Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 06-06-2016 00:10

2. ÜNİVERSİTE İÇİN REKTÖR KOCACIK’TAN ÖNEMLİ HAMLE

Sivas Teknik Üniversitesi adı altında ilimizde kurulacak olan 2. Devlet Üniversitesi için kanun teklifleri verilmişti.

2. ÜNİVERSİTE İÇİN REKTÖR KOCACIK’TAN ÖNEMLİ HAMLE

Sivas’a Sivas Teknik Üniversitesi adı altında 2. Devlet Üniversitesi kurulması için gerekli kanun tekliflerinin yapıldığını geçtiğimiz günlerde gündeme taşımıştık. Fakat 2. Devlet Üniversitesinin kurulması için verilen kanun teklifindeki bir ayrıntıyı ise Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık fark etti.

Kanun teklifinde yer alan bir maddede, CÜ’deki mevcut Mühendislik, Teknoloji ve Mimarlık Fakültelerinin yeni kurulacak Sivas Teknik Üniversitesi’ne devredileceğine dair bilgi mevcut. Bunu fark eden ve fakültelerin yeni devlet üniversitesine taşınmasının doğru olmayacağına inanan Rektör Kocacık, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milletvekilleri Hilmi Bilgin, M.Habib Soluk ve Selim Dursun'a kanun teklifi hakkında ilerleyen günlerde yaşanabilecek sıkıntılar hakkında bilgi aktardığı öğrenildi.

Rektör Kocacık’ın vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda, kanun teklifinde fakültelerin devredilmesinde yaşanacak sıkıntılar hakkında hem fikir olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milletvekilleri Hilmi Bilgin, M.Habib Soluk ve Selim Dursun, Türkiye Büyük Millet Meclisine yeni bir kanun teklifi sunacakları bildirildi. Böylece yeni kanun teklifiyle CÜ’de ki mevcut Mühendislik, Teknoloji ve Mimarlık Fakülteleri yerini korumuş olacak.

“REKTÖR KOCACIK, DUYURU YAYINLADI”

Yapılan bu kanun teklifine karşı atmış olduğu adımları CÜ resmi sitesinde duyuru olarak yayınlayan Rektör Kocacık, şu ifadelere yer verdi:

“Şehrimizde ikinci bir devlet üniversitesi kurulması ile ilgili olarak, Üniversitemizden üç fakültenin (Mühendislik, Teknoloji ve Mimarlık) yeni kurulacak üniversiteye devredileceği bilgisi edinilmiştir. Fakültelerimizin yeni kurulacak üniversiteye devredilmemesi ve devredilmesi halinde ortaya çıkabilecek sorunlar, başta Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz olmak üzere Sivas Milletvekillerimiz Sayın Hilmi Bilgin, Sayın M.Habib Soluk ve Sayın Selim Dursun’a yazılı ve sözlü olarak iletilmiş,  kendilerinden aldığımız şifahi bilgi çerçevesinde sorunun çözüleceği ve yeni bir kanun teklifi yapılacağı bilgisi edinilmiştir.

Gerekli hassasiyeti göstererek ilgilerini esirgemeyen başta Sayın Milli Eğitim Bakanımız  İsmet Yılmaz olmak üzere Sivas Milletvekillerimiz Sayın Hilmi Bilgin, Sayın M.Habib Soluk ve Sayın Selim Dursun’a teşekkür eder, durumu üniversitemizin değerli çalışanlarına ve kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım.”

GEREKÇE İLE UYGULANAN ARASINDAKİ FARK

Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü, 20 Mayıs 2016 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan Kanun Tasarısında, Sivas’a 2.Devlet Üniversitesi kurulması için şu ifadeler yer alıyordu:

“Ülkemizde yükseköğretime olan talep sürekli artmaktadır. İkinci öğretim ya da açıköğretim yoluyla bu talebin bir kısmı karşılanmaya çalışılsa da tamamen karşılanması mümkün olmadığından üniversitelerin önündeki yığılmalar devam etmektedir. Bu durumda yeni üniversiteler kurulmadığı takdirde üniversite kapısında yığılmanın büyüyerek devam etmesi kaçınılmazdır… Bu çerçevede yüksek öğretime olan talebin her geçen gün artmakta olduğu Mersin, Trabzon ve Sivas’ta kurulmuş olan Mersin Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesinin mevcut fiziki altyapısı ve mevcut öğrenci sayısıyla eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yürütmede sorunlar yaşadığı göz önüne alınarak bu illerde kent ve bölgenin gelişimine katkı sağlayacak üç devlet üniversitesinin kurulmasının yararlı olacağı değerlendirilmiştir.”

Kanun teklifinde bu ibareler yer aldığı halde, yeni kurulacak üniversitede aynı bölümleri bünyesine katarak potansiyeli artırmak yerine, kurulacak Sivas Teknik Üniversitesi’ne CÜ’den bölüm götürmenin yanlış olacağı ortaya çıkmış oldu.

AdminAdmin