Ekonomi
Giriş Tarihi : 12-04-2019 17:21

Uzmanlardan korkutan uyarı: YSK'nın kararını geciktirmesi TL kaybını arttıracak

Dolar bugün 5,80 seviyesine dayandı. Uzmanlara göre YSK'nın İstanbul kararını açıklamaması TL'deki kaybı artıracak.

Uzmanlardan  korkutan uyarı: YSK'nın kararını geciktirmesi TL kaybını arttıracak

31 Mart yerel seçimleri sonrası İstanbul'da devam eden ‘mazbata’ belirsizliği, Türk Lirası’ndaki değer kaybını hızlandırdı. 31 Mart’tan bugüne kadar Türk Lirası, ABD Doları karşısında yüzde 5,5 değer kaybetti. TL’deki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 9,5, geçen yıl bugüne göre ise yüzde 40’a ulaştı.
DW Türkçe’ye konuşan ekonomistler, İstanbul’daki seçim belirsizliğinin yalnızca dolar kurunda artışa neden olmadığını, Türkiye’nin kredi risk primini de (CDS) artırdığına işaret ediyor. Ekonomistlere göre, YSK’nın bir an önce karar vermemesi halinde, piyasalardaki dalgalanma sertleşecek.

Dolar 5.80’e dayandı

Yaklaşık son 1 yıldır gelişmekte olan ülke paraları içerisindeki en kötü performansı sergileyen Türk Lirası, haftanın son işlem gününde kayıplarını artırdı. İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ile birlikte ABD ile S-400 gerilimi ve Türk şirketlerinin Nisan ve Mayıs aylarındaki yüklü dış borç ödemesi gibi etkenler, dolar kurunu 5.80 seviyelerine taşıdı. Euro kuru 6,55 TL seviyelerini aşarken, borsadaki kayıplar ise yüzde 1 seviyesinde seyrediyor.
Dolardaki yükselişin nedenlerini  değerlendiren Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, “Seçim sürecinin uzaması hem dolar kurunu hem de Türkiye’nin risk primini artırıyor” diyor. Piyasalarda YSK’nın bu akşam bir açıklama yapacağına dair beklenti oluştuğunu dile getiren Kaya, “YSK’nın olası açıklamasının piyasalar kapandıktan sonra ya da hafta sonu yapılacak olma ihtimali, tedirginliği artırıyor” diye konuşuyor.

AdminAdmin