Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 01-04-2016 01:08

REKTÖR KOCACIK, YÖK’TE “ÜNİVERSİTE HASTANELERİN DURUMLARI, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ" TOPLANTISINA KATILDI

Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla, tıp fakültesi olan devlet üniversitelerinin rektörleri, bu üniversitelerin tıp fakültesi hastanesinden sorumlu rektör yardımcıları ve tıp fakültesi dekanları ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

REKTÖR KOCACIK, YÖK’TE “ÜNİVERSİTE HASTANELERİN DURUMLARI, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla, tıp fakültesi olan devlet üniversitelerinin rektörleri, bu üniversitelerin tıp fakültesi hastanesinden sorumlu rektör yardımcıları ve tıp fakültesi dekanları ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.


Toplantıya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sami Hizmetli ve Tıp Fakültesinin bazı dekan yardımcıları katıldı.


Toplantıda devlet üniversitelerindeki hastanelerin durumları ve sorunlarına ilaveten yükseköğretimdeki son gelişmeler görüşüldü.

Toplantının açılış konuşmasında üniversitelerin bölgesel kalkınmaya katkılarının arttırılmasına yönelik bir süreç başlattıklarını belirten Saraç, üniversitelerin kendi misyonlarını gözden geçirmeleri, kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmeleri, üniversite olmanın şümullü yapısından uzaklaşmadan belli alanlarda temayüz etme gayreti içinde olmalarını istedi. Bu adımın yani "misyon farklılaşması" kavramının, Kalite Kurulu ile birleştiğinde Yükseköğretimde önemli yapısal değişim sürecini başlatacağını belirten Saraç, "Yeni YÖK" olarak yapılan çalışmalardan bahsetti.


Sağlıkta dönüşüm programının ana aktörleri olan tıp doktorlarının ve tüm sağlık çalışanlarının eğitildiği üniversite hastanelerinde yoğun sorunlar yaşandığını belirten Başkan Saraç, eğitimin kalitesinde olumsuzluklar yaratmadan sorunlara hep birlikte ve acil olarak çözüm bulanabileceğini vurguladı.

21. yüzyılın başlarında 3. nesil tıp eğitimini ve sağlık hizmetlerini profesyonel yetkinlik ve global bilgiye dayalı, performans temelli yaklaşım yürütmekte olduğunu belirten Başkan Saraç, tıp fakültelerinde bu eğitimin verildiği yerin üniversite hastaneleri olduğunu, bu eğitimi verirken eğitim araştırma dengesini ve eğitim hizmet dengesinin özenle korunması gerektiğinin bilincinde olduklarını belirtti.

93 Tıp Fakültesinde 52 bin öğrenci, 12 bin öğretim üyesi bulunduğunu belirten Başkan Saraç, bu fakültelerin yeni açılanlarında sıkıntılı süreçler yaşandığını, alt yapı sorunları kadar öğretim üyesi bulmakta da yoğun zorluklarla karşılaşıldığının altını çizdi.

Saraç, devlet üniversite hastanelerinin başlıca sorunlarına çözüm önerileri olarak ilk aşamada akla gelen muhtemel çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Başta özellikli sağlık işlemleri olmak üzere SGK tarafından ödenen tıbbi işlem fiyatlarının (SUT) gözden geçirilmesi. Üniversite hastanelerinde yoğun yaşanan uzman hekim, araştırma görevlisi ve özellikle hemşire ve diğer yardımcı sağlık personeli açığının kapatılması. Denge tazminatının özel bütçeden karşılanması. 4B'li çalışan maaşlarının ve hizmet alım bedellerinin özel bütçeden karşılanması. Sağlık Bakanlığı üzerinden tıbbi malzeme temini. Hastanelerde yeni teknolojileri çağdaş ve modern anlayışla halkın hizmetine sunabilmeleri, eğitim araştırma hizmetlerini daha kaliteli verebilmeleri için tıbbi cihaz ve teçhizat için yeterli desteğin sağlanması. Elbette üniversite hastanelerinin de yasal zemininin yeniden tespiti, etkin ve daha verimli yönetişim modelinin ortaya konması da eş zamanlı olarak düşünülmelidir."

Başkan Saraç, konuşmasında özet olarak taleplerini şu şekilde belirtti: "Üniversite hastanelerinin kimliğini koruyan ve verdiği ciddi hizmetlerin önemini ortaya koyan bir anlayışla, kaliteli eğitim ve sağlık hizmetlerinden ödün vermeyen yeni bir kaynak yönetiminin ortaya konulmasıdır."


YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın konuşmasının ilgili bölümü:

Bu çerçevede devlet üniversite hastanelerinin başlıca sorunlarına çözüm önerileri olarak ilk aşamada akla gelen muhtemel çözüm önerileri şunlardır:

1. Başta özellikli sağlık işlemleri olmak üzere SGK tarafından ödenen tıbbi işlem fiyatlarının (SUT) gözden geçirilmesi

2. Üniversite Hastanelerinde yoğun yaşanan uzman hekim, araştırma görevlisi ve özellikle hemşire ve diğer yardımcı sağlık personeli açığının kapatılması

3. Denge Tazminatının Özel Bütçeden karşılanması

4. 4B'li çalışan maaşlarının ve hizmet alım bedellerinin Özel Bütçeden karşılanması

5. Sağlık Bakanlığı üzerinden tıbbi malzeme temini

6. Hastanelerde yeni teknolojileri çağdaş ve modern anlayışla halkın hizmetine sunabilmeleri, eğitim araştırma hizmetlerini daha kaliteli verebilmeleri için tıbbi cihaz ve teçhizat için yeterli desteğin sağlanması. Elbette üniversite hastanelerinin de yasal zemininin yeniden tespiti ve etkin ve verimli yönetişim modelinin ortaya konması da eş zamanlı olarak düşünülmelidir.

AdminAdmin