Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 18-04-2016 23:22

KAZILARDA ELE GEÇEN METAL OBJELER GÜN IŞIĞINA ÇIKTI

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin “Antakya Kent İçi Kazılarda Ele Geçen Metal Objeler” konulu konferansı gerçekleşti.

KAZILARDA ELE GEÇEN METAL OBJELER GÜN IŞIĞINA ÇIKTI

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin düzenlediği “Antakya Kent İçi Kazılarda Ele Geçen Metal Objeler” konulu konferans, 15 Nisan Cuma günü, Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Taciser Tüfekçi Sivas Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Antakya’da ele geçirilen metal objelerin ele alındığı konferansta konuşmacı olarak Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meryem Acara Eser yer aldı. Etkinliğe ayrıca, Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bedia Yelda Uçkan, Sanat Tarihi Bölümü öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Meryem Acara Eser bu kazılarda elde edilen buluntuları; mühürler, kilit ve anahtarlar, aydınlatma araçları, mutfak eşyaları, mobilya aksamları, liturjik objeler, süs eşyaları ve mimari aksamlar gibi birçok başlık altında inceledi. Yrd. Doç. Dr. Eser ayrıca, yapılan araştırmalar sonucu buluntuların büyük bir kısmının “Erken Bizans Dönemi” olarak adlandırılan 4. ve 9. yüzyıllar arasındaki döneme ait olduğunu da ifade etti.

Elde edilen bulgular ışığında dönemin tarihine ilişkin bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Meryem Acara Eser şöyle konuştu: “Alandaki buluntu zenginliği sadece metal değil. İçlerinde altın yüzükler, bronz kâseler, cam, seramik, taş eserler ve mozaikler var. Bu da bölgenin ‘Erken Bizans Döneminde’ gerçekten de önemli ve merkezi bir kent olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle kazılarda elde edilen mimari aksamların, aydınlatma araçlarının ve süs eşyalarının yoğunluğu, bu alanındaki yerleşimin ve günlük hayatın göstergesidir. Orta Bizans Dönemine ait ise neredeyse hiçbir Bizans seramiği bulgusu yok. 9. yüzyıl sonrasına ait Abbasi seramikleri bol miktarda çıkarken, seramik ve cam buluntuların ‘Erken Bizans ve Geç Roma’ tarihli olması, hakikaten de buradaki Hıristiyan nüfusun artık önemini ve kimliğini kaybettiğini gösteriyor.”

Konferans, Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bedia Yelda Uçkan'ın, Yrd. Doç. Dr. Meryem Acara Eser'e teşekkür belgesini takdim etmesinin ardından son buldu. 

AdminAdmin