Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 10-07-2018 21:03

REKTÖR ATAMALARINDA YÖK DEVRE DIŞI

703 nolu KHK’yla Cumhurbaşkanı tarafından atanacak rektörlerin profesör olması şartı kaldırıldı.

REKTÖR ATAMALARINDA YÖK DEVRE DIŞI

Ankara’dan gelen son bilgilere göre, YÖK artık, rektör atamalarında rol oynamayacakmış! Edinilen bilgilere göre, Kayseri Üniversitesi’nin Rektör adayları bugün YÖK Başkanlığında yapılacak olan mülakatlarının iptal edildiğini ve adayların geri gönderildikleri öğrenildi.

Rektör atamalarında yaşanan skandallar son bulacak mı sorusu sorulmaya başlanırken, bu yönde bir KHK ile değişiklik gerçekleşecek mi? Sorusunu da akla getirdi.

Alınan kulis bilgilerine göre, YÖK’ün daha önce yaptıkları manipülasyonlar ve FETÖ ile mücadele noktasında sınıfta kalması Beştepe’yi çok kızdırmış! Kulis bilgilerine göre ayrıca, Sivas’ta başta olmak üzere, birçok ilde AK Partinin yaşadığı oy kaybın Üniversitelerin kötü yönetilmesinin halka yansıması olarak çeşitli kesimlerce değerlendiriliyor.

Ayrıştırıcı çoğu Üniversite Rektörü için çeşitli önlemlerin devreye gireceği ve görevden alınacakları bildiriliyor.   

KHK İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER ŞU ŞEKİLDE:

Yeni sistemde uyum KHK’si ile eğitim sisteminin teşkilat yapısı da sıfırlandı.

MEB’in teşkilat yapısı ve görevlerine ilişkin maddeler yürürlükten kaldırıldı.

Yüksek Öğretim Kurulu ( YÖK ) kaldırılmadı ancak en önemli yetkiler cumhurbaşkanlığına aktarıldı. Uyum KHK’si kapsamında ilk olarak MEB’in kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen “Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”nin adı değiştirilerek, bakanlığa ilişkin içeriğin tamamı çıkarıldı. ÖSYM’nin kuruluş, görev ve yetkilerinin de kanundan çıkarıldığı KHK kapsamında sınav güvenliği için gizli tutulan soru havuzuna adli ve idari soruşturma ve kovuşturmalarda erişim için izin yetkisi cumhurbaşkanına verildi.

TÜBİTAK’a da düzenleme

Türkiye Bilimler Akademisi’nin kurulmasına ilişkin kanun kaldırıldı. TÜBİTAK’ın yönetimine ilişkin maddeler de yürürlükten kaldırılarak görev tanımında yer alan bilimsel ve teknolojik alanlarda, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek gibi görevleri elinden alındı. KHK ile Milli Kütüphane ile Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun kuruluşuna ilişkin kanunlar da artık yürürlükte değil.

Anayasaya dayalı olarak kurulan Yüksek Öğretim Kurulu, KHK ile kapatılamasa da etkin görevleri elinden alındı. Bu kapsamda artık üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri ve bunlar içindeki fakülte, enstitü ve yüksekokulların kurulurken “kalkınma plan ve programlarının ilke ve hedeflerine” artık gerek duyurulmayacak. Değişiklikle bu kurumlar artık cumhurbaşkanınca yapılan “yükseköğretim planlaması” çerçevesinde gerçekleştirilecek. Ayrıca kanundaki YÖK görüşü alma zorunluluğu da bulunmayacak. Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişiklikle yükseköğretim kurumlarında sözleşme ile görevlendirilecek yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısı mevcut kadronun sayısını yüzde 2’sini geçemeyecek.

Aday istemeyecek

OHAL KHK’si ile üniversitelerdeki rektör seçimlerini kaldıran Erdoğan, şimdi de uyum KHK’si ile rektör atamasında YÖK görüşünü de kaldırdı.YÖK’ün üniversite rektör adayı belirleme yetkisi elinden alınarak, tek yetkili cumhurbaşkanı kılındı. Eski sistemde devlet üniversitesinde rektörlerin iki dönemden fazla görev yapamamasına ilişkin sınır da kaldırıldı. Bakanlar Kurulu’nun kaldırılmasıyla YÖK’ün 21 üyesinin 14’ünün ataması da cumhurbaşkanına bırakıldı. Eski sistemde Üniversitelerarası Kurulca, kurul üyesi olmayan profesör öğretim üyelerinden yedi kişiden seçilmesi işlemi de eskiden cumhurbaşkanı ‘onay’ına sunulurken şimdi ise atmaya sunulması olarak değiştirildi. Kurul üyelerinin görev süresinin 4 yıl ile sınırlandırılması maddesi de kanundan çıkarıldı. YÖK’ün ‘Yükseköğretimin planlanması’ görevi de ‘yükseköğretim kurumlarının öğretiminin planlanması’ olarak değiştirildi. Vakıf üniversitelerinin denetimler sonucu faaliyet izninin kaldırılmasını tespiti sonucunda faaliyet izninin kaldırılmasına ilişkin YÖK görüşünün istenmesi de kaldırıldı.

Öğretim elemanlarının yurt dışına gönderilmesi, üniversitelerin katkı payı ve öğrenim ücretlerinin belirlenmesi de cumhurbaşkanı kararına bırakıldı. Ayrıca daha önce bir süre öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra Bakanlar Kuruluna veya Yasama Organı Üyeliğine seçilenler için uygulanan ayrıcalıklar “Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar” için sağlandı. Üniversitelere verilecek geliştirme ödeceği ve sürelerinde de bakanlıkların görüşü kaldırıldı. Üniversitelerin alabileceği sözleşmeli personelin esasları da cumhurbaşkanlığına bırakıldı.  

2016'da seçimler, 2018'de profesörlük şartı kalktı

29 Ekim 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile rektörlük seçimleri kaldırılmıştı. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre rektörler Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) önerdiği üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanmaya, bir ay için önerilenlerden birinin atanmaması ve YÖK’ün iki hafta içinde yeni aday göstermemesi halinde Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapmaya başlamıştı.

Atama kriterleri arasında “profesör olarak en az üç yıl görev yapmış olmak” vardı. Vakıf üniversiteleri için ise mütevelli heyetin önerisi ve YÖK’ün olumlu görüşü üzerine cumhurbaşkanı atama yapıyordu.

Yeni KHK ile profesör olarak görev yapma ibaresi kalktı.

Kaldırılan paragraf: Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır. Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır.

Yeni hali: Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör cumhurbaşkanınca atanır. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör ataması mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılır. Rektör üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder.

YÖK'ün yetkilerinde değişiklik

Yükseköğretim Kurulu’nun oluşumuna dair maddelerde yapılan değişikliklerde şu maddeler Yükseköğretim Kurulu görevlerinden çıkarıldı:

* Yeni üniversite kurulmasına ve gerektiğinde birleştirilmesine ilişkin önerilerini veya görüşlerini Milli Eğitim Bakanlığına sunmak.

* Bakanlıklar tarafından kurulacak yükseköğretim kurumlarının kuruluş, amaç ve esaslarını inceleyerek görüşlerini ilgili makama sunmak.

AdminAdmin