Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 10-05-2016 20:29

PROF.DR. M. FİKRET ERGÜNGÖR’ÜN FİKİR BABASI OLDUĞU PROJE ÜNİVERSİTEDE HAYATA GEÇTİ…

Cumhuriyet Üniversitesinden kısa bir süre önce emekli olan Tıp Fakültesi Nöroşirurji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Fikret Ergüngör’ün “Fikir Babası” olduğu Simülasyon Merkezi üniversitede hayata geçti…

PROF.DR. M. FİKRET ERGÜNGÖR’ÜN FİKİR BABASI OLDUĞU PROJE ÜNİVERSİTEDE HAYATA GEÇTİ…


Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin güvenli bir çevrede hastaya zarar vermeden, deneyim kazanmasına katkı sağlayacak olan ve Türkiye'de sadece Hacettepe Üniversitesi'nde bulunan Simülasyon Merkezi'nin ikincisi Sivas'ta açıldı.

 

CÜ Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin güvenli bir çevrede hastaya zarar vermeden, deneyim kazanmasına katkı sağlayacak olan ve Türkiye'de sadece Hacettepe Üniversitesi'nde bulunan Simülasyon Merkezi'nin ikincisi Sivas'ta açıldı. Törene Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okay Bulut, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Semra Özçelik, dekan yardımcıları, başhekim yardımcıları, bölüm başkanları ve öğretim elemanları katıldı. CÜ Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık merkez sayesinde öğrencilerin hastalıklar konusunda uygulamalı deneyim kazanacaklarını dile getirdi.

 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şerife Karagözoğlu merkez hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Karagözoğlu, simülasyon merkezlerinin Türkiye'de gerekliliğinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Simülasyon merkezimizin uygulamalı eğitime en önemli yansıması kuşkusuz yüksek teknolojiyi kullanarak hasta güvenliğini risk etmeden en nitelikli ve kaliteli eğitimi başarmaktır. Artık dünya simülasyon eğitimi konusunda çok ileri bir noktada. Ülkemizde de bu gereklilik kaçınılmaz oldu. Hacettepe Üniversitesi'nden sonra bu işi üstlenen ve TUBİTAK projesiyle de desteklenen ikinci kurum olmanın onurunu ve gururunu taşıyoruz" dedi.

 

"Öğrenciler hastaya bire bir müdahale edecek"

Öğrencilerin simülatörle hastaya bire bir müdahale edeceğini söyleyen Karagözoğlu, "Yoğun bakım ve ileri yaşam desteği simülatörü olarak anılan bir model. Bir insanın üzerinde hangi uygulamaları yapabiliyorsanız bu maket üzerinde de yapma şansına sahipsiniz. Hastaya doğru uygulamalar yaptığınız zaman iyileştirme şansını buluyorsunuz. Öğrencilerimiz burada bire bir hastaya müdahale ediyor. Yapılan müdahaleleri bilgisayar sistemimizde takip etme şansına sahip oluyoruz. Yoğun kan kaybıyla şoka giren hastayı, şoktan geri döndürme şansımızın olup olmadığını öğrenciyle deneyimleme şansına sahip oluyoruz. ya da solunumu ve kalbi durmuş hastaya müdahaleyi bu maketimiz üzerinde gerçekleştiriyoruz. Öğrenci başarılı adımlarla bunu yaparsa hastayı geri döndürme şansına sahip oluyoruz" diye konuştu.

 

Açılış programında katılımcılara maket üzerinde yeniden hayata döndürme uygulaması gösterildi.


AdminAdmin