Sivas
Giriş Tarihi : 05-09-2018 02:43

Karasu: “Çiftçimizin yüzü gülerse hepimizin yüzü güler”

Karasu, “Emeğinden, alın terinden başka kazancı olmayan tüm çiftçilere selam olsun. İthal ile biz geleceğimizi bölemeyiz. Buğdayı, arpayı, nohudu, mısırı bunların yanında daha birçok ürünü ithal ederek çiftçimizi ayağa kaldıramayız. Milli ve yerli bir tarım politikasına ihtiyaç var.” dedi.

Karasu: “Çiftçimizin yüzü gülerse hepimizin yüzü güler”

Sivas 5. Tarım Fuarı açılışında konuşan Sivas CHP Milletvekili Ulaş Karasu 99 yıl önce Sivas´ta Anadolu´nun çeşitli bölgelerinden gelip Türk bağımsız olmalı diyerek manda ve himaye kabul edilemez diyen kahramanlarımızı rahmetle anıyorum diyerek konuşmasına şöyle devam etti.

“Sivaslı çiftçilerim hasatlarını yeni gerçekleştirdiler. Şimdi de yeniden ekimi nasıl yapacağız diye kara kara düşünmeye başladılar. Çiftçimiz alın terinin karşılığını almaya çalışıyor.

Çiftçimiz zor şartlarda üretmeye devam ediyor. Ben 11 yaşından beri çiftçilik yapmış bir kardeşiniz olarak ne yazık ki tarlamı ekerek para kazanamadım. Son yıllarda tarlamızı icara verdik. Çiftçimiz son yıllarda bir türlü alın terinin karşılığını alamıyor.  Geçen yıl 1600 TL´ye  aldığı DAP gübresini bugün 3500 TL´ye almak zorun da kalıyorlar. 4,50 TL´ ye kullandığı mazotu bugün 6,25 TL´ye kullanmak zorunda. Yine geçen yıl 86 kuruşa sattığı  arpayı, bu sene 78 kuruşa,  85 kuruşa sattığı buğdayı, 86 kuruşa zor sattı. Birde satımını sadece lisans sahibi kuruluşlara yapabiliyorlar.  Lisanslı firmaya adete çiftçimiz mahkum bırakılıyor. Çiftçimize sahip çıkması gereken kurum ofistir. Ofisler çiftçimizin alın terini korumalıdır ve ürünlerini almadır. Her şeyin fiyatı yüksek geçen sene 45 TL´ye aldığı yemin torbasını bugün 80 ile 85 TL´ye almak zorunda bırakılıyor. Türkiye´nin çeşitli yerlerinde hayvancılık ile şarbon hastalığı ile mücadele ediyoruz. İthalle biz geleceğimizi bölemeyiz biz. Buğdayı, arpayı, nohudu, mısırı bunların yanında daha birçok ürünü ithal ederek çiftçimizi ayağa kaldıramayız. Milli ve yerli bir tarım politikasına ihtiyaç var. Nasıl geçmiş dönemde Mustafa Kemal ve arkadaşları yoktan var ettiler bu ülkeyi. Şimdi bizlerinde yapacağı budur. Tarım politikasını yeniden elden geçirerek çiftçimizin alın terinin ve emeğinin aldığı günlerini yaratmak zorundayız. Çiftçimizin yüzü gülerse hepimizin yüzü güler.” şeklinde konuştu.

AdminAdmin