Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 26-03-2016 22:34

“MADIMAK’IN” BİLİNMEYEN FAYDALARI…

Anadolu’nun bazı bölgelerinde yetişen ve özellikle Sivas ile özdeşleşen Madımak bitkisinin kolon kanseri, bağırsak ve mide ülserinin tedavisinde önemli bir etkiye sahip olduğu öğrenildi

“MADIMAK’IN” BİLİNMEYEN FAYDALARI…

 

Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, yaptıkları araştırmalarda Madımak bitkisinin tedavi edici etkisine dair önemli bulgulara ulaştıklarını ifade etti.

Gürsoy, “Madımak’ın kolon kanseri açısından son derece faydalı olduğunu söylememiz mümkün. Madımak ekstresi üzerinde gümüş nanopartikülleri ürettik. O ürettiğimiz gümüş nano partikülleri de kanser hücrelerine madımakla birlikte yönlendirdik. Yönlendirdiğimizde kolon kanserinde yüzde 90-93 oranında hücre ölümü gerçekleştiğini gördük” dedi.

Gürsoy, Madımak’ın kolon kanserinin yanı sıra mide ve bağırsak ülserine de iyi geldiğini öğrendiklerini belirterek, “Maddi anlamda teşvik etmek için Kayseri Teknokentten teklif var projemize. Ödüllü bir projemizdir” diye konuştu. Nevcihan Gürsoy ayrıca araştırmalarda “Yaban Kekiği” bitkisinde de meme, tiroid ve miyelom kanserleri üzerinde anti-kanserojen etkiye rastladıklarını kaydetti.

Doç. Dr. Gürsoy, başka araştırma projelerinin olduğu bilgisini de vererek, “Dünya çapında projeler ama neticelenmediği için açıklayamıyorum” dedi.

AdminAdmin