Gündem
Giriş Tarihi : 21-08-2018 11:44

Almanya’dan önemli Türkiye açıklamaları

Alman hükûmeti Türkiye’ye mali yardımın şu an için gündemlerinde olmadığını söylerken, koalisyon ortağı SPD eski Genel Başkanı Sigmar Gabriel, kendi çıkarları adına Türkiye'yi Batı'da tutmak için her şeyin yapılması gerektiğini ifade etti.

Almanya’dan önemli Türkiye açıklamaları

Almanya’da koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Alman hükûmetinin ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olan Türkiye’ye yardım etmesini istemişti.

DW Türkçe’nin haberine göre, SPD’nin bu önerisine yanıt veren Alman hükûmeti sözcüsü Steffen Seibert, hükûmet ilkesel olarak ekonomik açıdan istikrarlı bir Türkiye’den yana olmakla birlikte, mali yardımın ‘şu an için gündemde olmadığını’ ifade etti.

28-29 Eylül’de Almanya’yı ziyaret etmesi beklenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel’le telefon görüşmesi yaparak, ziyaret öncesi 21 Eylül’de her iki ülkenin maliye ve ekonomi bakanlarının hazırlık amacıyla bir araya gelmelerinin kararlaştırılmıştı.

Alman basını Erdoğan’ın bu ziyaretine ilişkin, cumhurbaşkanının krizin eşiğindeki Türk ekonomisine destek istemek için Almanya’ya geldiğini yazarken, son olarak haftalık Der Spiegel dergisi, Alman hükûmetinin Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başvurması için Türkiye’yi ikna etmeye çalıştığını öne sürmüştü.

Türkiye, ABD’li pastör Andrew Brunson’ı ev hapsinde tutmaya devam etmesi nedeniyle ABD’nin uyguladığı yaptırımlarla karşı karşıya kalırken, son dönemde verilerin kötü geldiği Türk ekonomisi ABD krizi sonrası çalkantıya girmiş, Ankara, Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında hızla değer kaybetmesinin ardından Avrupa ile ilişkilerinde daha yumuşak bir tutum izlemeye başlamıştı.

‘İZOLE EDİLMİŞ BİR TÜRKİYE NÜKLEER SİLAHLANMAYA GİDEBİLİR’

Öte yandan, Almanya Dışişleri eski Bakanı ve hükûmet ortağı SPD’nin eski genel başkanı Sigmar Gabriel, ‘Türkiye’nin Batı’da tutulması için her şeyin yapılması gerektiğini’ söyledi. Gabriel; Türkiye’ye yardım edilmezse uzun vadede nükleer silahlanmaya gitmesi tehdidinin bulunduğunu iddia etti.

Almanya’nın Maliye Bakanlığı’nın aylık raporunda Türk Lirası’ndaki değer kaybının Alman ekonomisine risk oluşturduğu belirtildi.

İzole edilmiş bir Türkiye’nin nükleer silahlanmaya gidebileceğini iddia eden SPD eski genel başkanı Gabriel, “Kendi çıkarımız için Türkiye’yi Batı’da tutmak adına her şeyi yapmalıyız” ifadelerini kullandı. Gabriel ABD’nin Türkiye tutumu hakkında ise şu sözleri kullandı:

“Bence ABD, NATO müttefikleri arasında yapılmayacak bir şey yapıyor: Yaptırım uygulayarak zaten ekonomik açıdan zor durumda olan ülkeyi uçuruma doğru itiyor… Türkiye eğer NATO’dan uzaklaşırsa ne olur? Korkarım, er ya da geç Türkiye’deki milliyetçi güçler, İran ve Kuzey Kore’de olduğu gibi saldırılmaz olabilmek için nükleer bombaya başvurur.”

AdminAdmin