Gündem
Giriş Tarihi : 15-02-2019 09:39

MEB’in dinci dernek aşkı: Sınav bahanesiyle taşıyacaklar

MEB, okullarda sınav düzenlemesine izin verdiği Anadolu Gençlik Derneği’nin hazırladığı kitabın okullara dağıtılmasının ve sınava katılacak öğrencilerin derneğe gitmesinin yolunu açtı.

MEB’in dinci dernek aşkı: Sınav bahanesiyle taşıyacaklar

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) dini vakıf ve derneklerle yaptığı işbirliği genişliyor. Anadolu Gençlik Derneği’ne (AGD) “okullarda sınav düzenleme” izni veren bakanlık, ‘sınav giriş belgesi’ adı altında da öğrencilerin derneklere taşınmasının önünü açtı. Bu kapsamda derneğin belirlediği kitap üzerinden yapılacak sınava katılmak isteyen öğrenciler, en az bir kez, derneğe gitmek zorunda kalacak.
MEB, yeni dönemde de eğitim alanında dinci vakıf ve derneklerle işbirliği yapmaktan hız kesmiyor. Bakanlık son olarak AGD’nin Türkiye genelinde resmi ve özel tüm ortaokul öğrencilerine yönelik dini bilgi yarışmasına izin verdi. Bakanlığın ‘değerler eğitimi’ adı altında verdiği izin kapsamı, okul dışına çıkarak, öğrencilerin derneğe de taşınmasına olanak sağladı.

‘Ahlaksız gençlik’

Etkinliğin amacı dernek tarafından, ‘değerler eğitimi’ kapsamında, “Derneğimiz, gençliğimizin ahlaki yoksunluktan dolayı her geçen gün uçuruma sürüklendiğini, alkol, uyuşturucu kullanımında, suç işleme oranlarında büyük bir artış olduğunu gözlemektedir” denilerek açıklandı. Derneğin hazırladığı bir kitabın okullarda dağıtılması ve bunun üzerinden sınav gerçekleştirilmesi planlandı.

Okullara bırakılacak

İlk olarak içeriği denetlenip denetlenmediği açıklanmayan kitabın okullarda dağıtılmasına izin verecek olan MEB, daha sonra da okul kapılarını derneğin üyelerine açacak. Bu kapsamda il milli eğitim müdürlükleri eli ile her sınıfta 20 öğrencinin sınava gireceği şekilde devlet okulları dernek tarafından kullanılabilecek. Sınıflarda görev yapacak olan salon başkanları ve okulda işleri kontrol edecek okul sorumluları da AGD şubeleri tarafından belirlenecek ve bu alanda MEB’in inisiyatifi olmayacak.

Derneğe taşınacak

Bakanlığın verdiği izinde dikkat çeken bir diğer konu ise öğrencilerin okul dışında derneğe yönlendirilmesi oldu. Bu kapsamda sınava girmek isteyen öğrenciler ayrıntılı kişisel bilgilerinin olduğu başvuru formu “kişisel verilerin kullanımı izni” ile alınacak ve öğrenciler, sınav giriş belgelerini de dernek şubelerinden almak zorunda kalacak. Yani MEB’in verdiği etkinlik izni kapsamında öğrenciler en az bir kere derneğe gitmek durumunda olacak.

Öğrenci ‘bayanlar’

MEB’in onayladığı etkinlikteki diğer bir skandal ise ortaokuldaki kız öğrencilerin ‘bayan’ şeklinde tanımlanması oldu. Etkinlik başvuru koşullarında dernek, “Örgün eğitim ve açıktan eğitim gören üst yaş sınırı 15 olan (2004 doğumlu ve sonrası) her sınıftaki ortaokul öğrencisi erkek ve bayanlar katılabilir” tanımlamasını kullandı. (Cumhuriyet)

AdminAdmin