Sivas
Giriş Tarihi : 20-09-2018 01:32

Sivas'ta Ahilik Haftası Kutlandı

31'inci Ahilik Kültürü Haftası düzenlenen çeşitli etkinliklerle Sivas'ta kutlandı.

Sivas'ta Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla Ahi Emir Ahmet Türbesi önünde başlayan kortej yürüyüşü Kongre Müzesi bahçesine kadar devam etti. Etkinlikte saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından mehter takımı konser verdi.

Etkinlikte konuşan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, sanatın ahlakla yoğrulduğu ahiliğin belirli kurallarla işleyen bir esnaf ve sanatkarlar birliğinin tanımı olduğunu belirterek, "Bu hafta bir çok etkinlik yapılacak. Bu etkinliklerin bütün amacı Türk esnafının geleneklerini yaşatmak, sanat ve ticarette iş ahlakını yerleştirmek ve tanıtmaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu etkinliklerin amacına ulaşmasını diliyorum." dedi.


Esnafların toplumun taşıyıcı kolu olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bu örgütün kuralları, toplumun beklentilerine her dönem cevap verebilme istekliğini göstermiştir. Kalite-standart, üretici-tüketici ilişkileri kesin kurallarla belirlenmiş ve uygulanmıştır. Doğru uygulama aynı zamanda bu toplumda güçlü bir orta direk esnafın da oluşmasını sağlamıştır." diye konuştu.

Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da ahiliğin kardeşlik olduğunu belirterek, ahiliğin Anadolu'nun simgesi ve birliği olduğunu söyledi. Karasu, ayrıca ahiliğin Anadolu'nun Türkleşmesini sağladığını da sözlerine ekledi.


Sivas Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal da esnafların ahilik geleneğine her zaman sahip çıktıklarını belirterek, "Esnaf ve sanatkarlarımız dün olduğu gibi bugün de Ahilik anlayışı içerisinde, birlik ve beraberlik ilkesiyle ülkesinin, devletinin yanındadır." dedi.


Belediye Başkanı Sami Aydın ise ahiliğin bir felsefe ve bir anlayışın ürünü olduğunu belirterek, ahilik sisteminden yetişen birinin yaptığı işi sadece ticaret olarak görmeyeceğini söyledi.

Kutlamalar, halk oyunları ekibinin gösterisiyle devam etti. Daha sonra "Yılın Ahisi", "Yılın kalfası" ve "Yılın çırağı" seçilenler altınla ödüllendirildi. Esnaflığa yeni başlayanlara "Ahi yemini" ettirilmesinin ardından Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odasından gelen ekip tarafından "şet kuşanma" töreni sergilendi. Ahilikte, kalfalıktan ustalığa geçişi anlatan temsili şet kuşanma ilgiyle izlendi. 

Kutlamaların sonunda Yılmaz ve Gül vatandaşlara etli pilav ikram etti.

AdminAdmin