Sivas
Giriş Tarihi : 22-02-2017 21:19

GERİATRİ POLİKLİNİĞİ 65 YAŞ ÜSTÜ HASTALARI BEKLİYOR

Sivas Numune Hastanesinden bulunan ve 65 yaş üstü hastalara hizmet veren geriatri polikliniğinde çalışmalar devam ediyor. Görev yapan Uzm. Dr. Özlem Karaaslan Cengiz, geriatri ile ilgili bilgiler verdi.

GERİATRİ POLİKLİNİĞİ 65 YAŞ ÜSTÜ HASTALARI BEKLİYOR

Geriatri polikliniğinin, dahiliyenin bir yan dalı olduğunu belirten Uzm. Dr. Özlem Karaaslan Cengiz bu bölümle ilgili şunları aktardı : “Dahiliye Uzmanı olduktan sonra 3 yıl daha yaşlı sağlığı alanında eğitim alınarak geriatri uzmanı olunur. Sadece hastaların değil sağlıklı yaşlanmak isteyenler de bu bölüme başvurabilirler. Özellikle birden fazla hastalığı bulunan, çok sayıda ilaç kullanan, ilaçlarının düzenlenmesi gereken, beslenme bozukluğu, unutkanlığı, uyku bozukluğu, sık düşme, idrar kaçırması gibi şikâyetleri olan hastalar geriatri bölümünden en çok faydayı görenlerdir. Başta hastanın şikâyetine yönelik çözüm aranmakla birlikte hasta genel ve kapsamlı bir muayeneden geçirilir. Dengeli beslenme, hastaya uygun egzersiz programı, yapılması gereken aşılar, ruh sağlığının korunması, ev içi ve ev dışında alınması gereken güvenlik önlemleri, yaşlının sosyal yaşama uyumlanması gibi konularında hasta ve yakınları bilgilendirilir. Kemik erimesi ve kanser taramaları yapılır. Amaç yaşlının sağlığını korumak, hastalığını tedavi etmek ve yaşam kalitesini iyileştirmektir.”

 

ŞEKER, TANSİYON, KALP-DAMAR HASTALIKLARI, KEMİK ERİMESİ, DEPRESYON, BUNAMA, KANSER GİBİ HASTALIKLARIN SIKLIĞI YAŞLA BİRLİKTE ARTMAKTADIR.

Hastalığın belirtileri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Özlem Karaaslan Cengiz, bu hastalıkların göstergelerinin hasta ve yakınları tarafından yaşlılığa bağlı şikâyet gibi algılandığını ve bu durum bazı hastalıkların tanısının gecikmesine neden olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Özlem Karaaslan Cengiz , “Aynı zamanda yaşlı hastaların hastalık belirtileri gençlerden farklı olabilmektedir. Örneğin bilinç bulanıklığı ve genel durum bozukluğu ile doktora başvuran bir yaşlı hastada altta yatan neden bir enfeksiyon hastalığı olabilir. Beslenme bozukluğu nedeni ile getirilen bir hastada sebep depresyon çıkabilir. Yaşlı hastalar ilaç yan etkileri ve ilaçların birbiriyle etkileşimleri konusunda gençlerden daha hassastır. Seçilecek ilaçlar, ilaç dozları, tedavi hedefleri yaşlı hastada gençlerden farklıdır. Karşımızda genel durumu hızlı değişebilen ve kırılgan bir grup vardır. Ayrıca tedaviler yaşlının performansı, beklenen yaşam süresi ve yaşam şartları göz önünde bulundurularak kişiye özel planlanmalıdır. Sıklıkla sürekli takip gerektiren hastalıklara karşı karşıya olduğumuz için hasta-hasta yakını ve doktor iş birliği daha da önem kazanmaktadır. Bu sebeplerle yaşlı hastaların çok yönlü ve kapsamlı değerlendirilmeleri gerekmektedir. Yaşlı nüfusunun ve yaşlıların ihtiyaçları konusunda toplumun farkındalığının artmasıyla birlikte geriatri branşının önemi giderek daha iyi anlaşılmaktadır.” şeklinde konuştu.

GERİATRİ POLİKLİNİĞİ HER GÜN HİZMET VERİYOR

Hastanede her gün geriatri poliklinik hizmet verildiğini aktaran Uzm. Dr. Özlem Karaaslan Cengiz, sabahları hasta muayenesi, öğleden sonra da sonuç değerlendirilmesi yapıldığını ifade etti. Uzm. Dr. Özlem Karaaslan Cengiz, “65 yaş ve üzeri hastalar polikliniğimize direkt başvurabilecekleri gibi MHRS sisteminden randevu alabilir veya başka bir hekim arkadaşımızın yönlendirmesi ile de gelebilirler. Hastalar muayeneye gelirken düzenli kullandıkları ilaçlarını ve varsa farklı hastanelerde yapılmış tetkiklerini de yanlarında getirirlerse muayene daha sağlıklı olacaktır. İşitme güçlüğü, hafıza kaybı, psikiyatrik şikâyetleri olan hastaların mümkünse yakınları ile birlikte gelmeleri istenmektedir. Hasta muayeneleri hastanın durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 30 dakika kadar sürmektedir. Hastalara başvurması gereken diğer branşlar (örneğin nöroloji, psikiyatri, fizik tedavi gibi) ve yaşam tarzı değişikliği konusunda da rehberlik yapılmaktadır. “ dedi.

AdminAdmin