Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 01-07-2016 03:01

“KORUNGA, BALIN KALİTESİNİ ARTIRIYOR”

Çiçekleri bitkinin üst kısmında yer alan ve bol miktarda nektar barındıran korunga bitkisinin, balın kalitesini artırdığı bildirildi.

“KORUNGA, BALIN KALİTESİNİ ARTIRIYOR”

Zengin bitki örtüsü sayesinde kendine has tat, aroma ve görünüme sahip dünyaca ünlü balın üretildiği Sivas’ta, gezginci arıcılarla yılda ortalama 7-8 bin ton bal üretiliyor.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Sivas Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Tolga Karaköy, yaptığı açıklamada, sert iklim bölgelerindeki arıcılar için kaliteli bal özü barındıran korunganın önemli bir bitki olduğunu söyledi.

 Korunganın kurak ve verimsiz araziyi değerlendirme yönünden de önemli olduğuna değinen Karaköy, “Korunga çok yıllık, soğuğa ve kurağa dayanıklı bir yem bitkisidir. Diğer bitkilerin yetişemediği kıraç, kireçli topraklarda yetişebilmektedir. Bu bitki sayesinde kıraç araziler, hem hayvan yemi hem de bal üretiminin yapılabildiği bir arazi halini almaktadır.” diye konuştu.

 Korunganın bal üretimi için önemli olduğunu da vurgulayan Karaköy, “Çiçekleri bitkinin üst kısmında yer alan ve bol miktarda nektar barındıran korunga, balın kalitesini artırıyor. Korunga balı, değerli ballar sınıfında yer almaktadır.” dedi.

 Karaköy, nektar ve polen kaynağı açısından arı otunun da bal için önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Arı otu, tek yıllık, toprak seçiciliği olmayan ve hemen hemen her tür toprakta yetiştirilebilen bitkidir. Arıların çiçeklerden daha uzun faydalanabilmesi için 2-3 hafta aralıklarla ekimi yapılabilir. Kaliteli balı olan bu bitki, kıraç ve kurak arazilerin değerlendirilmesi yönünden de önemli bir bitki. Türkiye’deki kıraç ve kurak alanlar, arıcılık ve yem bitkisi yetiştiriciliği açısından önemli olan korunga ve arı otu gibi bitkiler ekilerek ekonomiye kazandırılabilir.”

AdminAdmin