Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 20-12-2017 04:36

YÖK DEKAN ATAMALARINI KAMUOYUNDAN GİZLİ YAPIYOR!

Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında YÖK tarafından bütün üniversitelerdeki dekanların istifaları istenmiş ve daha sonra rektörlerin teklifi ile vekâleten atamalar yapılmıştı. Asaleten atamaların ise başladığı öğrenilirken kim nereye atandı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmadı.

YÖK DEKAN ATAMALARINI KAMUOYUNDAN GİZLİ YAPIYOR!

Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında YÖK tarafından bütün üniversitelerdeki dekanların istifaları istenmiş ve daha sonra rektörlerin teklifi ile vekâleten atamalar yapılmıştı. Asaleten atamaların ise başladığı öğrenilirken kim nereye atandı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmadı.

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl 15 Temmuz da yaşanan darbe girişimi sonrasında, FETÖ terör örgütünün üniversitelerde ve akademik camiadaki yapılanmasına yönelik bu güne kadar ciddi operasyonlar ve soruşturmalar yapılmıştı. Bu operasyonlar hala devam ediyor.

Bu soruşturma ve operasyonlar bağlamında darbe girişimi sonrası tüm Türkiye’deki devlet üniversitelerindeki dekanların Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından istifaları istenmişti. Bu istifalar sonrasında ise üniversite rektörlerin teklifi ile YÖK tarafından vekaleten dekan atamaları yapmışlardı.

Uzun süredir devam eden vekaleten dekanlıkların ne zaman asaleten atamalara dönüşeceği merak konusu olurken, geçtiğimiz günlerde kısmi olarak Cumhuriyet Üniversitesine asaleten dekan atamalarının yapıldığı öğrenildi.

Hangi üniversiteye hangi dekanların atandığına ilişkin geçmiş yıllarda YÖK tarafından bilgi paylaşımı yapılmasına rağmen son atamalar ile ilgili hiçbir bilgi paylaşımı yapılmadı.

Asaleten atanan dekanlar ile ilgili bilgi öğrenmek için aradığımız ve görüştüğümüz YÖK’ün ilgili birimleri bilgi alınması için topu sürekli başka birimlere atarken, YÖK basın halkla ilişkiler bölümü tarafından Egemen’e gönderilen yazılı cevapta ise bilgi verilemediği belirtilmektedir.

YÖK tarafından asaleten yapılan DEKAN atamaları konusunda kamuoyu ve basın ile bilgi paylaşmaktan imtina etmesi ise kafalarda YÖK NİYE GİZLİYOR? soru işaretini oluşturdu.

Bilindiği gibi asaleten dekan atamalarında genel usul ilgili Üniversite Rektörü kendisinin istediği ismi birinci sıraya yazarak üç isim YÖK’e teklif eder. YÖK ise genelinde rektörlerin talepleri doğrultusunda olmak üzere bu üç isimden birisinin dekan olarak asaleten atamasını yapar.

Gazetemiz organları tarafından edinilen bilgilere göre, 17 Fakültesi bulunan Cumhuriyet Üniversitesine sadece 8 dekanın geçtiğimiz günlerde YÖK tarafından asaleten ataması yapıldı öğrenildi.

YÖK tarafından Cumhuriyet Üniversitesi’ne asaleten atanan 8 dekandan beşini vekâleten bu görevi yürüten kişilerden tercih ederken 3 fakültenin dekanını ise değişti.

Edebiyat Fakültesinde vekâleten dekanlık görevini yürüten Prof.Dr. Mehmet Arslan yerine Prof.Dr. Hacı İbrahim Delice’yi,

Mühendislik Fakültesine dekan vekili Prof.Dr. Mehmet Şimşir yerine Prof.Dr. Bülent Erdem’i,

Fen Fakültesi dekan vekili Prof.Dr. İsmail Çelik yerine Prof.Dr. İdris Zorlutuna’yi asaleten atadı.

Konuyu erkenden öğrenen veya atanamayacaklarını önceden bilen, duyan bir dekan vekillinin kendilerine ait öğretim üyesi ofisini ihtiyaçları doğrultusunda kamusal kaynakları kullanarak renove ettirdiği, döşediği, ulu orta üniversite yönetime sert tepki gösteren söylemlerde, ithamlarda bulunarak görevli olduğu fakültede 2 gündür FANİLA (atletle) ile dolaştığı öğrenildi. 

AdminAdmin