Dünya
Giriş Tarihi : 29-02-2016 18:56

Saraç: "YÖK kaldırılırsa 185 YÖK gelir"

YÖK Başkanı Saraç, YÖK'ün kaldırılması durumunda gerekli düzenlemeler yapılmazsa ciddi sorunlar oluşabileceğini söyledi

Saraç:

Yüksek Öğretim Kurumu'nda (YÖK) Başkanı Yekta Saraç,YÖK'ün kaldırılması konusunda, "Anayasa değişikliğinde bu konuyla ilgili bir uzlaşma söz konusu olursa Anayasa koyucu, yetkisini kullanır, bu kurulu da kaldırır. Başka kurulları, kurumları bakanlıkları da kaldırabilir. Bunun süreci bizim dışımızdadır" dedi.

YÖK Başkanı Saraç, kurumun kaldırılması, yapılan değişiklikler ve "paralel devlet yapılanması" hakkında Bugün gazetesine konuştu.

"Gerekli düzenlemeler yapılmaz ve popülizm tercih edilirse toplum 1 YÖK yerine 185 YÖK ile karşılaşabilir" diyen Saraç,YÖK'ün kaldırılması konusunda şunları söyledi:

"Bu söylemler var. YÖK anayasal bir kurumdur. Anayasa değişikliğinde bu konuyla ilgili bir uzlaşma söz konusu olursa Anayasa koyucu, yetkisini kullanır, bu kurulu da kaldırır. Başka kurulları, kurumları bakanlıkları da kaldırabilir. Bunun süreci bizim dışımızdadır. Ama biz YÖK kalkıncaya kadar, yani anayasal değişiklik yapılıncaya kadar görevimizin başındayız. Fakat YÖK kaldırılırsa onun yetkileri ne olacak. Bu yetkiler buharlaşmayacağına göre ancak bir başka yere nakledebilirsiniz. Eğer bu konuda titiz davranılmaz, öncesinde gerekli düzenlemeler yapılmaz ve popülizm tercih edilirse toplum 1 YÖK yerine 185 YÖK ile karşılaşabilir. Bu takdirde de mesela eğitimde kaliteye ilişkin şikayet edeceğimiz bir mercii bile bulamayabiliriz. Türkiye'de, pek çok sorun yasalardan değil uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Kalite Kurulu ve Yüksek Planlama Kurulu gibi eğitim sistemini emniyete alan yapılar kurulmalı.YÖK yetkileri anlamında küçülmeli fakat bunlar aceleye getirilmemeli."

YÖK'TE YAPILAN YENİLİKLER

YÖK yapısında değişikliklere gidildiğini vurgulayan Yekta Saraç, "Birçok kararı üniversitelerin kendilerine bıraktık" dedi. Saraç buna rağmen öğretim üyeleri ve öğrencilerin eleştirilerine maruz kaldığını belirterek, "Biz yetki devrettikçe bazen öğrencilerden bazen araştırma görevlilerinden bazen de öğretim üyelerinden eleştiri alıyoruz; neden bu yetkilerinizi devrediyorsunuz diye. Hatta 'YÖK yok olsun!' diye gösteri düzenleyen sendikalar bile 'YÖK'ün akademisyenler üzerindeki soruşturma yetkisini üniversitelere devretmesine karşı çıkıyor. Fakat biz kararlıyız, bu bir süreç ve sürdüreceğiz" dedi.

"PARALEL"LE MÜCADELE

"Paralel yapı" ile mücadele konusuna değinen YÖK Başkanı, "Devletin hassas olduğu her konuda anayasal bir kurul olan YÖK de hassasiyet gösteriyor. Bu hususta tedbirler alınıyor. Böyle de olmalıdır zaten. Ama şu unutulmamalı.YÖK'ün bu gibi denetleme soruşturma konularında kapasitesi son derece yetersiz" ifadelerini kullandı.

AdminAdmin