Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 14-01-2016 23:55

ÖZTEMÜR: "KARLI ZEMİNDE ELLER CEPTE YÜRÜNMEMELİ"

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Öztemür, kışın düşme sonucu yaralanma vakalarının arttığını belirterek, bunu önlemek için yürüyüş sırasında ellerin cepte olmaması ve kısa adımların atılması gerektiğini söyledi.

ÖZTEMÜR:

Kış aylarının gelmesi nedeniyle karlı ve buzlu zeminlerde yürümekte güçlük çeken vatandaşlar, düşme sonucu meydana gelen ayak burkulması ve kırılması şikayetleriyle hastanelere akın etti. CÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Öztemür, düşme sonucu meydana gelen kırık vakalarının önlenmesi için uyarılarda bulundu. Kar yağışı ve soğukların başlamasıyla beraber düşme ve kırık oranlarının arttığına dikkat çeken Öztemür, "Özellikle kış mevsimi biz ortopedistlerin basit travmalar dediğimiz düşmelerle çok karşılaştığımız zamanlardan bir tanesi kışın özellikle el bileği yaralanmaları, yaşlılarımızda kalça kemiği kırıklarını sıklıkla görmekteyiz. Bu yüzden özellikle kış mevsiminde yürürken adımların çok kısa ve dengeli olmasını öneriyoruz. Ani duruşlardan, ani dönüşlerden kaçınmamız gerekiyor" dedi.

"AYAKKABI SEÇİMİ MEVSİME UYGUN OLMALIDIR"

Kış mevsiminde ayakkabı seçimine de dikkat edilmesini söyleyen Doç.Dr. Öztemür şöyle dedi:

"Kışın nasıl arabalar için kış lastiği varsa muhakkak ki kışa uygun buz için üretilmiş derin tırtıklı, kauçuk ya da lastik ayakkabıları tercih etmek gerekiyor. Özellikle ayak bileğini saran bot şeklindeki ayakkabıların daha çok tercih edilmesini istiyoruz. Çünkü hem düşmelerde hem de ayak bileği burkulmalarına engel olacağını düşünüyorum."

"KARLI ZEMİNDE ELLER CEPTE YÜRÜNMEMELİ"

Karlı zeminde eller cepte yürünmemesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Öztemür, "Yürürken bazı şeylerden kaçınmamız gerekiyor. Kışın hava soğuk olduğu için çoğumuz kışın ellerimizi ceplerimize sokarak yürüyoruz. Bu çok yanlış bir hareket. Çünkü dengemizi sağlamamız için ellerimize ihtiyacımız var. Düşerken uygun pozisyonu sağlamak için ellerimizi cebimize koymaktan kaçınalım. Karlı zeminde yürürken kesinlikle ellerimizi cebimizde olmamalı" dedi.

"KUCAKTA ÇOCUK TAŞIMAYIN"

Annelerin ve babaların bu tür kar ve buzlu zeminde yürürken kucakta çocuk taşımaması gerektiğini hatırlatan Öztemür, şöyle devam etti:

"Dışarıda kış aylarında kucakta çocuk taşımak çok sakıncalıdır. Düşme anında hem çocuğa hem de kendinize büyük zararlar verebilirsiniz. Bu yüzden kışın kaygan zeminde yürürken kucakta çocuk taşınmamalı. Özellikle soğuk havalarda, donma riski olan karlı havalarda, yaşlı, kemik erimesi yaşayanların, görme, kas zayıflığı olan hastaların mümkün olmadıkça dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Çıkmak zorunda olanlar birinin refakat etmesi gerekir."

HANGİ AYAKKABI GİYİLMELİ

Öte yandan 17 senedir kentte ayakkabı satıcılığı yapan İhsan Kartal ise kış aylarında kauçuk ve poliüretan tabanlı ayakkabıları önerdiklerini belirterek, "Düşme anında dengenizi iyi sağlayabilmek için buzlu zemini iyi tutan ayakkabılar tercih edilmelidir" dedi. Vatandaşlar ise karda yürürken düşmemek için yere sağlam basmanın önemli olduğunu ifade ederek kauçuk tabanlı ayakkabıları tercih ettiklerini dile getirdi.

AdminAdmin