Sivas
Giriş Tarihi : 22-02-2017 21:59

Şap Hastalığı ile Mücadele, Sivas’ta Uygulanmaya Başlandı

Şap Hastalığı ile Mücadele ve Toplu Aşılama Kampanyası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katıldığı telekonferans bağlantısıyla Sivas’ta uygulanmaya başlandı.

Şap Hastalığı ile Mücadele, Sivas’ta Uygulanmaya Başlandı


Program; Yıldızeli ilçesi Banaz Köyü’nde bulunan bölgenin tek hastalıktan âri ve 2016 yılından itibaren de AB onaylı süt çiftliği sertifikası mevcut olan bir işletmede gerçekleştirildi. Telekonferans yöntemiyle konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik; Bugün Türkiye genelinde başlatılan "Şap Hastalığı ile Mücadele ve Toplu Aşılama Kampanyası"na ilişkin, "Şap hastalığıyla mücadelenin amacı buzağı ölümlerini durdurmak ve bir anlamda da dışarıya bağımlılığımızı ortadan kaldırmaktır. Şap hastalığıyla mücadeleyi büyük seferberlik halinde Edirne'den Kars'a başlatıyoruz." dedi.


Sivas’ında aralarında bulunduğu Erzurum, Şanlıurfa, İzmir ve Burdur'da da canlı bağlantıyla bu kampanyayı başlattıklarını bildiren Çelik, şapla mücadelenin bir seferberlik halinde başladığına vurgu yaparak, "Et, beslenme kültürümüzün ve sofralarımızın vazgeçilmez besini. Etten vazgeçmek dünyada ve ülkemizde söz konusu değildir. Türkiye'ye baktığımızda ülkemizde ciddi bir hayvancılık potansiyeli olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.


Bakan Faruk Çelik, ülkenin küresel rekabette söz sahibi olmak durumunda olduğuna değinerek, "Üretenin refahını, tüketenin memnuniyetini arttıran bir vizyonla yeni bir bakış açısı geliştirmek durumundayız. Tarım Bakanlığı olarak Milli Tarım Projesini hayata geçirmiş bulunuyoruz. Hayvancılıkta yerli üretimi arttıran bir bakış açısını ortaya koyduk. İnşallah bu projeler neticesinde Erzurum başta olmak üzere birçok ilimiz tarımsal ürünlerle ilgili bölgesel üs haline gelecek. Et meselesini dert meselesi olmaktan mutlak surette çıkarmalıyız. Milli tarım projesi kapsamında birçok proje devreye koyduk. 30 ilimizde mera hayvancılığı yetiştiriciliği gibi önemli teşviklerimiz var. Merayı, hayvancılık yapan vatandaşlarımıza uzun süreli çok cüzi miktarlara vereceğiz. Bedelsiz şekilde diyebileceğimiz ölçekte vereceğiz. Merayı kullan yeter ki hayvancılık yap. Hayvancılık yapıyorsan merayı kullanacaksın. Damızlık hayvan alacak vatandaşlarımıza yüzde 30 destek veriyoruz. Irkı belli hayvan alıp hayvancılık yapacak vatandaşın ödediği paranın 3'te birini biz bakanlık olarak karşılayacağız. Buzağı desteğimiz var. 750 lira yetiştirici bölgesindeki buzağılara destek vereceğimizi de bu şekilde ilan etmiş bulunuyorum." ifadelerine yer verdi.



Vali Davut Gül de, Sivas’ın verilen teşviklerden en üst düzeyde yararlandığını ifade ederek, aşılama projesinin faydalı olması durumunda ilimize yaklaşık 90 milyon TL katkı sağlanacağını söyledi. Buzağıların sağlıklı bir şekilde büyütülmesi ve ölümlerin yaşanmaması için aşılamaya önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Gül, “Sivas her geçen gün gelişiyor. Et Süt Kurumu’nun daha iyi işletilmesi ve ilimize iyi bir katma değer katması için Tarım Bakanlığımız önemli çalışmalar yapmaktadır.” dedi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı ise tarımsal faaliyetler açısından Sivas’ın Tarım Bakanlığı nezdinde stratejik bir konumda olduğunu dile getirerek, “Böylesi önemli bir çalışmanın yapılması çok iyi. Bu manada Sivas’ın potansiyelini bakanlık olarak en iyi şekilde değerlendireceğiz. Aşılama kampanyasının hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu. 


Sivas Milletvekili Habip Soluk da, Tarım Bakanlığı’nın küçük ve büyük baş hayvanlara destek vermeye başladığını söyledi. Türkiye’de başlatılan şap aşısı kampanyasının önemli faydaları olacağını dile getiren Soluk, ilimizin gelişmesi için; sanayi tarım ve hayvancılıkta önemli çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti. 1 milyon 200 bin metrekare merası bulunan ilimizin; tarım ve hayvancılıkta yeni uygulanacak projelerle Sivas’ın tarımının her geçen gün gelişeceğini söyledi. 


Düzenlenen törene Vali Davut Gül’ün yanı sıra; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, Sivas Milletvekili M. Habib Soluk, ilgili kurum müdürleri ve davetliler katıldı. 

AdminAdmin