Sivas
Giriş Tarihi : 23-09-2016 13:45

Eryıldız: “2016-2017 Eğitim öğretim yılı sıkıntılarla başladı”

TÜRK Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının sıkıntılarla başladığını ifade ederek, öğrencilere dağıtılan kitaplarda eksiklik olduğunu ve öğretmen açığının hat safhada olduğunu söyledi.

Eryıldız: “2016-2017 Eğitim öğretim yılı sıkıntılarla başladı”

Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, sendika binasında basın toplantısı düzenleyerek her yıl olduğu gibi bu yılda eğitim öğretimde birçok sıkıntı yaşandığını ifade etti.

Eryıldız yaptığı açıklamanın devamında şunları ifade etti: “Türk demokrasisine Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve milletimizin geleceğine karşı yapılmış bir darbe girişimini 15 Temmuz 2016 da millet olarak yaşadık. Yaşadığımız bu sıkıntı Türk Milletinin birlik ve beraberlik içerisinde olmasının önemini, millet olma bilincini vatan ve bayrak sevgisini yetiştirdiğimiz nesillere aktarılmasının gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Temenni ediyorum ki bu olaydan gerekli dersler çıkarılmış olsun. Türk Milletinin varlığına ve geleceğine kasteden yapılara ve düşüncelere bundan sonra taviz verilmesin. Milletimizi bölen, ayrıştıran söylem ve yaklaşımlardan uzak durulsun.

Yaşananlar bize göstermiştir ki başta eğitim kurumları olmak üzere devlet kurumları kurallara bağlı ve adaletle yönetilmelidir. Devlet kurumları hiçbir dernek, sendika, cemaat vakıf vb. görünümlü yapılara peşkeş çekilecek kurumlar değildir.

Devletimiz bugün FETÖ terör örgüyü ile mücadele ederken başka farklı yapıların devlet kurumlarında yapılanmasına müsaade edilmemelidir.

Türk Eğitim Sen olarak bu süreçte bizim tavrımız her zaman olduğu gibi açık ve nettir. Bir taraftan milletimizin varlığına ve geleceğine kasteden yapı ve kişilerle mücadele edilirken diğer yandan adalet ve hukuk ilkeleri işletilmeli mağduriyetler yaratılmamalıdır.

2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı pazartesi günü itibari ile başladı. Bu eğitim öğretim yılının başta milletimize, devletimize öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Her yıl olduğu gibi bu yılda eğitim öğretime bir çok sıkıntı ile başladık.

Öğretmen açığı hat safhada devam etmektedir. Öğretmen açığı öyle kağıt üzerinde norm kadro fazlası öğretmenlerimiz var diyerek kapatılabilecek bir durum değildir. Elbette bir taraftan öğretmenlerimiz dengeli bir dağlımla değerlendirilirken diğer yandan öğretmen açığının giderilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bakanlığımızın geçen yıl 70 binin üzerinde ücretli öğretmen çalıştırdığı göz önünde bulundurulursa bu açığın bu yıl daha da fazla olacağı göz ardı edilmemelidir. Kaldı ki ücretli öğretmen görevlendirilmesinde bazen yanlış tutumlar sergilenmekte hiç ilgisi olmayan kişiler ilgisi olmayan branşlara görevlendirilebilmektedir. Her hangi bir fakülteyi bitiren bir kişinin İngilizce ya da farklı bir branşa görevlendirildiği gibi. Öğretmen açığı beraberinde eğitimde adaletsizliği ve eşitsizliği getirmektedir. Dersleri boş geçen öğrencilerimiz de yılsonunda diğer öğrencilerimizle birlikte aynı sınavlara gireceklerdir.

Bu yıl eğitim öğretime büyük oranda kitap eksiği ile başladık. 6. Sınıflarda sadece İngilizce ve matematik 5. Sınıflarda sadece dört ders kitabının bulunduğu örnekleri dikkate alındığında ders kitaplarındaki eksiklikler çok açık şekilde görülecektir. Bazı ders kitapları okullarımıza ulaştırıldığı halde son anda dağıtımından vazgeçilmiştir.

Ders kitapları konusunda yaşadığımız sıkıntı bile bazı zihniyet ve yapıların eğitim sistemimiz içerisine nasıl sızdıklarını ve buna nasıl müsaade edildiğinin bir göstergesidir.

“Din eğitimin önünü açtık” ya da “Dindar nesil yetiştiriyoruz” söylemlerinin arkasına sığınarak Türk Milletine düşman zihniyetlerin devlete sızmasına müsaade edilemez. Bu söylemlerle eğitimdeki eksikliklerimiz görmezden gelinemez. Bir takım gerekçelerle eğitim sistemi kimi yapı ve oluşumların eline bırakılamaz.

Devletimiz başta din eğitimi olmak üzere eğitim sistemimizde devlete zararlı hiçbir oluşuma müsaade etmemeli eğitimde kontrolü elden bırakmamalıdır.

Bu anlamda eğitim sistemimizin siyasallaşmasından biran önce vazgeçilmeli; milletimizin değerlerini ve devletimizin geleceğini önceleyen Türk Eğitim sistemi ortaya konulmalıdır.

Okullarımızın güvenlik sorunu devam etmektedir.

Okullarımıza kayıtta esas alınan adrese dayalı kayıt sistemi birileri için işletilmemektedir.

Bakanlığımız kaynak kitap kullanımı ve okullarda bağış toplanması konularını ivedilikle çözüme kavuşturmalıdır. Kaynak kitap alımı dahi çoğu zaman öğretmenlerimizle velilerimizi karşı karşıya getirmektedir.

Öğretmenlerimizin tayin sorunları devam etmektedir. İl içi tayinlerde sıranın çalıştırılmaması adaletsizlikleri de beraberinde getirmektedir. Sıralar çalıştırılmış olsa norm kadro fazlasında yaşadığımız birçok adaletsizlik de ortadan kalkmış olacaktır.

KPSS puanının geri plana itilerek mülakatla öğretmen alımının ne anlama geldiği herkes tarafından bilinen bir durumdur. Torpil ve yandaşlık içeren mülakat anlayışından vazgeçilmelidir.

Sayın valimizin FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınanların idarecilik görevlerinin sonlandırılması yaklaşımı; görevlerini yapamayan, okullarında huzuru ve başarıyı tesis edemeyen idareciler açısından da uygulanmalıdır. Adalet ve liyakatten uzak idareci görevlendirmelerinin eğitimi sürüklediği olumsuzluklar ortadadır.

Başta ilçelerimiz olmak üzere birçok eğitim kurumunda hak ve adaletten uzak bir yönetim anlayışı hâkimdir. Siyasal ve sendikal ayrımların yapıldığı, kişiye göre ders programlarının düzenlendiği adalet ve insanlıktan uzak yaklaşımlarla eğitim kurumlarının yönetilemeyeceği görülmelidir. Eğitim kurumlarımız hiç kimsenin kişisel hırs ve egolarının tatmin edileceği, eğitimde başarının göz ardı edileceği kurumlar değildir.

Gerek milli eğitim müdürlüklerinde, gerekse okullarımızda idari makamlarda oturanların görevi eğitimcilerin sendikala mensubiyetlerini sorgulamak ve birilerinin payandası olmak değildir.

Millet olarak yaşadığımız bunca sıkıntıdan sonra eğitimciler arasında ayrımcılığa müsaade edilmemelidir. Yaşanılanlardan ders çıkarmayarak bundan sonra eğitim kurumlarında siyasal ve sendikal ayrımcılık yapanlar genel başkanımızın ifadesi ile “Alçak oğlu alçaktır”

Türk Eğitim-Sen olarak; Türk Milletinin geleceğinden, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bekasından başka hiçbir derdimiz yoktur. Mücadelemiz Türk Milletinin geleceğini teşkil eden yavrularımızın milletimizin değerleri ile yoğrulmuş, çağın teknolojisi ve gereklilikleriyle donatılmış bir eğitim sistemine kavuşmasıdır.

Eğitim-Öğretimdeki eksikliklerin giderildiği günlere kavuşmak temennisiyle 2016–2017 Eğitim-Öğretim yılının hayırlar getirmesini diliyorum”

 

.

AdminAdmin