmezdi” derken, Hollanda’dan gelen Thije ise şu ifadeleri kullandı: “ODTÜ içinde özgür bir ortam var.”

Öte yandan öğrenciler ile yönetim arasındaki görüşmenin bugün de devam edeceği öğrenildi.

AdminAdmin