Politika
Giriş Tarihi : 26-01-2019 07:21

CHP'den Mustafa Sarıgül açıklaması

İYİ Parti ile görüşmeleri yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın canlı yayın konuğu oldu ve gündeme dair soruları yanıtladı. Sarıgül'ün istifasına da değinen Salıcı, Sarıgül Şişli'den aday gösterilmedi de partiden ayrıldı değil. Sarıgül sürecin sonucunu beklemeden partiden ayrıldı. Sürecin sonucunu bekleyebilirdi" dedi

CHP'den Mustafa Sarıgül açıklaması

Oğuz Kaan Salıcı'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Bursa neden listeden çıktı?

- Bizim partililerimizin, siyasetçilerin ya da seçmenimizin çok alışık olduğu bir durum değil. Yerel seçimlerde genelde siyasi partililer kendi adaylarını çıkarır.

49 il, buna Bursa Büyükşehir Belediyesi de dahil etmek lazım. Bursa Büyükşehir'de bir sorun yok. Bursa Büyükşehir'de İYİ Parti CHP adayını destekleyecek. Ama ilçelerde henüz nokta konmadığı için bugünkü açıklanan taslakta Bursa yok.

 

 

 

Bursa'yı da katarsanız toplam 50 ilde iki parti bir araya geliyor ve bazı yerlerde kendi adaylarını değil de işbirliği içinde oldukları partinin adayını destekleme kararı alıyorlar. Bu çok önemli bir durum. Benzer bir durum AK Parti ile MHP arasında da var. Böyle bir yeni siyasete toplumun çok karşılaştığı bir durum değil.

Onun için bütün arkadaşlarımızın kafalarında soru işaretleri olabilir. Ama bir fedakarlık dönemindeyiz.

Hepimiz daha iyi bir Türkiye için, krizini aşmış, hanesinde rahat yaşadığı, barışın huzurun olduğu bir Türkiye için fedakarlık yapmak durumundayız. Onun için de bu çalışmalar zorlu oldu. Ama sonuçta sayın genel başkanlar açıkladılar ve başarılı oldu.

Beka sorunu

- Beka sorunu ilginç bir mesele. AK Partililer diyorlar ki 'Türkiye'nin bekası için mücadele ediyoruz.' Peki, Türkiye Cumhuriyeti'nin yegane vatandaşları AK Parti'nin siyasetçileri mi? Değil. MHP'li siyasi yetkililer diyor ki 'Biz Türkiye'nin bekası için mücadele ediyoruz.' Bence beka için mücadele ettikleri doğru.

Kendi bekaları için mücadele ediyorlar. Kendi geleceklerini garanti altına almak için mücadele ediyorlar. Onları bir kenara ayıralım.

Sarayı ve saraya destek veren MHP'yi bir kenara ayıralım, toplumun yaşadığı duruma bir bakalım. Elektrik, doğalgaz faturası ödeyemiyor. Çocuğunu okula göndermekten neredeyse imtina eder duruma gelmiş masraflarından dolayı. Ülkede iş yerleri kapanıyor. Konkordato ilan ediyorlar. İflaslar peş peşe geliyor.

Türkiye'nin tarihi markaları patır patır dökülüyorlar. Türkiye'nin bekasını çok merak ediyorlarsa Türkiye'nin üreten sanayi tesislerini kurtarsınlar. Onların devam etmesini sağlasınlar.

Ama bahsettikleri beka kendi bekaları. Kendi güçlerini kaybetmek istemiyorlar. Vatandaş aç da olsa, işsiz de olsa, işini kaybetmiş de olsa kendi geleceklerini merak ediyorlar.

Biz diyoruz ki asgari ücret 2 bin 200 TL oldu CHP'li belediyelerde. Onların açıklamış olduğu asgari ücret çok daha düşük. Biz muhalefet partisi olarak taahhüt altına giriyoruz, onlar iktidar partisi olarak taahhüt altına girmiyor.

 

 

 

Mustafa Sarıgül'ün istifası

- Sayın Sarıgül Şişli'den aday gösterilmedi de partiden ayrıldı değil. Sayın Sarıgül sürecin sonucunu beklemeden partiden ayrıldı.

Bu pazar günü Parti Meclisi toplantısı var ve İstanbul'da şu ana kadar bir tek yer açıklandı. Onun dışında muhalefet olduğumuz yerler açıklanmadı. Dolayısı ile sürecin sonucunu bekleyebilirdi.

Sayın Sarıgül'ün eleştirilerine saygı duyarım ama biz başka türlü düşünüyoruz. CHP ile AK Parti arasında hizmet anlamında, siyasi bakış anlamında mücadele ve rekabet var.

Biz meseleye şöyle bakmıyoruz. Kimi belediye başkanı yapmak istiyoruz, kimi milletvekili yapmak istiyoruz, kimi genel başkan yardımcısı yapmak istiyoruz diye bakmıyoruz. Bu bir yarış. Yerel seçimlerde hizmet yarışı, genel seçimlerde siyasi iktidar mücadelesi.

Burada hangi arkadaşlarımız nerelerde olurlarsa CHP daha başarılı olur bakıyoruz. Meseleye kişiler üzerinden bakmaya başlarsak yanlışlar yaparız.

Meseleye siyasetin genel doğruları üzerinden bakarsak kişiler orada bu amacın daha iyi bir noktaya gitmesi için önemli aktörler olurlar.

Bu benim için de Sarıgül için de bütün CHP'liler için geçerli. Sayın genel başkan bana dese ki, "Oğuz Kaaan Salıcı bırakacaksın genel başkan yardımcılığını, Pursaklar'da sana ihtiyacım var". Ben eğer inanmış ve CHP'nin ideallerini kendi idealleri olarak görmüş kişiysem onu kabul etmek durumundayım.

Hepimizin bunu yapması gerekir.

Yapmayan arkadaşlarımızın, kendi değerlendirmeleri kendileri yaparlar. CHP var olan belediyelerin hiçbirinde zorlanmaz. Bu işbirliğinin de İYİ Parti'nin de CHP'nin de daha fazla belediye kazanmasına bir imkan olduğu kanaatindeyim.

Şişli adayı kim?

CHP bir kurullar partisi. CHP kurulları toplanır. O kuruldan bir karar çıkar. O karar da kamuoyu ile paylaşılır. CHP eğilim yoklaması yapar, sandığı genel merkeze getirmez. Bulunduğu yerde açar, başına bir denetmen gönderir. Oradaki sandıktan çıkan sonuç ilan edilir. Parti Meclisi de onu teyit eder. CHP'de sistem böyle çalışıyor. Pazar günü Parti Meclisi'ni beklemekte fayda var.

AdminAdmin