Gündem
Giriş Tarihi : 02-06-2017 22:41

Rektör'ün eşini, enstitü sekreteri olarak ataması, Etik mi?

Rektör bey her ne kadar savunsa da, Etik yönetmeliğine göre, eşini enstitü sekreteri olarak ataması doğru değildir.

Rektör'ün eşini, enstitü sekreteri olarak ataması, Etik mi?

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ, hafta içinde uygulamaya koyduğu işlemler, eşini, enstitü sekreteri olarak atamıştır. 

 

Rektör Bağ, atama konusunda şu açıklamayı yapmıştır.

"Atamayı eşim olduğu için yapmadım. İlahiyatla ilgili konularda yetkin olduğu için yaptım. Eşim iki yıllık ilahiyat ön lisans mezunudur. Ayrıca 4 yıllık lisanstan da son sınıfta iki dersi kaldı. İlahiyattan da mezun olacak. Kesinlikle eşime sıfırdan bir iş sağlama olayı değildir. Bizim için bu kadar önemli olan bir kuruma yetkin birisini aradığım için bu atamayı yaptım."

 

 

 

PEKİ ETİK YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

Başbakanlık tarafından yürürlüğe konulan "Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik"e göre, yöneticilerin çıkar çatışması doğuracak uygulamalardan kaçınması gerekmektedir. İlgili madde şu şekildedir:

"Çıkar çatışmasından kaçınma
Madde 13 Çıkar çatışması; kamu görevlilerinin görevlerini tarafsız ve objektif şekilde icra etmelerini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi gözüken ve kendilerine, yakınlarına, arkadaşlarına ya da ilişkide bulunduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaati ve onlarla ilgili mali ya da diğer yükümlülükleri ve benzeri şahsi çıkarlara sahip olmaları halini ifade eder.
Kamu görevlileri, çıkar çatışmasında şahsi sorumluluğa sahiptir ve çıkar çatışmasının doğabileceği durumu genellikle şahsen bilen kişiler oldukları için, herhangi bir potansiyel ya da gerçek çıkar çatışması konusunda dikkatli davranır, çıkar çatışmasından kaçınmak için gerekli adımları atar, çıkar çatışmasının farkına varır varmaz durumu üstlerine bildirir ve çıkar çatışması kapsamına giren menfaatlerden kendilerini uzak tutarlar."

REKTÖR, EŞİYLE İLGİLİ SORUŞTURMAYI NASIL YAPACAKTIR?

Rektör Sayın Bağ, yaptığı atama işlemini savunmaktadır. Ancak Başbakanlğın çıkardığı yönetmelik açık olarak, yöneticilerin çıkar çatışmasının doğabileceği durumlardan kaçınması gerektiğini belirtmektedir. Bu bağlamda, yarın doğabilecek bir soruşturma işleminde, Rektörün soruşturma izni vermesi çok zor olacaktır. Hatta olamayacaktır. Bu örnek dahi atama işleminin ne derece yanlış olduğunu göstermektedir.

Konunun Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanlığına intikal etmeden önce, Rektör veya YÖK Başkanlığı tarafından çözümlenmesinde yarar bulunmaktadır.

 
AdminAdmin