Gündem
Giriş Tarihi : 26-10-2018 19:45

Basın Konseyi ve TGC'den Bakan Pakdemirli'ye Tepki

Basın Konseyi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, ihalesiz et iddiasını sormak isteyen gazetecilere yönelik yasaklarla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye basın ve ifade özgürlüğünü hatırlattı.

Basın Konseyi ve TGC'den Bakan Pakdemirli'ye Tepki

* Fotoğraf: FOX TV'nin 25 Ekim tarihli yayınından.

Basın örgütleri 300 TIR’lık etin Türkiye'ye ihalesiz sokulduğu iddialarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye sormaya çalışan iki Fox TV muhabirinin karşılaştığı engellemelere tepki gösterdi.

Basın Konseyi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) yayınladıkları açıklamalarla basın ve ifade özgürlüğünü hatırlattılar, akreditasyon sınırlamasına karşı çıktılar.

15 günde üç engelleme

Et ve Süt Kurumu 27 Eylül'de yayınladığı 300 TIR'lık et ihalesinin başvurusu için katılımcılara bir günlük süre verdi. Yasal mevzuata göre bu sürenin dört ile yedi gün arasında olması gerekiyordu. İddiaya göre ise etler, Ocak ayından günümüze kadar ihalesi yapılmadan ülkeye sokuldu.

10 Ekim 2018’de FOX muhabiri Damla Yıldız Söken’in Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 300 tırlık etin ihalesiz Türkiye’ye sokulduğu iddiasıyla ilgili sorusu basın danışmanı tarafından engellendi.

18 Ekim 2018 tarihinde Bakana aynı soruyu soran gazeteciler Bakan Pakdemirli ‘den “Bunlar çok ıvır zıvır işler, 100 bin liralık ihale. Ne olacak? Bu sizin yaptığınız gazetecilik değil maskaralık. Gelip korsan yayın yapıyorsunuz. Size akreditasyon uygulayacağım” yanıtını aldı.

25 Ekim 2018  tarihinde ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki bir toplantıya katılan Fox TV Haber ekibi Bakan Pakdemirli’nin basın danışmanı aracılığıyla toplantıdan ve binadan dışarı çıkarttırıldı.

Basın Konseyi: Yasağın kaldırılmasını bekliyoruz

Basın Konseyi, Pakdemirli’nin ilk olayın ardından gazetecilerden özür dilemesini beklerken gazetecilerin salona alınmaması emri vermesini şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi.

“Anayasamızın koruması altında olan basın ve ifadeyi yayma özgürlüğü sayın Bakan tarafından tanınmamaktadır” diyen Konsey bu durumun demokrasiye, Anayasa’ya aykırı olduğunu hatırlattı.  Gazetecilere uygulanan akreditasyon yasağının derhal kaldırılmasını istedi.

TGC: Bakanın görevi yasaklamak değil yanıt vermek

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, “Bakanın ve danışmanının meslektaşlarımıza yönelik bu tutumu kabul edilemez” dedi.

“Bakanların görevi ‘toplantı yasaklamak’ değildir, faaliyetleriyle ilgili olarak, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapan gazetecilerin sorularına yanıt vermektir

“Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi soru sorulmasını danışmanı aracılığıyla engellettiği, meslektaşlarımızın toplantıyı izlemesini yasaklattığı için kınıyoruz. Bu çağ dışı yasakçı tutumdan vazgeçmeye çağırıyoruz.” (BK)

 
AdminAdmin