Gündem
Giriş Tarihi : 01-08-2018 22:16

ABD’den Türkiye’ye yaptırımlar

ABD, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı'nı kapsayacak bir dizi yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD’den Türkiye’ye yaptırımlar

Edinilen bilgilere göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e ABD tarafından yaptırım uygulanacak. İki Türk bakanla ilgili ABD bütün ilişkilerini askıya alacak.

ABD Hazine Bakanlığı, Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül hakkında verdikleri kararları ve nedenlerini internet sitelerinde yayınladıkları bir açıklamayla ilan etti.

İşte o açıklamanın tam metni:

ABD Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Denetimi Dairesi (OFAC), Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu hedef alan yaptırımlar uyguladı. Her ikisi de Papaz Andrew Brunson’un tutuklanmasında ve gözaltına alınmasında önemli rol oynamışlardı. Türkiye’nin ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu Türk hükûmet kuruluşlarının liderleri olarak hizmet eden bu hükümet görevlileri, Küresel Magnitsky Yasası’nın “Ciddi İnsan Hakları Suistimali veya Yolsuzluğa Dahil Olan Kişilerin Mülkiyetinin Engellenmesi”ne yönelik 13818 numaralı İcra Emri kapsamında hedef alındılar.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, “Papaz Brunson’ın Türk yetkililer tarafından haksız bir biçimde tutuklanması ve kovuşturmasının devam etmesi kabul edilemez. Başkan Trump, Birleşik Devletler’in Türkiye’den, Papaz Brunson’ı acilen serbest bırakmasını beklediğini açıkça ifade etmişti.” dedi.

Papaz Andrew Brunson’ın, Türk Hükûmeti tarafından, haksız ve adaletsiz bir şekilde gözaltına alındığı iddia edilmekteydi. 2016 yılının Ekim ayında, suçlamaları destekleyecek hiçbir delil bulunmamasına rağmen, terörist örgütlere yardım ve askeri ve siyasi casusluk amacıyla gizli hükûmet bilgilerini ele geçirme suçundan İzmir’de tutuklandı.

Türkiye’nin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 13818 numaralı İcra Emri uyarınca, ciddi insan hakları ihlalleri yapan veya mensupları ciddi insan hakları ihlallerinde bulunan kurumların lideri olarak belirlendi.

Türkiye’nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 13818 numaralı İcra Emri uyarınca, ciddi insan hakları ihlalleri yapan veya mensupları ciddi insan hakları ihlallerinde bulunan kurumların lideri olarak belirlendi.

Bu eylemlerin sonucu olarak, Türkiye’nin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ve Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Birleşik Devletler yetki alanı içerisindeki bütün mal varlıklarına el konulmuş, mülkiyet edinme hakları engellenmiş ve tüm Birleşik Devletler vatandaşları ile ekonomik ilişki içinde bulunmaları yasaklanmıştır.

KÜRESEL MAGNITSKY YASALARI NEDİR?

ABD’nin Küresel Magnitsky Yasası, yolsuzluğa bulaşmış kişi ve kurumların yanı sıra insan hakları ihlallerinin sorumlularını listesine alıyor ve listeye alınan kişilerin ABD’deki varlıklarına el konulabilmesini, seyahat ve ABD’li şirketlerle iş yapma yasağı getirilebilmesini öngörüyor.

Rusya’daki insan hakları ihlallerinin sorumlularına karşı 2012 yılında çıkarılan ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çevresindeki oligarklara yaptırım getiren Magnitsky Yasası, 2016 yılında tüm dünyada insan hakları ihlali yapan kişi ve kurumları hedef alacak şekilde genişletilmişti.

AdminAdmin