Sivas
Giriş Tarihi : 30-11-2015 16:16

Akyıldız'dan "4 Eylül Üniversitesi" Kanun Teklifi

Akyıldız; 25. Dönemde vermiş olduğu Sivas’ta 4 Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulması teklifini, seçim döneminde vermiş olduğu sözünü tutarak yeniledi.

Akyıldız'dan

Sivas Milletvekili Ali Akyıldız; Sivas’ta 4 Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulması hakkında Kanun Teklifi verdi.

Sivas Milletvekili Ali Akyıldız’ın, 28.03.1983 tarih ve 2809 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’’nda 02.09.1983 tarih ve 78 sayılı ‘’Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’’ ile 28.03.1983 tarih ve 190 sayılı ‘’Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’’ye ekli cetvellerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi şöyle:

Gerekçe

Kurtuluş Savaşı’nın ve Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı , Selçuklu döneminde başkentlik yapmış, yüzölçümü bakımından Konya’dan sonra ikinci sırada yer alan 1237 köy yerleşmesi ve 650 bine yaklaşan nüfusu ile Sivas ilimiz Türkişye tarihi açısından çok büyük değer ve öneme sahip bir ilimizdir.

Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas, Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’e 108 gün ev sahipliği yapmış, bu dönem içinde Türk Kurtuluş Savaşı’nın başkenti konumuna gelmiştir. Yetiştirdiği halk ozanları ile sadece ülkemizin tanıdığı değil, tüm dünyanın bildiği Pir Sultan Abdal’ı, Ruhsati’yi, Aşık Veysel’i yetiştirmiş, ülkemize ve dünya kültür mirasına çok değerli katkılar sunmuştur. Anadoluda bilimin, mimarinin, kültür ve sanatın gelişmesi ve bu alanlarda çok değerli insanların yetişmesine de öncülük yapmış olan Sivas, Selçuklu’dan başlayarak Anadolu’da eğitim ve öğretimin çok önemli bir merkezi haline gelmiştir.

Çeşitli medreseleriyle Sivas, XIII. Yüzyılda büyük bir eğitim ve bilim şehri durumundadır. İzzettin Keykavus tarafından hastane olarak hizmet veren sağlık bilimleri merkezi mahiyetindeki Şifaiye Medresesi yaptırılmıştır.

Bu eserleri Gök Medrese, Buriciye Medresesi ve Çifte Minareli Medrese olmak üzere üç önemli medrese takip eder. Bu medreselerden Buruciye’de gök bilimleri, Gök Medrese ve Çifte Minareli Medrese’de ise hukuk ve din eğitimi gibi bilim dallarına ait eğitim ve araştırma çalışmaları yapılmıştır.

Yüzyıllar öncesinde elinde bulundurduğu medreseler ile bir eğitim, bilim ve kültür şehri olan Sivas, bugün ne yazık ki; birçok alanda olduğu gibi, eğitim-özellikle üniversite eğitimi- alanında yeterli desteği görememektedir.

Ülkemizin yüzölçümü bakımından ikinci büyük şehri olan Sivas’ta kurulan Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet’in kuruluşunun 50. Yılı anısına, 1974 yılında kanunlaşarak 11.000 dönüm arazi üzerinde kurulmuş, 1974 yılında Tıp Fakültesi ile eğitime başlayan Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde bugün, 16 Fakülte, 4 Enstitü, 1 Devlet Konservatuarı, 5 Yüksekokul, 14 Meslek Yüksekokulu 51.000 öğrencisi ile Sivas’a ve bölgesine yetmemektedir. Birçok büyükşehirde, ikinci hatta vakıf üniversitelerini de dâhil edersek üç-dört üniversite kurulurken, Cumhuriyet’i kurmuş 650 bine yaklaşan ve büyükşehir olma potansiyeline sahip Sivas’ta tek üniversite ihtiyaçları karşılayamamaktadır.

Ülkemizde yükseköğretime erişimi arttırmak üzere alınan tedbirlerden bir tanesi de, mevcut üniversitelerde daha fazla fakülte açmak yerine, aynı ilde yeni bir üniversite kurularak rekabetçi bir ortamda nitelikli hizmet sunumunu arttırmaktır.

Sivas’ta ikinci bir üniversite kurulması ile birlikte; Yükseköğretim kitleselleşecek, yaşadıkları yer dışında başka bir yerde yükseköğrenim görme imkânı olmayan dezavantajlı grupların yükseköğretime erişimi kolaylaşacaktır.

Yine ikinci bir üniversite kurulması, üniversitelerin kuruldukları bölgelerdeki kalkınmanın itici gücü olması, bölgesel kalkınmayı yönlendirmesi, sosyo-ekonomik, kültürel ve entelektüel yapıda olumlu değişiklikler meydana getirmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca şehirde mevcut olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin fakülteleri arasında, bir tarım kenti olan Sivas’ta Ziraat Fakültesi’nin ve 650 bine yaklaşan nüfusun ihtiyaç duyduğu Hukuk Fakültesi’nin bulunmaması yükseköğrenim ve kentimiz adına bir eksikliktir.

Sivas ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından 4 Eylül günü, unutulmaz bir gündür.

4 Eylül 1919 Perşembe günü, Sivas Mekteb-i Sultani’de, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün;

‘’ Muhterem Efendiler;

Vatan ve milletin kurtuluşunu amaçlayan zorlayıcı sebepler, sizleri bunca sıkıntı ve engeller karşısında Sivas’ta topladı. Yiğitçe azminizi kutlar, sizlere hoş geldiniz demekle mutlu olduğumu arz ederim. ’’ sözleriyle başlayan, kurtuluş meşalesini yakan ve kurduğu Cumhuriyet ile bir milletin kaderini değiştiren o büyük günün de manevi anısını yaşatmak ve cumhuriyet kuşaklarına miras bırakmak amacıyla, Sivas’ta 4 Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulmasını teklif ediyoruz.

Sivas İlinde 4 Eylül Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi Adıyla Yeni Bir Üniversite Kurulması Hakkında Kanun Teklifi

Madde 1- 28/03/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa aşağıdaki madde eklenmektedir.

‘‘4 Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

EK MADDE 157- Sivas’ta, ‘‘4 Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’’ adıyla yeni bir üniversite kurulmuştur.

Bu Üniversite;

a) Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Ziraat Fakültesi’nden,

b) Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Adalet Meslek Yüksekokulu, Sağlık Meslek Yüksekokulu, Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu’ndan;

c) Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Fen Bilimleri Enstitüsü, Uygulamalı Matematik Enstitüsü, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden oluşur.’’

Madde 2- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı cetvelin ‘‘A) Yükseköğrenim Kurulu, Üniversiteler ve İleri teknoloji Enstitüleri’’ bölümüne aşağıdaki ibare eklenmiştir.

‘107) 4 Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’’

Madde 3- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 4- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

AdminAdmin