Sivas
Giriş Tarihi : 12-04-2017 00:15

Sivas'ta 'Evet' güçlü, oranı BBP tabanı belirleyebilir

Sivas'ın dört yanı "Evet" pankartlarıyla donatılmış durumda. Büyük tabelalarda "Evet" afişleri var.

Sivas'ta 'Evet' güçlü, oranı BBP tabanı belirleyebilir

"Oyumuz Tayyip Erdoğan içindir. Ve şunu söylemek istiyorum. Her zaman yaparım burada feryad, her zaman yaparım burada sanat, Sivaslıların hepsi diyor ki, Evet, Evet, Evet".

Sivaslı esnaf, yerel şair Mustafa Yılmaz referandumdaki görüşünü böyle açıklıyor.

Daha sonra da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yazdığı şiiri okumaya başlıyor.

Sivas Cumhuriyet Meydanı'nda ve çarşıda konuştuklarımız kentte "Evet"in çok önemli bir ağırlığı olduğunu gösteriyor.

Konuştuğumuz kişilerin "Evet" oyu vermesindeki nedenlerden biri de Yılmaz'la aynı: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güçlü destek duygusu.

Bunun yanında istikrar, güçlü Türkiye, güçlü liderlik, Türkiye çapındaki büyük yatırım projelerine destek de nedenler arasında dillendiriliyor.

Anayasa değişikliği maddelerini tek tek tartışmak ise işin biraz ayrıntısı olarak algılanıyor.

Mustafa Yılmaz

Telif hakkı

MAHMUT HAMSİCİ

Image caption

Esnaf yerel şair Mustafa Yılmaz Cumhurbaşkanı Erdoğan için şiir yazmış

Kentte 'Evet'in görünürlüğü

Sivas'ın dört yanı "Evet" pankartlarıyla donatılmış durumda. Büyük tabelalarda "Evet" afişleri var.

Evlerin pencerelerinden, balkonlarından asılı afişlerin çoğu "Evet" afişi.

Sürekli yanınızdan bir "Evet" minibüsü geçiyor.

Cumhuriyet Meydanı'nda "Evet" çadırıyla, 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Derneği'nin darbe girişimiyle ilgili fotoğraf sergisinin yer aldığı çadırı yan yana.

15 Temmuz çadırı

Telif hakkı

MAHMUT HAMSİCİ

Image caption

Evet çadırı ve 15 Temmuz sergisi çadırı yanyana

İkinci çadırda Ülkücü şarkıcı Mustafa Yıldızdoğan'ın, 'Irmağının akışına ölürüm Türkiyem' sözleriyle ünlü 'Türkiyem' şarkısı çalıyor.

İki çadıra da yoğun ilgi var.

Kentteki "Evet"in etkisi; Divriği, Zara, İmranlı, Hafik, Kangal gibi Alevi seçmenin yoğun olduğu yerler hariç diğer ilçelerde de çok yüksek.

Kim 'Hayır' diyor?

Kentte aktif bir şekilde "Hayır" kampanyası yürüten, son genel seçimlerde yaklaşık yüzde 15 civarında oyu bulunan CHP ile bazı sivil toplum örgütleri.

CHP ile bazı dernek ve vakıfların oluşturduğu 'Ülkene ve Geleceğine Sahip Çık Meclisi' meydanda belli saatlerde açılan bir stand, günlük mahalle ziyaretleri ve bir araçla "Hayır" çalışması yapıyor.

Hayır standı

Telif hakkı

MAHMUT HAMSİCİ

Image caption

Hayır çalışması yapan en büyük grup CHP

CHP dışında açık olarak "Hayır" kararını açıklamış ve son yıllarda oy oranı gerilemiş olmakla birlikte kentte belirli bir etkisi bulunan Saadet Partisi.

Rekor oy hedefi

Sivas'ta 1 Kasım 2015 genel seçimlerini veri alacak olursak "Evet" diyen AKP, MHP ve BBP'nin oy oranı yüzde 82,5'e tekabül ediyor.

Hem bu veriler hem de sokaktaki duruma bakılırsa kentte "Evet" rahat bir şekilde baskın çıkacak gibi duruyor.

Kentte konuştuğumuz birçok kişi Sivas'ı 16 Nisan akşamı Türkiye'de en fazla Evet oyunun çıkacağı yerler arasında göreceğini söylüyor.

Evet afişi

Telif hakkı

MAHMUT HAMSİCİ

Image caption

Sivas'tan rekor Evet çıkabileceği söyleniyor

Muhafazakâr, milliyetçi seçmenin en güçlü olduğu kentte, "Hayır" oylarının oranını asıl belirleyecek olan BBP (Büyük Birlik Partisi) ve MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) tabanının ama özellikle de BBP tabanının oyları gibi görünüyor.

BBP'nin en güçlü olduğu kent

BBP kurucu Muhsin Yazıcıoğlu'nun memleketi Sivas, bu partinin Türkiye'de en etkili olduğu kent.

Sivas'ta birçok kişi BBP'yi yerel siyasette hâlâ AKP'den sonra ikinci parti konumunda görüyor.

Zaten bir önceki dönem belediyenin BBP'de olduğu kentte, 2014 yerel seçimlerinde de parti, yaklaşık yüzde 31'lik oyla ikinci parti olmuştu.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, geçtiğimiz günlerde, referandumda "Evet" oyu vereceklerini açıkladı.

Ancak Sivas İl Örgütü ve BBP'nin yine güçlü olduğu kentlerden Kahramanmaraş İl Örgütü bu kararı kabul etmedi.

Sivas Alperen Ocakları

Telif hakkı

MAHMUT HAMSİCİ

Konuştuğumuz BBP Sivas İl Başkanı Uğur Bulut, 'artık bu konuda bir polemiğe girmeyeceklerini, yaptıkları tek bir basın açıklaması olduğunu, bunun dışında referandumla ilgili yorum yapmayacaklarını' söyledi.

Bulut, söz konusu açıklamasında, "Evet-Hayır" tartışmasıyla partinin içine fitne sokulmak istediğini belirtiyor ve ekliyor:

"Gün partimize sahip çıkma günüdür. Ancak Genel Başkan'ın aldığı kararı taşımayacağımız ortadadır. Sivas teşkilatları olarak Genel Merkez'in vebaline ortak olmayacağız. Orucunu bozanlar, kefaretini kendi ödemeli, bizleri bu kefarete ortak etmemeli".

BBP tabanı ne düşünüyor?

Peki kentteki BBP tabanı ne düşünüyor?

Yıllardır BBP'de çeşitli kademelerde yöneticilik yapmış, tabanı iyi bilen bir isim olan Ömer Ağdoğan'la konuşuyoruz.

Ömer Ağdoğan

Telif hakkı

MAHMUT HAMSİCİ

Image caption

Ağdoğan, BBP tabanındaki rahatsızlığın nedenini anlattı

Ağdoğan, BBP Genel Merkezi'nin referandum kararını belirleme yönteminin tabanda rahatsızlık yarattığını belirtiyor:

"Genel Merkez, 16 Nisan'da kullanacağı oyun rengi noktasında en başta da Evet diyebilirdi. Kurmaylarıyla, yönetim kuruluyla otururdu, mecliste görüşülürken 18 maddeyi değerlendirirdi. Çıkardı derdi ki, 'Biz bu 18 maddenin değişmesi sonucunda buradan halkımızın artı yönde kazanımlar elde edeceğini gördük, oyumuz Evet'. Bu da tabanda fazla bir itiraz görmezdi. Hatta destek de olunurdu.

"Biz bu konudaki kararımızı kurullarımıza havale ettik, oradan çıkacak kararlar neticesinde açıklayacağız' diye fikir deklare ettikten sonra Genel Merkez'e düşen şey, istişare kurullarında çıkan kararı açıklamaktı. Ama böyle yapmadı. Buradaki ekseriyet Hayır yönündeydi. Buna rağmen Genel Merkez dönüp de Evet kararı açıklayınca bu, parti tabanında pek karşılık bulmadı. Parti Evetçiler ve Hayırcılar olarak ikiye bölündü.

Ağdoğan parti tabanında hangi eğilimi daha baskın gördüğünü sorduğumuzda şu yanıtı veriyor:

"Bana fikrimi soruyorsanız, Hayırcıların daha çoğunlukta olduğu kanaatindeyim. Sivas'ta da böyle Türkiye'de de böyle. Ben büyük çoğunluğun Hayır diyeceği noktasında fikir beyan edebilirim" yanıtını veriyor.

Ağdoğan bununla birlikte BBP seçmeninden AKP'ye son yıllarda büyük kayma olduğunu da söylüyor.

Sivas kent merkezi

Telif hakkı

MAHMUT HAMSİCİ

Image caption

Sivas merkezinde Evet kampanyası ağırlığını hissettiriyor

Sivas MHP'de çalkantı

Sivas, son yıllardaki oy düşüşüne rağmen İç Anadolu'da MHP'nin de geleneksel olarak güçlü olduğu kentlerden.

MHP'nin Sivas İl Yönetimi, Olağanüstü Genel Kurul için imza vermesi ardından Şubat ayında görevden alınmıştı.

Mart ayında yeni yönetim göreve başladı. Yeni İl Başkanı Özkan Turan Navruz, yaptığı ilk açıklamada ilk önceliklerinin parti teşkilatlarını yapılandırmak ve daha sonra referandumda "Evet" oyu için çalışmak olduğunu söyledi.

Referandum sürecinde Gölova ilçe teşkilatı, Genel Merkez'in "Evet" kararına tepki göstererek topluca istifa ederken, Kangal İlçe Başkanı da aynı nedenle görevinden istifa etti.

Son olarak belediyesi MHP'nin elinde olan Koyulhisar İlçesi'nde MHP İlçe Yönetimi, parti teşkilatındaki elektronik panoya "Hayır" yazması ardından görevden alındı.

'Ülkücülerin üst kuşağı Hayırcı'

Sivas'ta MHP'li deyince önce, 1980 öncesi çatışma ortamında yer almış ve bu dönemde kritik rol üstlenmiş üst kuşaklar akla geliyor.

Bu kuşağın MHP tabanında önemli bir yeri var.

Biz de MHP tabanının durumunu, 1980 öncesinden bu yana Ülkücü Hareket içinde yer alan, MHP üyesi Nazım Bali'ye soruyoruz.

Sivas kent merkezi

Telif hakkı

MAHMUT HAMSİCİ

Bali şunları söylüyor:

"Sivas'ta Milliyetçi Hareket Partisi'nin güçlü bir tabanı var. Her ne kadar Kasım'da milletvekili çıkaramamış olsak da Haziran'da bir milletvekili çıkarmıştık.

"Ben şunu görüyorum. Sivas'ta Ülkücü tabanın yüzde 99'ı Hayırcı. Belki Evet diyen arkadaşlarımız var ama onlar da görevliler. Ama görevi olmayanlar, eski Ülkücüler, bu davanın çilesini çekmişler, cezasını yatmış olanların yüzde 90'ından fazlası mutlaka ve mutlaka 'Hayır'cı.

"Ben muhalif de değilim. Bu dava için hayatımızı koymuşuz. Benim beş seneye yakın bir cezaevi hayatım var. Benim jenerasyonumda olan insanlarda kesinlikle 'Hayır' yok. Sonu hayır olur inşallah".

Referandumda "Evet" dememe kararı alan Saadet Partisi İl Başkanı Osman Gönay da kentte "Evet"in epey güçlü olduğunu ancak tabanda AKP seçmeni olduğu halde Anayasa değişikliğine destek vermeyenlerle karşılaştıklarını belirtiyor.

16 Nisan'da Sivas'ta güçlü bir "Evet" oyu çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Merak edilen ise daha çok oranların ne olacağı.

Bu soruyu ise asıl olarak BBP ve MHP'li seçmen belirleyecek gibi duruyor.

AdminAdmin