Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 24-06-2016 03:47

YAZ TATİLİNDE "OYUN BAĞIMLILIĞI" UYARISI

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Pedagog Doç. Dr. Tuncay Dilci, "Tatil, çocuğun cep telefonu, bilgisayar, tablet ve elektronik oyunlarla geçirdiği bir dinlenme biçimi değildir. Bunun önüne geçilmeli. Yaz tatili, çocukları bu bağımlılıklarından kurtarmak için iyi bir dönem." dedi.

YAZ TATİLİNDE

Dilci,  yaptığı açıklamada, çocukların yoğun bir eğitim döneminden çıktığını, tatil kavramını iyi anlamak gerektiğini belirterek, "Tatilin amacı çocukların eğitim-öğretim sürecinde biriken enerjilerini atmalarını sağlamak ya da tek düze yaşam biçimini renklendirmek, çeşitlendirmektir. Onların bilinçaltını boşaltmasını, rahatlatmasını sağlayacak bir süre dilimidir." ifadesini kullandı.

Dilci, anne babaların bazen tatili istemeyerek çocukları için bir dayatmaya dönüştürdüğünü vurgulayarak, şu görüşlerini paylaştı:

"Geçen zamanı 'boşa geçen zaman' gibi algılayan aileler, çocukları bu dönemde kurslara yönlendiriyor. Bunlar genelde çeşitli beceri kurslar oluyor. Aileler kursları sosyal etkinlik gibi görüyor ama aslında çocuklar bu dönemde zorunlu bir etkinlik içerisinde olmamalı. Onlar bu dönemde olabildiğince serbest, özgür bırakılmalı. Ailelerin güdümünde bir tatil geçirmemeli. Çocuk, etkinliklere, kurslara katıldığı zaman bunu bir tatil olarak algılamıyor ve dinlenemiyor. Onlara bu durum okulun devamı gibi geliyor. Özellikle çocukların görüş ve önerileri dikkate alınarak, tatil değerlendirilmeli. Bu nedenle aileler çocuklarını kurslarla ya da çeşitli sportif etkinliklerle boğmamalı. Çocuklarının istediği, kendisini dinlendireceğine inandığı ya da tatilde kendisine ödül olarak seçtiği bir alanda tatil geçirmesine fırsat vermeli. Aksi takdirde çocuklar tatili tatil gibi yaşayamıyor."

Çocuklara kitap okuma alışkanlığının bu dönemde daha iyi kazandırıldığına işaret eden Dilci, ailelerin bu konuda onlara örnek olması gerektiğine işaret ederek, tatilde çocukların arkadaş etkinliklerine daha çok gönderilmesini istedi.

Tuncay Dilci, "Arkadaşlarıyla da zaman geçirmelerine önem verelim. Oyun ihtiyaçlarını geliştirebileceği atmosfer yaratalım. Çünkü oyun çocuk için en önemli ihtiyaçtır." diye konuştu.

Dilci, bunların yanında tatilin çocukların oyun bağımlılığından kurtulması için bir fırsat olduğuna değinerek, şunları söyledi:

"Tatilde kendini elektronik oyunlara kaptıran çocuklar tatilin nasıl geçtiğini bilmez. Oyunlar etrafında, televizyon ya da internet başında kendilerini her yönüyle dışarıya karşı izole edebilirler. Tatil, çocuğun cep telefonu, bilgisayar, tablet ve elektronik oyunlarla geçirdiği bir dinlenme biçimi değildir. Bunun önüne geçilmeli. Yaz tatili de bağımlı çocukları bu bağımlılıklarından kurtarmak için iyi bir dönem. Yaz mevsimiyle çocuklar sosyal ortamlara katılmalı. Bu durumda mevcut bağımlılıklarından da uzaklaştırılmış olurlar."

AdminAdmin