Gündem
Giriş Tarihi : 29-06-2016 02:42

Milletvekilliği sona eren öğretim üyeleri görevine dönebilecek

Eğitim alanını düzenleyen tasarının, "öğretim üyesi olan milletvekillerine, milletvekilliğinin sona ermesinden sonra üniversitelere dönme imkanı tanıyan" maddesi uzun süre tartışıldı.

Milletvekilliği sona eren öğretim üyeleri görevine dönebilecek

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay başkanlığında toplanarak, dün 35 maddesini kabul ettiği, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşmeye devam etti.

 

Tasarının bugünkü görüşmelerinde, "öğretim üyesi olan milletvekillerine, vekilliğinin sona ermesinden sonra üniversitelere dönme imkanı tanıyan" 36. maddesi uzun süre tartışıldı.

CHP'li komisyon üyeleri, bu düzenlemeye, emekli milletvekillerine ayrıcalık tanıdığı ve yeni mali haklar getirdiği iddiasıyla karşı çıktı.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, "Bu düzenleme, maaşla ilgili hiçbir şey getirmiyor. Sadece milletvekilinin, vekil olmadan önce görev yaptığı üniversitesinin dışında başka bir üniversiteye kadro şartıyla gitmesine imkan sağlıyor. Yani, milletvekillerine yeni bir hak vermiyoruz." dedi.

Komisyon Başkanı Atalay da düzenlemeyle milletvekillerine mali hak veya ayrıcalık getirilmediğini söyleyerek, "Milletvekilliği bitince, üniversitesi dışında, kadro varsa başka bir üniversiteye de gidebilecek." diye konuştu.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yavuz Atar ise maddenin, öğretim üyesi milletvekillerinin, milletvekilliklerinin bitmesinin ardından kendi üniversitelerinin yanı sıra başka üniversitelere dönme imkanı getirdiğini bildirdi. Atar, "Öğretim üyesi milletvekili, vekilliği bitince kadrosunun bulunduğu üniversiteye otomatik olarak dönebiliyor. Bu düzenlemeyle ise diğer üniversitelere, o üniversitede jüri kurulmadan gidebilecek." ifadesini kullandı.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, bu düzenlemenin milletvekillerine ayrıcalık getirdiğini savunarak, "Milletvekili, görevi bitince madem eski üniversitesine dönmek istemiyor o zaman jüri kurulmadan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki üniversitelere gitsin. Bu değişikliği yapın, kabul edelim." diye konuştu.

- Tartışma, ara verilmesine neden oldu

AK Parti'li milletvekillerinin "şov yapmakla" suçladığı İrgil, şov yapmadığını, o bölgelerdeki öğretim üyesi açığının giderilmesini istediğini kaydetti. Beşir Atalay, diğer milletvekillerinin de katıldığı tartışmanın uzaması üzerine toplantıya ara verdi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz, arada İrgil'in yanına giderek, "Burada şov yapıyorsun, konuşmanı görüntüye çektiriyorsun, sonra 'youtube'a yüklüyorsun, ayıptır." dedi.

Aradan sonra söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, AK Parti'li milletvekillerinin kendilerine yönelik sözlerinin şık olmadığını, tartışma nedeniyle ara vermenin de doğru olmadığını söyledi. Usluer, "Birbirimize, sonradan yüzümüze bakamayacağımız suçlamalar yapmayalım." çağrısında bulundu.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, "Milletvekili, vekillikten sonra üniversitelere dönmesin ama dönecekse de diğer öğretim üyeleri nasıl dönüyorsa öyle dönsün." sözlerini kullandı.

YÖK Başkanvekili Atar, 36. maddenin tereddütlere neden olacak düzenlemeler içerdiğini, bu yüzden tasarıdan çekilmesini önerdi.

CHP'li Usluer, söz konusu maddenin tasarıdan çıkarılmasına ilişkin önerge verdi.

Önerge ile ilgili görüşü sorulan Bakan Yılmaz, bu düzenlemenin yanlış anlaşılabileceğini ifade ederek, "Madde geri çekilebilir." dedi.

Maddenin tasarıdan çıkarılmasına ilişkin önerge reddedildi ve madde, oy çokluğu ile kabul edildi.

Tasarının, Eskişehir Teknoloji Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Teknoloji Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Van Zehra Üniversitesi, Fenerbahçe Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi ile Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi kurulmasına dair maddeleri önergeyle çıkarıldı.

AdminAdmin